Η Κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει την αναλογικότητα, αλλά και για την Ήπειρο…

«ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ» ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ!

- Οι συνεχείς ροές από την Τουρκία και η «ελάφρυνση» των νησιών, είναι πιθανόν να αυξήσουν τους 3.709 που φιλοξενούνται τώρα στην περιοχή μας

- Πέντε προαναχωρησιακά κέντρα, χρηματοδότηση των δήμων, περιορισμό των ΜΚΟ κ.α. ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση

- Παρεμβάσεις από το Δήμο Ιωαννιτών για την οδική ασφάλεια στον Κατσικά

PROSFYGES LIMANI PEIRAIA

• Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης (Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στ. Πέτσα και Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκ. Στεφανή) για τη δημιουργία πέντε προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά του Αιγαίου θέτει σε νέες βάσεις τη διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού προβλήματος.
Ταυτόχρονα όμως ανοίγει ο δρόμος για τη μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων και μεταναστών που σήμερα βρίσκονται στα νησιά στο εσωτερικό της χώρας. Από αυτούς οι 5.000 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και οι 15.000 σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί αναλογικότητα στην κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων. Ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκ. Στεφανής, ήταν απόλυτα ρεαλιστής στις χθεσινές του δηλώσεις: «Προσπαθούμε -είπε- να τηρήσουμε αναλογικότητα. Η αναλογικότητα, όμως, σχετίζεται με πάρα πολλούς παράγοντες. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, ξέρουμε το πλήρες αποτύπωμα στην Ελλάδα ποιο είναι, και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε την αναλογικότητα, μιλώντας πάντα με τις τοπικές κοινωνίες και με τους ανθρώπους που ζουν εκεί». Με δεδομένο μάλιστα πως η μεταφορά των 20.000 ατόμων στην ενδοχώρα επείγει, τότε όπως γίνεται αντιληπτό, αυξάνονται οι πιθανότητες σε πρώτο στάδιο, να αυξηθεί η δυναμικότητα και ο αριθμός των φιλοξενούμενων στις ήδη λειτουργούσες δομές και της Ηπείρου, όπως είναι του Κατσικά, της Φιλιππιάδας και βέβαια σε ξενοδοχεία.

Αναζητούνται χώροι
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη που ασχολούνται με το μεταναστευτικό / προσφυγικό έχουν ήδη έλθει σε επαφή με ξενοδόχους σε περιοχές της Ηπείρου για φιλοξενία προσφύγων / μεταναστών, ενώ αναζητούνται και παλιά κτίρια που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας καθώς κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Η χθεσινή αναφορά του Υφυπουργού Άμυνας, πως «σε ό,τι αφορά στα Κέντρα στο εσωτερικό, ναι υπάρχει σχεδιασμός, ναι ξέρουμε πού θα τους πάμε», δείχνει ότι έγινε ήδη προεργασία για χώρους σε όλη την Ελλάδα, με την «αναλογικότητα» να συναρτάται με τον αριθμό που κάθε φορά συγκεντρώνονται στα νησιά.

Επιμένει ο Δήμαρχος
Η αναλογικότητα στην κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών, αποτελεί πλέον το βασικό αίτημα προς την Κυβέρνηση. Χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ επανέλαβε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ισοκατανομή δεν πρέπει να γίνει μόνο σε επίπεδο Περιφερειών, αλλά και εντός της κάθε Περιφέρειας, ώστε να μην υπάρχουν νομοί με πολύ μεγάλο αριθμό και άλλοι με ελάχιστο ή καθόλου αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Σήμερα όπως ανέφερε – και μετά τις τελευταίες αφίξεις στα Γιάννενα φιλοξενούνται 3.709 άτομα. Ένας πολύ μικρότερος αριθμός περίπου 500 και κάτι φιλοξενούνται στο πρώην στρατόπεδο της Φιλιππιάδας. Οι υπόλοιπες περιοχές - νομοί της Ηπείρου δεν έχουν καθόλου δομές φιλοξενίας, ενώ πρόσφατα και μόνο στο άκουσμα της πιθανότητας να μεταφερθούν πρόσφυγες στο Στρατόπεδο του ΚΕΝ στην Άρτα, υπήρξε γενικός ξεσηκωμός με μπροστάρη το Δήμαρχο Αρταίων.
Βέβαια πρέπει να τονιστεί και για τα Γιάννενα και για την Άρτα είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση και εγκατάσταση άλλων προσφύγων. Τα γεγονότα όμως και οι συνεχείς αφίξεις στα νησιά, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και όλα πια επανεξετάζονται από την αρχή.

Παίρνουν… μέτρα!
Στο Δήμο Ιωαννιτών, φαίνεται πάντως, ότι έχουν αποδεχθεί ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν για πολύ καιρό ακόμη και έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα «μέτρα» τους. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες υπάρχουν για το Κέντρο Φιλοξενίας που λειτουργεί στον Κατσικά, καθώς μετανάστες και πρόσφυγες κινούνται σήμερα σχεδόν ανεξέλεγκτα και υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι ατυχημάτων. Η νέα Δημοτική Αρχή, όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας που έχει υπό την ευθύνη του και τη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, προχώρησε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου σε διαγραμμίσεις, καθορισμό διαβάσεων πεζών, καθαρισμό πινακίδων, αντικατάσταση των λαμπτήρων του οδοφωτισμού και εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασής του. Παράλληλα ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανο Μουστακλή, η αναπροσαρμογή των δρομολογίων και όπως ανέφερε ο κ. Βλέτσας η ανταπόκριση ήταν άμεση.
Ο Δήμος επιθυμεί τη διαπλάτυνση του δρόμου στην περιοχή του Κέντρου Φιλοξενίας, όμως από ότι φαίνεται δεν είναι και τόσο εύκολο καθώς υφίσταται ρέμα και υπάρχουν ιδιοκτησίες που θα πρέπει να αποζημιωθούν εφόσον βρεθούν τα κονδύλια για την προώθηση της κατασκευής του έργου. Υπάρχει επίσης συνεργασία και με την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων για θέματα Τάξης και Ασφάλειας.

Χρηματοδότηση δήμων
Το θετικό είναι ότι η σημερινή Κυβέρνηση δείχνει να κινείται σε διαφορετικό επίπεδο από ότι η προηγούμενη σε διαχειριστικά ζητήματα. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 και το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων (σε έργα και προτεραιότητες που θέτουν) που επιβαρύνονται από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Άρα οι πέντε δήμοι της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Ζηρού, Ζίτσας, Κόνιτσας και Πωγωνίου) που ήδη επιβαρύνθηκαν με τη φιλοξενία προσφύγων (αλλά και όσοι προκύψουν στη συνέχεια), μπορούν να ελπίζουν σε κρατική βοήθεια. Για τα ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Στεφανής παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό και σε ανακοινώσεις που προτίθεται να κάνει.

Υπό έλεγχο οι ΜΚΟ
Παράλληλα όμως φαίνεται πως αναβαθμίζεται και ο ρόλος τους στη διαχείριση του Προσφυγικού / Μεταναστευτικού καθώς όπως ανακοίνωσε και χθες θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ και θα παραμείνουν στη χώρα, μόνο όσες πληρούν τις προϋποθέσεις, οπότε εκ των πραγμάτων οι υπηρεσίες των Δήμων θα κληθούν να συμβάλλουν στη διαχείρισή του.
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των δύο κυβερνητικών στελεχών, έμειναν αναπάντητα ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης των ανηλίκων και ασυνόδευτων μεταναστών και προσφύγων. Από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας ανακοινώθηκε ότι θα οριστεί Εθνικός Συντονιστής, αλλά για τα υπόλοιπα παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για ένα επιπλέον ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ήπειρος, καθώς από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης έχουν αρχίσει προκαταρκτικές έρευνες για ανεύρεση ή επαναλειτουργία εστιών σε Κόνιτσα, Πωγωνιανή αλλά και Γιάννινα με σκοπό την φιλοξενία ανήλικων και την υποχρεωτική εκπαίδευσή τους…