Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική Οικονομία

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΧΑΜΕΝΟ ΑΠO ΤΟ ΕΣΠΑ!

Περισσότεροι πόροι και αρμοδιότητες εκχωρούνται στις Περιφέρειες
Σημαντικές δράσεις μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο η Ήπειρος

MHTSOTAKHS ESPA

Το νέο ΕΣΠΑ είναι το μεγάλο στοίχημα για τη γόνιμη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, ήταν η τοποθέτηση – μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο Πρόγραμμα 2021-2027 που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής. 
Το μήνυμα που έστειλε είναι ακόμη ισχυρότερο: «Δεν μπορεί να πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο από κοινοτικούς πόρους σε κοντόθωρες δράσεις που σβήνουν χωρίς αποτέλεσμα όταν σημάνει το τέλος του χρονοδιαγράμματός τους». Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε αστοχίες του παρελθόντος: «Δεν έλειψαν -είπε- οι στιγμές που οι ευρωπαϊκοί πόροι αντιμετωπίστηκαν επιπόλαια και κοντόφθαλμα ως ευκαιριακές επιδοτήσεις και όχι ως μακρόπνοα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έτσι εξηγούνται είτε η μικρή απορρόφηση κονδυλίων, είτε συχνά η ένταξή τους σε προγράμματα με χαμηλό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Και το κυριότερο, σχεδόν ποτέ οι πόροι αυτοί δεν έγιναν μέρος ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης». 
Ο Κ. Μητσοτάκης  κατέστησε σαφές ότι ενισχύεται σημαντικά η περιφερειακότητα του νέου ΕΣΠΑ, καθώς όπως ανέφερε θα δοθούν περισσότεροι πόροι και περισσότερες αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, υπολογίζοντας ότι τουλάχιστον το 1/3 των νέων πιστώσεων θα κατευθυνθεί προς αυτές. 
Ο σχεδιασμός -αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς να γίνονται υπολογισμοί αφού δεν έχει γίνει σαφές το ύψος του νέου προγράμματος- δημιουργεί αισιόδοξες προοπτικές για την Ήπειρο, στην οποία τα σημαντικότερα έργα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, ως και αυτά που προγραμματίζονται στον τομέα των υποδομών, περιβάλλοντος, υγείας, κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης επιχειρήσεων κλπ, χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. 
Πρόνοια για «φτωχότερες» περιφέρειες
Κατά γενική ομολογία, αν δεν υπήρχαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η Ήπειρος σήμερα ακόμη θα στερούνταν στοιχειωδών υποδομών και δεν μπορούσε καν να συζητά για νέα μεγάλα έργα. Βέβαια   χρειάζεται ακόμη πολύ δρόμος για να μπορέσει η Ήπειρος να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτό είναι ένας από τους στόχους που έχει βάλει η Κυβέρνηση. Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «Ο δείκτης σύγκλισης της Ελλάδος με την υπόλοιπη Ευρώπη βρέθηκε μόλις στο 67%. 4 ελληνικές Περιφέρειες κατατάσσονται σήμερα στις 20 φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η προσαρμογή των ελληνικών Περιφερειών στις συνθήκες που διαμορφώνονται δεν είναι απλά μία ανάγκη, είναι μία επιταγή. Μία επιταγή, η οποία όμως έχει τρεις βασικές προϋποθέσεις: Ολοκληρωμένο σχέδιο από πλευράς Κυβέρνησης, αποτελεσματική περιφερειακή διακυβέρνηση και αυξημένοι χρηματοδοτικοί πόροι».
Βαρύτητα στις Περιφέρειες
Η ενίσχυση των Περιφερειών είναι γενική κατεύθυνση του κυβερνητικού σχεδιασμού: «Έχουμε πει -τόνισε ο Πρωθυπουργός- ότι θέλουμε να δώσουμε περισσότερους πόρους και περισσότερες αρμοδιότητες στις Περιφέρειες. Είναι πιο κοντά στον πολίτη, έχουν αποδείξει ότι έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Θα σας δώσουμε τη δυνατότητα να το κάνετε πράξη αυτό μέσα από περιφερειακά επιχειρηματικά προγράμματα, τα λεγόμενα ΠΕΠ, τα οποία θα προικοδοτηθούν περισσότερο, έτσι ώστε κατ’ ελάχιστον το 1/3 των νέων πιστώσεων του ΕΣΠΑ να κατευθυνθεί στις Περιφέρειες όπου θα πρέπει να αποκεντρωθούν και περισσότερες αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση. Ήδη με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών είμαστε σε μία συζήτηση για το πώς θα κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Για το πώς δηλαδή θα μεταφέρουμε στις Περιφέρειες και στους Δήμους αρμοδιότητες που σήμερα έχει η κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και πώς θα απεμπλέξουμε τις Περιφέρειες και τους Δήμους από αυτό το γραφειοκρατικό πλέγμα των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, που πολλές φορές δημιουργεί περισσότερη σύγχυση παρά δίνει δυνατότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους να κινηθούν με τους απαιτούμενους βαθμούς αυτονομίας».
Οι προτεραιότητες που έθεσε ο Πρωθυπουργός είναι: Επενδύσεις στην καινοτομία και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην πράσινη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εξοικονόμηση και μείωση του κόστους ενέργειας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση υδάτων. Επίσης στην εκπαίδευση των εργαζομένων κα.  
Αγρότες και Σύγκλιση
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τον Επίτροπο της Ε.Ε. να μη διασαλευθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Σύγκλισης.  «Πάνω σε αυτούς τους δύο πυλώνες στηρίχθηκε η έννοια της Ευρώπης έτσι όπως την γνωρίζουμε. Και για εμάς, τουλάχιστον, τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, θεωρώ ότι αυτή αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα. Αν θέλουμε, όμως, να προσθέσουμε σε αυτό το μίγμα σταθερών πολιτικών και νέες πρωτοβουλίες που αφορούν την Κλιματική αλλαγή, αλλά και κρίσιμα ζητήματα όπως η αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης και μία νέα πολιτική φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, κάτι για το οποίο βρισκόμαστε σε πολύ έντονη και ουσιαστική συζήτηση με τον κύριο Αντιπρόεδρο, τότε χρειαζόμαστε παραπάνω πόρους».  
Αλλαγές στις επενδύσεις
Ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε επίσης αλλαγές και στις ενισχύσεις των επιχειρήσεων. «Θα πρέπει είπε να υπάρξει μια οριοθέτηση μεταξύ κινήτρων και γενικού χαρακτήρα και ενισχύσεων μέσω σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων. Η πρωτοτυπία να συνυπάρχει. Ο επενδυτικός νόμος με κίνητρα που φτάνουν συχνά το 50% της επένδυσης, με χρήσεις εργαλείων επιχειρηματικού κεφαλαίου, το οποίο ανακτάται συχνά από τους επενδυτές μάλλον πρέπει να σταματήσει κάπου εδώ».