ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εύκολα τα επιδόματα, όμως αυτό δεν είναι λύση…

ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΒΑΡΗ, ΓΚΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

Φορολογικό, Προσφυγικό, Ελληνοτουρκικά ο άξονας της ομιλίας του Πρωθυπουργού χθες στη Βουλή…

Φύλαξη συνόρων και Ελεγχόμενα Κέντρα οι προτεραιότητες

MHTSOTAKHS BOYLH

• Ισχυρά μηνύματα προς το εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό της χώρας, περιλάμβανε η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Στο κέντρο της τοποθέτησής του ήταν η οικονομική πολιτική, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα «καυτά» τρέχοντα θέματα, όπως το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά.
Με κεντρικό μήνυμα «το είπαμε, το κάναμε», ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση είναι απόλυτα συνεπής σε όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά, τονίζοντας ότι έβαλε «φρένο» στα βάρη των Eλλήνων φορολογούμενων και έχει δώσει πλέον βαρύτητα στην ανάπτυξη.
Το φορολογικό νομοσχέδιο -είπε- έρχεται να αλλάξει τα προβλήματα και τις περιπλοκότητες του παρελθόντος με νέες ρυθμίσεις και μειώσεις φόρων ώστε να υπάρξει ανάπτυξη για όλους. Εξήγησε πως ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα για να δημιουργήσουν και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή. «Φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το καινούργιο πλαίσιο αφορά όλους τους πολίτες μειώνοντας τα βάρη.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης με απόλυτη σαφήνεια στη στόχευση της Κυβέρνησης, η οποία δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αντί της χορήγησης επιδομάτων.
Η στρέβλωση  των επιδομάτων
Ειδικότερα, εξήγησε ότι η πολιτική των επιδομάτων σιγά-σιγά θα πρέπει να τελειώσει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνησή του θέλει να μάθει στους Έλληνες να ψαρεύουν και όχι να τους μοιράσει σποραδικά λίγα ψάρια. «Τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα και κομματικά ωφέλιμα, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι όμως πρόσκαιρα. Εμείς το λέγαμε τότε, το λέμε και τώρα, γι’ αυτό κι εμείς δεν κρύβουμε ότι επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο, επενδύοντας όχι μόνο στο πολιτικό παρόν αλλά και στο μέλλον της χώρας και όπως λέει η παροιμία αντί να μοιράζουμε σποραδικά λίγα ψάρια, προτιμώ να μαθαίνουμε τον κόσμο να ψαρεύει. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη για την πρόοδο», σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές, περισσότερες εισφορές στο ασφαλιστικό, γιατί η ανάπτυξη αποτελεί κοινωνική επιλογή. Το παρόν νομοσχέδιο σηματοδοτεί την συνέπεια στο λόγο, την αποτελεσματικότητα και την πράξη αυτής της κυβέρνησης, αποτελεί την υπογραφή μας κάτω από τη συμφωνία αλήθειας για την οποία μίλησα στον ελληνικό λαό πριν από τρία χρόνια. Αποτελεί την εφαρμογή όλων όσων έγραφε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, αποτελεί την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεών μου στην τελευταία διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο τίτλος του θα μπορούσε να είναι τέσσερις λέξεις «Το είπαμε, το κάναμε». Έτσι θα συνεχίζουμε».
Η… υπεξαίρεση  του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν άφησε αναπάντητες και τις αντιπολιτευτικές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ για το «μέρισμα». «Ας σταματήσει λοιπόν αυτό το παραμύθι της σύγκρισης. Δύο μέρες πριν από τις εκλογές είχα δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για το 2019, για τον απλούστατο λόγο ότι αντί να αφήσετε την επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον χώρο το Δεκέμβριο, τα μοιράσατε λίγες μέρες πριν τις εκλογές», είπε και προσέθεσε:
«Ήταν ένα είδος πολιτικής υπεξαίρεσης αυτό που κάνατε και παρότι είχα πει ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε πρόσθετη δημοσιονομική δυνατότητα για το 2019, παραταύτα εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό και για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά».
Για το Προσφυγικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, όπως είναι η φύλαξη των συνόρων, η δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων, οι γρήγορες επιστροφές και η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών. Τόνισε πως οι διεθνείς οργανισμοί στηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης. Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας στο θέμα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως, παρά την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις μας με την Τουρκία, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό. «Η άλλη πλευρά αναγνώρισε δημόσια την πίεση που δέχεται η Ελλάδα και εγώ κάλεσα την Τουρκία να κάνουν αυτό που οφείλουν, να ελέγχουν τις ακτές τους, να ξεριζώσουν τα δίκτυα της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και η ακτοφυλακή τους να συνεργάζεται με τη δική μας» είπε στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.
Τα Ελληνοτουρκικά
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο, μίλησε για τους δύο άξονες στους οποίους κινήθηκε η συνομιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο Κ. Μητσοτάκης, είπε ότι «τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα, ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος, Ισραήλ καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα. Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γειτονικής χώρας, με πρώτο τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα. «Αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα, θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος, με νομιμοποίηση, να το επικυρώσει στη Λιβύη. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει» σημείωσε.
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα
Ο Πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του, όπως χαρακτηριστικά είπε, τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο.
«Ενώ εγώ βρισκόμουν –είπε– απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο πληροφορήθηκα τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Λάθος στάση, λάθος πράξεις, τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι, η ιστορία της παράταξής μου και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα».