Όχι εμπλουτισμός στην Παμβώτιδα με απελευθέρωση ξενικών ειδών ψαριών…

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ!

Ποιος και γιατί θέλει να ρίξει στα νερά της γόνο για εμπορική εκμετάλλευση χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές μελέτες και άδειες; • Ο Φορέας Διαχείρισης καταγγέλλει,  χωρίς όμως να κατονομάζει ποιους και τι εννοεί 

LIMNH EMPLOYTISMOS

 Κόντρα στην προσπάθεια που γίνεται για να μπει μια τάξη στα ζητήματα που αφορούν τη λίμνη Παμβώτιδα, κάποιοι φαίνεται πως κάνουν τους δικούς τους σχεδιασμούς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο οικοσύστημά της. 
Μέχρι τώρα τα προβλήματα εστιάζονταν κυρίως στη ρύπανση, στον καθαρισμό, στον εμπλουτισμό, να όμως που προκύπτει και ένα ακόμη, αυτό του αυθαίρετου εμπλουτισμού με γόνο ψαριών για εμπορική χρήση. 
Το θέμα φέρνει στη δημοσιότητα ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης, στον οποίο Προεδρεύει ο κ. Φίλιππας Φίλιος. Επικαλείται πληροφορίες για επικείμενο εμπλουτισμό,- δείχνει να γνωρίζει τι είδους ψάρια σχεδιάζεται να πέσουν στη λίμνη-  απευθύνει προειδοποιήσεις  για το παράνομο της πράξης, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αστυνομικές αρχές και υπηρεσίες να λάβουν μέτρα αποτροπής του εμπλουτισμού, αποφεύγει όμως να κατονομάσει ποιοι είναι αυτοί (ή αυτός) που αντιμετωπίζει τη λίμνη ως… παραγωγική μονάδα και ετοιμάζεται να ρίξει γόνο για εμπόριο. 
Η εμπορική εκμετάλλευση ψαριών που αλιεύονται στην Παμβώτιδα είναι σήμερα δεδομένη και κατά διαστήματα φορτώνονται μεγάλες ποσότητες που κατευθύνονται προς αγορές άλλων πόλεων, ενώ στην τοπική αγορά σπανίζουν τα άλλοτε περιζήτητα λιμνίσια ιχθυηρά της. Είναι πολύ πιθανό σκέψεις για «εμπλουτισμό» να γίνονται από  άτομα που σήμερα ασχολούνται με τον εμπόριο ψαριών προς άλλες περιοχές της χώρας ή και ακόμη του εξωτερικού, καθώς αρκετές φορές έχουν εντοπιστεί να ψαρεύουν στη λίμνη αλλοδαποί προερχόμενοι από τις Βαλκανικές χώρες και ειδικά τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. 
Καίριες επισημάνσεις
Πέραν  αυτών όμως,  οι επισημάνσεις του Φορέα είναι ουσιαστικές για την προστασία της οικοσυστήματος της λίμνης, καθώς όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του οι  εμπλουτισμοί πρέπει να γίνονται με τις προβλεπόμενες άδειες και τις απαραίτητες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, ώστε να μην προκαλούνται κίνδυνοι για το διαταραγμένο- ήδη- οικοσύστημα της λίμνης. 
Ο Φορέας υπενθυμίζει και τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν με την απελευθέρωση ξενικών ειδών ψαριών, που οδήγησαν στην εξαφάνιση αυτοχθόνων ειδών, έχοντας προκαλέσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο.  
Με ειδική μελέτη
«Με βάση τεκμηριωμένες προτάσεις των επιστημόνων- συνεχίζει-  θα πρέπει να εκπονηθεί ειδική μελέτη για τη δυνατότητα και σκοπιμότητα εμπλουτισμού της λίμνης με είδη ψαριών. Στη μελέτη αυτή, θα πρέπει να καθοριστούν τα είδη ψαριών  που κρίνονται αποδεκτά για το οικοσύστημα, ο αριθμός των ιχθυδίων και ο τρόπος απελευθέρωσής τους στο οικοσύστημα, οι επιτρεπόμενες ποσότητες αλιευμάτων σε ετήσια βάση ανά είδος κ.α. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε μελέτη και προσπάθεια εμπλουτισμού της λίμνης με ψάρια, θα πρέπει να εξασφαλίζει αφενός τη βιωσιμότητα των πληθυσμών των ειδών που αναπαράγονται με φυσικό τρόπο στη λίμνη και αφετέρου τη διατήρηση ικανής ποσότητας αλιευμάτων σε ετήσια βάση χωρίς τον κίνδυνο να επέλθει κατάρρευση των ιχθυοαποθεμάτων ή διατάραξη της ισορροπίας των πληθυσμών άλλων ειδών». 
Ο Φορέας αναφέρεται και στη συνεργασία που είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού της λίμνης Παμβώτιδας και την αποκατάσταση των φυσικών της λειτουργιών, κάτι που απαιτεί συντονισμένες ενέργειες και κοινές δράσεις  της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Φορέα Διαχείρισης, των  τοπικών φορέων και των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας. 
Αστυνόμευση και πρόληψη
Ο Φορέας με την ανακοίνωσή του δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο ο σχεδιαζόμενος (και καταγγελλόμενος) ή και άλλος  εμπλουτισμός, να γίνει τελικά (άγνωστο βέβαια από ποιόν…), εφόσον τεκμηριωθεί η αναγκαιότητά του και εκπονηθεί ειδική μελέτη που θα αποτρέπει τις αρνητικές συνέπειές του στο οικοσύστημα της λίμνης. Μέχρι τότε καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες σε εγρήγορση για αποτροπή του εμπλουτισμού.