Από Κέρκυρα, στα Γιάννενα ο πρώτος «ύποπτος» ασθενής…

ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

- Πλήρως οργανωμένο το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες

- Ψυχραιμία και όχι πανικό συστήνουν οι Επιστήμονες - Δήμαρχος Ιωαννίνων: Δεν πανικοβάλλουμε και δεν πανικοβαλλόμαστε…

NOSOKOMEIO ENTATIKH

• Όπως αναμενόταν, ο κορωνοϊός δεν άργησε να εμφανιστεί στην Ελλάδα. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, με φορέα μια 38χρονη επιχειρηματία η οποία το Σαββατοκύριακο είχε βρεθεί στο Μιλάνο. Από χθες το πρωί που επιβεβαιώθηκε το κρούσμα,  έχει   προκληθεί νέος κύκλος ανησυχίας και προβληματισμός ανάμεσα στον κόσμο, που στην περιοχή μας ενισχύεται από το γεγονός,  ότι χθες διακομίστηκε με συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορωνοϊό, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ένας 51χρονος  Πακιστανός   που εργαζόταν στην Κέρκυρα και ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί συγγενείς του στο Μιλάνο.   
Ο 51χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ενώ η απάντηση για το δείγμα που εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα αναμένεται σήμερα.
Η διακομιδή του έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστωθεί και στην πράξη η ετοιμότητα, αλλά και η οργάνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, το οποίο έχει οριστεί ως ένα από τα 13 της χώρας, που έχουν χαρακτηριστεί «νοσοκομεία αναφοράς» για τον κορωνοϊό. 

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Στη ετοιμότητα που υπάρχει στο Νοσοκομείο αναφέρθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ο Δήμαρχος Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος ως διακεκριμένος  καθηγητής Παθολογίας έχει άμεση γνώση της κατάστασης που επικρατεί και των δυνατοτήτων που υπάρχουν. «Το Νοσοκομείο -ανάφερε- είναι έτοιμο. Υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι αρνητικής πίεσης και το προσωπικό είναι καλά εκπαιδευμένο και ξέρει να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά». Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ακόμη το Σώμα ότι στο Γηροκομείο έχουν κρατηθεί δύο θάλαμοι κενοί για παν ενδεχόμενο. 

Αναστέλλονται άδειες προσωπικού
Εκτός όμως του Π.Γ.Ν.Ι. σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες και ιδίως αυτές που έχουν άμεση εμπλοκή με τη μεταφορά των ασθενών (ΕΚΑΒ) και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών (νοσοκομείο). Ενισχυτικά στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί η χθεσινή απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, με την οποία αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας. 

Απαιτείται ψυχραιμία
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εξετάσεων για τον 51χρονο που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, οι επιστήμονες και η Πολιτεία θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε νέα κρούσματα, εκτίμηση που οφείλεται κυρίως στη γειτονική μας Ιταλία, χωρίς να αποκλείεται και η «εισαγωγή» του ιού από την Αλβανία. Την πρόβλεψη αυτή έκανε χθες και ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ο οποίος ζήτησε να υπάρχει ψυχραιμία. Δεν πανικοβάλλουμε και δεν πανικοβαλλόμαστε, τόνισε χαρακτηριστικά,  για να προσθέσει ότι πρόκειται για μια μέτρια ιογενή λοίμωξη που έχει όμως δύο χαρακτηριστικά: Την ευρεία μεταδοτικότητα και την ανθεκτικότητα. 

«Τρέχουν» για... μάσκες
Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις των επιστημόνων και τις εκκλήσεις να μην επικρατήσει πανικός, υπάρχουν πολίτες που ενεργούν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, τρέχοντας σε φαρμακεία, αλλά και σε σούπερ μάρκετ για προμήθειες… μακράς διαρκείας. Πρόκειται για φαινόμενο που δεν συναντάται αποκλειστικά στην Ελλάδα, αλλά αν υπάρχει έστω μια δικαιολογία για τη Βόρεια Ιταλία με τα εκατοντάδες κρούσματα, αυτό δεν μπορεί να ισχύει για την Ελλάδα με  ένα κρούσμα και 2-3 άλλα ύποπτα. 
Η ίδια κινητικότητα άρχισε να εμφανίζεται χθες και στα Γιάννενα, με πολλούς πολίτες να τρέχουν να προμηθευτούν από φαρμακεία  μάσκες και  τζελ, είδη στα οποία ήδη εμφανίζονται ελλείψεις. Ο πανικός μάλιστα ορισμένων έφτασε στο σημείο να κάνουν μαζικές παραγγελίες από συγγενείς που ζουν σε ξένες χώρες και ιδίως στην Αμερική, όπου κι εκεί άρχισαν να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. 

Έφοδος στα… ράφια 
Ταυτόχρονα με την... έφοδο για μάσκες, άρχισε να παρατηρείται και κινητικότητα σε σούπερ μάρκετ για προμήθειες τροφίμων. Υπάλληλος σούπερ μάρκετ της περιοχής, έλεγε χθες ότι σχεδόν… ξεπούλησε σε μακαρόνια και ρύζι. «Τραβηγμένες» και πάντως υπερβολικές αντιδράσεις που έχουν εμφανιστεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. 

Ετοιμότητα στην Ηγουμενίτσα
Παρά το γεγονός πως οι πρώτοι «ύποπτοι» ασθενείς δεν είχαν περάσει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, οι τοπικές αρχές της Θεσπρωτίας βρίσκονται σε εγρήγορση. Χθες την περιοχή επισκέφθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Γιώργος  Παναγιωτακόπουλος και ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος που συμμετείχαν σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας.
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, διαβεβαίωσε πως υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στις δυτικές πύλες εισόδου στην Ελλάδα (Ηγουμενίτσα - Πάτρα). 

Η περίπτωση της 38χρονης
Η ετοιμότητα όμως στις πύλες εισόδου όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη δεν κρίνεται αποτελεσματική, καθώς ανίχνευση του ιού δεν μπορεί να γίνει αν δεν εκδηλωθούν συμπτώματα της νόσου. Η εν λόγω ασθενής είχε περάσει από έλεγχο στο αεροδρόμιο του Μιλάνου, χωρίς να εντοπιστεί πρόβλημα, ενώ η ασθένειά της εκδηλώθηκε ένα 24ωρο περίπου μετά την άφιξή της στην Ελλάδα. Πάντως η υγεία της είναι πολύ καλή και όπως αναφέρθηκε από τους θεράποντες ιατρούς η παραμονή της στο νοσοκομείο διατηρείται περισσότερο για να μην έλθει σε επαφή με άλλα άτομα. Από χθες το πρωί, άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια των εντεταλμένων υπηρεσιών για να εντοπίσουν όλα τα άτομα με τα οποία συνταξίδευσε ή συναντήθηκε η 38χρονη επιχειρηματίας, προκειμένου να ενημερωθούν και ταυτόχρονα τους ζητείται να παραμείνουν προληπτικά σπίτια τους. 

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη 
Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αυτοπειθαρχία συνέστησαν όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή  έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας. Ειδικότερα ο υπ. Υγείας ανέφερε στις κάμερες πως πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και ήρεμοι και πως η ενημέρωση πρέπει να είναι σωστή.
Ο κ. Κικίλιας συνέστησε στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και τους κάλεσε σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να παραμένουν στο σπίτι τους, να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Περιφέρειες και τα νοσοκομεία αναφοράς.