Ο Έντι Ράμα οδηγεί τη χώρα σε οικονομική καταστροφή…

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ Η ΑΛΒΑΝΙΑ!

Η Ήπειρος θα την… πληρώσει ξανά, αφού οι πτωχευμένοι γείτονες, πρώτα σε αυτή θα αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη Τι αποκαλύπτει Ανώτατος Σύμβουλος της Μέρκελ

DIADHLOSH GIA RAMA

 

• Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, το Φθινόπωρο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμό στην Αλβανία. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές -ένα χρόνο νωρίτερα από τον προβλεπόμενο- αλλά θεωρείται σίγουρο πως θα επιχειρήσει με «νύχια και με δόντια» να κρατηθεί στην εξουσία.
Μέχρι τώρα οι κινήσεις και οι διαμαρτυρίες της Αντιπολίτευσης έχουν πέσει στο κενό. Από το Σεπτέμβριο οι αντιδράσεις -όπως έχει προαναγγελθεί- θα κλιμακωθούν, χωρίς κανένας όμως να είναι σε θέση να προβλέψει τις αντοχές του Έντι Ράμα, που όπως φαίνεται το μοναδικό και διαχρονικό «αποκούμπι» του είναι ο Τούρκος «σουλτάνος» Ταγίπ Ερντογάν!
Τα σύννεφα -είναι γεγονός- πως πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο πάνω από την Αλβανία και τον Έντι Ράμα. Το ανησυχητικό είναι πως αυτά «εξάγονται» και προς την Ελλάδα και ειδικά την Ήπειρο. Όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά μέχρι σήμερα, κάθε φορά που η -μετακομμουνιστική- Αλβανία διέρχεται κρίση, οι επιπτώσεις της φθάνουν μέχρι και την περιοχή μας.
Δύο είναι τα ενδεχόμενα που απειλούν την… κυριαρχία Ράμα και προκαλούν προβληματισμό στην Ελλάδα: Η απόρριψη ή νέα μετάθεση της έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών στην Ε.Ε. και ο κίνδυνος χρεοκοπίας που απειλεί πολύ σοβαρά τη χώρα.
Και στις δύο περιπτώσεις, αναμένεται όξυνση της πολιτικής κατάστασης εντός Αλβανίας και ως συνήθως -ειδικά στην περίοδο διακυβέρνησης Ράμα- η πρώτη αντίδραση του Αλβανικού πολιτικού κατεστημένου είναι να παράξει εθνικισμό, αλυτρωτισμό και να βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα.

Πάλι η Ήπειρος;
Ειδικά όμως στην περίπτωση χρεοκοπίας, την οποία θεωρεί πολύ πιθανή ο Μάρτιν Χέντζε -ανώτατος σύμβουλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκε- τότε εκτός της ανθελληνικής ρητορικής στην οποία είναι πολύ πιθανό να καταφύγει ο Ράμα, υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο η Ελλάδα και ειδικά η Ήπειρος να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα φυγής Αλβανών που θα αναζητήσουν εργασία και ασφαλές εισόδημα.
Κάτι τέτοιο είναι απευκταίο όμως, όχι για ανθρωπιστικούς, αλλά και κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους. Σε μια Ήπειρο, που ήδη σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 2.000 αφρικανοασιάτες μετανάστες και πρόσφυγες, η οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα δοκιμάσει τις αντοχές της κοινωνίας, που προσπαθεί μετά κόπων και βασάνων να βγει από το τούνελ των μνημονίων.

Απομακρύνεται η Ε.Ε…
Οι εκτιμήσεις του Γερμανού αξιωματούχου- όπως τις παρουσίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη- προκαλούν «ταραχή» στην Αλβανία. Όπως ανέφερε η Αλβανία δεν θα λάβει έγκριση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ε.Ε. στις 18 Οκτωβρίου, αντίθετα με τα Σκόπια που έχουν διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις τους, ανέφερε ο Χέντζε.
Ο ίδιος θεωρεί πως η Αλβανία δεν πληροί τις υποχρεώσεις της Ε.Ε. και ο τρόπος διακυβέρνησης και η πολιτική που ακολουθεί ο Έντι Ράμα, δεν υπόσχεται τίποτε για την εν λόγω ημερομηνία. «Η Γερμανική Κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά τις εξελίξεις στην Αλβανία», υπογράμμισε ακόμη, στέλνοντας ένα έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.
Η τοποθέτηση του Γερμανού αξιωματούχου, έρχεται ως συνέχεια των αντιδράσεων άλλων τριών χωρών, Γαλλίας, Ολλανδίας και Δανίας που επίσης αρνούνται την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Χρεοκοπία ενόψει…
Όμως εκείνο που κάνει αίσθηση από τα όσα ανέφερε ο Σύμβουλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, είναι η αποκάλυψη της τραγικής κατάστασης της Αλβανικής Οικονομίας. «Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με τις πυραμίδες του 1997 και το κράτος βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σύντομα δεν θα έχει την ικανότητα να πληρώσει τους μισθούς στο δημόσιο και θα επέλθει οικονομική καταστροφή».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι ευθύνες βαραίνουν τον Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγορεί ότι ακολουθεί «ναρκο-κρατική πολιτική», που προφανώς αποφέρει πολύ μεγαλύτερα κέρδη από άλλες δραστηριότητες. Τα κρατικά ταμεία- συνέχισε ο Σύμβουλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος- έχουν αδειάσει και ο συνεχής δανεισμός για την εξόφληση του χρέους θα οδηγήσει την οικονομία σε κατάρρευση».
Ακόμη άφησε αιχμές για κατασπατάληση πόρων σε δημόσια έργα, σημειώνοντας πως οι δρόμοι κοστίζουν 20 εκατομμύρια ανά χιλιόμετρο, πολύ ακριβότερα δηλαδή από ότι στη Γερμανία που οι δρόμοι έχουν καλύτερες προδιαγραφές και το κόστος είναι αρκετές φορές φθηνότερο για συναφή έργα.

Διάχυτη η ανησυχία
Οι αναφορές του Γερμανού αξιωματούχου, ουσιαστικά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης κατά του Ράμα για διαφθορά και έμμεση στήριξη του ναρκω-εμπορίου. Πέραν αυτών όμως υπάρχουν και οι μαρτυρίες και οι ανησυχίες Αλβανών που εξακολουθούν να μένουν και να εργάζονται στη χώρα τους. Τους τελευταίους μήνες- όπως αναφέρουν αρκετοί από αυτούς που εποχιακά επισκέπτονται την Ελλάδα- υπάρχει αύξηση της ανεργίας, άνοδος των τιμών και κλίμα απαισιοδοξίας. Κι αν ακόμη μένει «ζωντανή» η Αλβανική οικονομία, αυτό οφείλεται στους μετανάστες σε Ελλάδα και Ιταλία, αναφέρουν οι ίδιοι.

Στήριγμα ο Ερντογάν;
Υπό το πρίσμα των δηλώσεων του Γερμανού αξιωματούχου, επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόσφατη επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Τουρκία και η ανεπίσημη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Πολιτικοί αναλυτές από την Αλβανία, εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό ο Αλβανός Πρωθυπουργός να ζήτησε για μια ακόμη φορά τη βοήθεια του «Σουλτάνου» για να αποτρέψει την επαπειλούμενη χρεοκοπία. Το ερώτημα βέβαια, αν ισχύει αυτό το σενάριο, είναι για το ποια θα είναι τα ανταλλάγματα…