Επιδιώκει την ένταξη στην Ε.Ε., αλλά όχι και να ελέγχεται…

ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΡΑΜΑ!

Η Σύνοδος Κορυφής έβαλε στον «πάγο» τις ενταξιακές διαδικασίες

• «Υπάρχουν κι άλλες χώρες για μας» δηλώνει εκβιαστικά ο Αλβανός ΥΠΕΞ

rama

• Οι προσδοκίες που καλλιεργούνταν στην Αλβανία για το «πράσινο φως» που θα έδινε η Σύνοδος Κορυφής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., διαψεύστηκαν. Η Γαλλία και προσωπικά ο Πρόεδρός της Εμμανουέλ Μακρόν, επέμεινε μέχρι τέλος στην άρνησή του, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκαν η Ολλανδία και η Δανία.
Τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο Γάλλος Πρόεδρος ουσιαστικά ισοδυναμούν με βέτο μακράς διαρκείας, καθώς ζητά επανεξέταση τη διαδικασία διεύρυνσης που την χαρακτήρισε «αναποτελεσματική», ενώ ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας έχει και η αναφορά του, πως η δεύτερη στην κατάταξη χώρα από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στη Γαλλία είναι η Αλβανία, που δείχνει πως υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας στη γειτονική χώρα.
Ο Κ. Μητσοτάκης
Την εξέλιξη αυτή (που αφορά και το κράτος των Σκοπίων) σχολίασε χθες και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε πως το ζήτημα παραπέμπεται για το 2020, επισημαίνοντας πως συμφωνεί μεν με την ενταξιακή διαδικασία, αλλά έχουν τεθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης συγκεκριμένες αιρεσιμότητες σε αυτή τη διαδικασία. Ειδικότερα για την Αλβανία, είπε πως οι προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα «αφορούν στο κράτος δικαίου γενικά και πιο εξειδικευμένα, τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, είτε αυτά αφορούν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ενόψει της κρίσιμης απογραφής, η οποία θα γίνει το 2020, είτε αφορούν τα περιουσιακά δικαιώματα των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία».
Ο καιροσκόπος Ράμα
Οι χθεσινές εξελίξεις μπορεί να μην ικανοποίησαν Ευρωπαίους (όπως τους Γερμανούς) που ήθελαν την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έρχονται όμως να επιβεβαιώσουν την τυχοδιωκτική- καιροσκοπική πολιτική που ακολουθεί ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που άλλα δηλώνει ενώπιον των ξένων ηγετών, άλλα πράττει στο εσωτερικό της χώρας και άλλα κατά βάθος σκέπτεται και προγραμματίζει.
Εκείνο που είναι σαφές είναι η επιδίωξη του Ράμα να ενταχθεί η χώρα του στην Ε.Ε., αλλά με τους δικούς του όρους. Να εισπράττει ουσιαστικά κονδύλια, αλλά να μην υπόκειται στον έλεγχο της Ε.Ε. Ουσιαστικά επιζητά ένα ρόλο «σουλτάνου» αντίστοιχου αυτού που έχει ο φίλος του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, με τον οποίο έχει στενές σχέσεις και έχοντας μετατρέψει την Αλβανία σε προτεκτοράτο της. Ταυτόχρονα είναι εκείνος που υποκινεί τον αλυτρωτισμό, τον ακραίο εθνικισμό και στην πράξη κατήργησε τα σύνορα με το Κοσυφοπέδιο, αδιαφορώντας για τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.
«Εσείς θα το μετανιώσετε…»!
Χαρακτηριστικό της Αλβανικής νοοτροπίας είναι το γεγονός ότι παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, η Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών της Αλβανικής Βουλής και συνεργάτιδα του Ράμα, προκαλούσε και εκβίαζε τους Ευρωπαίους και ειδικά τη Γαλλία: «Σε περίπτωση βέτο της Γαλλίας, τόσο το χειρότερο για εκείνους και τόσο καλύτερα για μας» δήλωνε χωρίς περιστροφές. Τη «σκυτάλη» πήρε ο Κοσοβάρος Υπουργός Εξωτερικών Γκεντ Τσάκαι, ο οποίος έγραψε πως πρέπει να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πως υπάρχουν κι άλλες ενδιαφερόμενες χώρες για την περιοχή (Ρωσία και Τουρκία, όπως ανέφεραν Μέσα Ενημέρωσης). Ήταν η πιο ωμή παραδοχή της Αλβανικής Ηγεσίας, ότι η ένταξη της Αλβανίας πρέπει να γίνει στο επίπεδο του… εκβιασμού προς την Ε.Ε., ή εσείς ή αυτοί και όχι στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου, της καταπολέμησης της Διαφθοράς κλπ.
Ο Ράμα, κρυβόμενος πίσω από τα δύο στελέχη του, επέρριψε στους Ευρωπαίους την ευθύνη για τη μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λέγοντας πώς αυτό οφείλεται στις εσωτερικές διαφωνίες των μεγάλων της Ε.Ε. και όχι στην εσωτερική κατάσταση της χώρας και τη διακυβέρνησή της.
Η Σύνοδος Κορυφής
Η Γαλλία παρέμεινε από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών μέχρι και στη Σύνοδο Κορυφής αμετακίνητη στη θέση της να μη δοθεί «πράσινο φως» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η πολιτική βούληση σύσσωμων των ευρωπαϊκών θεσμών, του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου, ήταν υπέρ της έναρξης εντός των προσεχών μηνών της μακράς διαδικασίας που θα κατέληγε με την ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Με το βέτο που πρόβαλε η Γαλλία αναβάλλεται επ’ αόριστον η διαδικασία (αν και λέγεται πως θα ξανασυζητηθεί το θέμα την ερχόμενη Άνοιξη), αφού η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών-μελών.
Δικαιολογώντας την αρνητική του στάση, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι είναι πεπεισμένος πως η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και ότι πρέπει να συνδεθούν με την Ευρώπη.
Όμως, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «πρέπει να μεταρρυθμιστεί» η διαδικασία διεύρυνσης η οποία είναι «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική», σύμφωνα με την γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν.
«Δυστυχώς, λίγοι τολμούν να το πουν δημόσια», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή, αποκαλύπτοντας και τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος, που αφορούν και άλλες χώρες που δημόσια μπορεί να τάσσονται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά στο παρασκήνιο είναι αντίθετες εξαιτίας των όσων διαπιστώνουν.
Για το Παρίσι προτεραιότητα είναι κατά την σημερινή φάση, η μεταρρύθμιση πρώτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι η διαδικασία λήψεως των αποφάσεων είναι προβληματική.
Υπάρχει προηγούμενο
Όσοι εναντιώνονται στη τωρινή διαδικασία διεύρυνσης φοβούνται επίσης την επανάληψη των προβλημάτων που συνδέονται με τη διαφθορά και την προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που γνωρίζουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.