ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ Β/ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

- Οι διώξεις και ο εκφοβισμός της ελληνικής μειονότητας από την Αλβανική Κυβέρνηση τέθηκαν στην ετήσια Σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία...

XIMARA DIAMARTYRIA

• Φαίνεται πως η Αλβανία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρις ότου καταφέρει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να ενταχθεί στους κόλπους της.
Τα προβλήματα που τρενάρουν ακόμη και την έναρξη των συνομιλιών με την Ε.Ε., η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το καλοκαίρι, αλλά τελικά μετατέθηκε για τον Οκτώβριο, είναι γνωστά και φυσικά έχουν να κάνουν με την εύθραυστη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, την εκτεταμένη διαφθορά με κύριο άξονα το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και την έλλειψη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως η ελληνική.

Στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ
Αυτές τις μέρες διεξάγεται στην Βαρσοβία η ετήσια Σύνοδος του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αποτελεί τμήμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με την συμμετοχή και της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, η οποία έχει προγραμματίσει σειρά παρεμβάσεων. Σκοπός είναι να τεθούν σε διεθνές επίπεδο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός σε διάφορους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εκλογές του Ιουνίου...
Ο Πρόεδρος της Κίνησης κ. Δημήτριος Περδίκης στην παρέμβασή του στην Συνεδρία με θέμα: «Δημοκρατικοί θεσμοί, η δημοκρατία σε εθνικά, περιφερειακά και τοπικά επίπεδα και δημοκρατικές εκλογές», κατήγγειλε την αυθαιρεσία της αλβανικής κυβέρνησης στην διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου 2019, οι οποίες στους περισσότερους Δήμους πραγματοποιήθηκαν με μόλις έναν υποψήφιο, αυτόν που είχε την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στάθηκε στο γεγονός ότι την εκλογική διαδικασία δεν αναγνώρισε ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ούτε η αντιπολίτευση, κατηγορώντας την Κυβέρνηση του Έντι Ράμα ότι έδρασε με μεθόδους που οδηγούν στην εγκαθίδρυση μονοκομματικού καθεστώτος!
Ο Πρόεδρος της ΚΑΒΗ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκλογές του Δήμου Χιμάρας, όπου υπήρξε σαφής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με την απόρριψη της υποψηφιότητας του Φρέντη Μπελέρη για το αξίωμα του Δημάρχου.

Και άλλα θέματα...
Παράλληλα έθεσε χρονίζοντα θέματα όπως τη μη ποσοτική εκπροσώπηση του Ελληνισμού στο αλβανικό κοινοβούλιο, τον εκλογικό νόμο που δεν προβλέπει άμεση συμμετοχή εκπροσώπων των μειονοτικών κομμάτων στις εφορευτικές επιτροπές, παρά μόνο μέσω αναγκαστικών συμμαχιών, τον γεωγραφικό διαμοιρασμό της ενιαίου χώρου της αναγνωρισμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία σε δύο Περιφέρειες και την διοικητική διαίρεση του 2015 που αλλοιώνει πληθυσμιακά τον Δήμο Χιμάρας.

Υπό καθεστώς τρόμου...
Ουσιώδης ήταν η παρέμβαση του Δημ. Περδίκη και στην συνεδρία με θέμα: «Θεμελιώδεις Ελευθερίες - Δικαίωμα του συνέρχεσθε και συνεταιρίζεσθε», ο οποίος αναφέρθηκε στο κλίμα φόβου που έχει καλλιεργήσει η Κυβέρνηση Ράμα στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας, ειδικά μετά την δολοφονία του Βορειοηπειρώτη Κων/νου Κατσίφα στους Βουλιαράτες. Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε στην απαγόρευση σε πολλούς Έλληνες πολίτες να εισέλθουν στην αλβανική επικράτεια για να παραβρεθούν στο μνημόσυνο του Κ. Κατσίφα, αλλά και στην πολύωρη ταλαιπωρία και τις ανακρίσεις που υπέστησαν άλλοι στα κρατητήρια του Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα. «Πουθενά σε δημοκρατική χώρα δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να εμποδίζονται ή να τρομοκρατούνται άνθρωποι που θέλουν να παραβρεθούν σε μία θρησκευτική τελετή μνήμης», τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΑΒΗ και πρόσθεσε ότι «στα αλβανικά αστυνομικά τμήματα έχουν οδηγηθεί επίσης αυτή την χρονιά, Έλληνες μειονοτικοί για να δεχθούν ερωτήσεις για την συμμετοχή τους σε ειρηνικές εκδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Αποτέλεσμα είναι να εκφοβίζονται ώστε να μην συμμετάσχουν ξανά σε τέτοιες εκδηλώσεις...».

Και καταστροφή μνημείων...
Ειδική αναφορά στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ έκανε και στην καταστροφή δυο φορές του μνημείου του Θύμιου Λώλη, ήρωα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, στο χωριό Κρανιά. Η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΑΒΗ διεκόπη δύο φορές από την εκπρόσωπο της Αλβανίας, με τον ισχυρισμό ότι τα όσα ακουγόντουσαν ήταν εκτός θέματος. Ωστόσο η συντονίστρια της εργασιακής συνεδρίας δεν ενστερνίστηκε τις ενστάσεις.