Η ΗΠΕΙΡΟΣ «ΚΟΜΒΟΣ» ΕΞΟΔΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ!

- Μέσω Αλβανίας και πληρώνοντας αδρά, ψάχνουν τρόπους να φτάσουν στην Ευρώπη

- Συνελήφθη στο Χάνι Δελβινακίου Ιρακινός διακινητής με τέσσερις μετανάστες

PROSFYGES KATSIKAS LEOFOREIO

• Με το καυτό πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, που προβληματίζει έντονα την Κυβέρνηση, φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει η Ήπειρος, στην οποία σήμερα φιλοξενούνται σε οργανωμένες δομές, ξενοδοχεία και μισθωμένα διαμερίσματα 3.500 περίπου άτομα! Παρόλα αυτά, αν και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες, η περιοχή μας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθεί ανάμεσα σ’ αυτές που θα δεχθούν και νέες φουρνιές, στα πλαίσια της αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου, τα οποία έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους!
Η διαχείριση του ζητήματος κινείται σε λεπτές ισορροπίες, καθώς η Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, που δεν φαίνονται διατεθειμένες να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τα νέα δεδομένα.
Εντάσεις και προβλήματα
Η Ήπειρος από την πρώτη στιγμή άνοιξε την αγκαλιά της και σήμερα, με τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται συχνά στις δομές, φιλοξενεί έναν αρκετά μεγάλο αριθμό προσφύγων. Δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ των προσφύγων στις δομές και χρειάζεται να επέμβει η Αστυνομία, όπως έγινε και προχθές βράδυ στον Κατσικά, όταν νεαροί μετανάστες ήρθαν στα χέρια μεταξύ τους και χρειάστηκε δυο να μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και στην παιδόπολη «Αγ. Ελένη»
Τέτοια συμβάντα καταγράφονται συχνά στις δομές, προκαλώντας ανησυχία στην τοπική κοινωνία, η οποία σε μεγάλο βαθμό θεωρεί ότι η περιοχή έχει συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν αντέχει νέες αφίξεις. Το ίδιο εξάλλου έχουν τονίσει επανειλημμένα και οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι ταυτόχρονα στηλιτεύουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση εκ των προτέρων.
Και νέο κύμα;
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η περιοχή μας δεν θα συμπεριληφθεί στις νέες μετακινήσεις, καθώς όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός επίκειται μια μαζική μεταφορά προσφύγων (υποστηρίζει η τελευταία) στην ενδοχώρα. Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε κέντρα προσφύγων το παλιό εργοστάσιο Αργυρού στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, αλλά και μια ακόμη παλιά μονάδα στο Νομό Ιωαννίνων, ενώ και η Άρτα ακούστηκε για δημιουργία εκεί προαναχωρησιακού κέντρου!
«Κόμβος» εξόδου...
Την ίδια στιγμή, η Ήπειρος, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, έχει καταστεί «κόμβος» εξόδου προσφύγων, καθώς μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω Αλβανίας. Συχνά βλέπει κανείς να περπατούν στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς ομάδες ανθρώπων για να φτάσουν στο συνοριακό σταθμό, ελπίζοντας ότι με κάποιο τρόπο θα καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα. Δουλειά έχουν πιάσει στην περιοχή μας και τα διάφορα κυκλώματα διακίνησης, τα οποία έναντι αδράς αμοιβής υπόσχονται ότι θα τους βγάλουν από την Ελλάδα και μέσω Αλβανίας θα τους οδηγήσουν στον τελικό προορισμό τους, που συνήθως είναι μια χώρα της κεντρικής Ευρώπης.
Σύλληψη στο Χάνι Δελβινακίου...
Σε μια τέτοια σύλληψη προχώρησαν μεταμεσονύκτιες ώρες, άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι στο Χάνι Δελβινακίου εντόπισαν έναν Ιρακινό διακινητή, που μετέφερε με το αυτοκίνητό του τέσσερις αλλοδαπούς με σκοπό τη διευκόλυνση παράνομης εξόδου τους από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για τον εντοπισμό ατόμων που δραστηριοποιούνται στην παράνομη προώθηση μη νόμιμων αλλοδαπών στο εξωτερικό και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο διακινητής και όπως εξακριβώθηκε μετέφερε, έναντι χρηματικής αμοιβής, τέσσερις αλλοδαπούς, προκειμένου να μεθοδεύσει την προώθησή τους στο εξωτερικό, μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου.
Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή των αλλοδαπών και κατασχέθηκαν: λάμα μαχαιριού, μήκους 16 cm, το χρηματικό ποσό των 290 ευρώ, τέσσερα κινητά τηλέφωνα, καθώς και το Ι.Χ.
Σύσκεψη υπό τον  Πρωθυπουργό...
Το θέμα βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., με τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως δεν θα γίνει καμία μετακίνηση χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών, ενώ έκανε λόγο για πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα.
Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνουν άμεσα 400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων. Ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακων κέντρων, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.
«Πρέπει να είναι σαφές προς όλους, ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι διαφορετική. Κληρονομήσαμε ένα πρόβλημα και η Ευρώπη σήμερα, δεν έχει στρατηγική. Εμείς άμεσα, ψηφίσαμε ένα νόμο που αυστηροποιεί το πλαίσιο χορήγησης ασύλου. Έχουμε το νομικό εργαλείο να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα. Μας δίνει το νομικό οπλοστάσιο να κάνει ουσιαστικό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.