Ξεκίνησε η λειτουργία Κέντρου Αναφοράς στο Πανεπ. Νοσοκομείο

ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

- Θα εξυπηρετεί τα νοσηλευτικά ιδρύματα Ηπείρου και Ιονίων Νήσων εκδίδοντας αυθημερόν αποτελέσματα

- Σταθερά τα κρούσματα στην περιοχή μας - Ενίσχυση ΤΕΠ και ΜΕΘ με προσωπικό ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

NOSOKOMEIO DOYROYTHS1

• Έλεγχος δειγμάτων για κορωνοϊό θα γίνεται στο εξής και στα Γιάννενα, με τα αποτελέσματα να εκδίδονται αυθημερόν, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο τα Νοσοκομεία της Ηπείρου όσο κι εκείνα των Επτανήσων θα μπορούν στο εξής να διαχειρίζονται καλύτερα τα κρούσματα που εμφανίζονται στην περιοχή μας!
Το καλό νέο ανακοινώθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που έκανε γνωστό χθες ότι ξεκινάει η λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς για τη νόσο, το οποίο είναι μόλις το τέταρτο στη χώρα μας όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. 
Η λειτουργία του Εργαστηρίου είναι το ένα καλό νέο για την Ήπειρο. Το άλλο είναι πως τα κρούσματα παραμένουν πέντε, ενώ υπάρχει κι ένα τρίτο, οι δωρεές από ιδιωτικές επιχειρήσεις προς τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα. Στο μεταξύ, την ενίσχυση των Νοσοκομείων με προσωπικό ζήτησε χθες και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. 

Το Κέντρο Αναφοράς
Την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου αναφοράς για τον κορωνοϊό (2019-nCoV) από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ανακοίνωσε χθες η Διοίκηση του Ιδρύματος. Όπως έγινε γνωστό, το Εργαστήριο θα δέχεται δείγματα αποκλειστικά και μόνο από Νοσοκομεία της 6η ΥΠΕ της Βορειοδυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Μάλιστα, τα αντίστοιχα Νοσοκομεία έχουν ήδη ενημερωθεί υπηρεσιακά για τον κανονισμό λειτουργίας του Εργαστηρίου και τη διαδικασία αποστολής και διαχείρισης των δειγμάτων.
Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που διευκολύνει ιδιαίτερα τα Νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής στη διαχείριση και νοσηλεία των περιστατικών. Εξάλλου, όπως σημειώνεται, η ενίσχυση της στελέχωσης με επιστημονικό προσωπικό που ζητήθηκε από τη Διοίκηση θα επιτρέψει τη λειτουργία του Εργαστηρίου σε δύο βάρδιες καθώς και το Σαββατοκύριακο.
Η Διοίκηση του Π.Π.Γ.Ν.Ι. εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αν. Καθηγήτρια Κων/να Γκαρτζονίκα «για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε μαζί με τους συνεργάτες της στο Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο, για την άμεση οικοδόμηση και λειτουργία της δομής αυτής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα ευχαριστεί την Περιφέρεια Ηπείρου και την 6η ΥΠΕ για την άμεση ανταπόκριση και στήριξη της προσπάθειας.

Ο τέταρτος στη χώρα!
Ο αναλυτής δειγμάτων για τον κορωνοϊό, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια και εγκαταστάθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι ο τέταρτος που λειτουργεί πλέον στην Ελλάδα και θα δέχεται προς εξέταση δείγματα από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, συν την Κέρκυρα. Αυτό ανέφερε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης ενημερώνοντας σχετικά τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη. «Πρόκειται για ένα πλεονέκτημα που έχει σε αυτόν τον τομέα η περιοχή μας, καθώς οι απαντήσεις για τα δείγματα που λαμβάνονται θα δίνονται αυθημερόν και δεν θα τις αναμένουμε επί ημέρες όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, με όλες τις παρενέργειες που προκαλούνται στο χώρο των νοσοκομείων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε επίσης ότι η Περιφέρεια έχει προβεί σε παραγγελίες  υγειονομικού  υλικού για τον κορωνοϊό και βρίσκεται σε αναμονή εκτέλεσης τους. Στο πλαίσιο αυτό με αποφάσεις της η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε πιστώσεις ύψους 74.400 ευρώ για απολυμάνσεις, προμήθεια Υγειονομικού Υλικού και Υλικών Καθαριότητας και Υγιεινής.

Κανένα νέο κρούσμα
Στο μεταξύ, καλά είναι τα νέα για την Ήπειρο όσον αφορά στο «μέτωπο» των κρουσμάτων με κορωνοϊό, τα οποία παραμένουν σταθερά στα πέντε, καθώς όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν αυτές τις ημέρες είχαν αρνητικό αποτέλεσμα!
Από τους νοσούντες, οι δύο παραμένουν διασωληνωμένοι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Ο ένας είναι σε σταθερή κατάσταση, ενώ σταθεροποιήθηκε και η κατάσταση του ηλικιωμένου από την Άρτα που προχθές είχε παρουσιάσει επιδείνωση. Ο 30χρονος παραμένει στη Μονάδα Λοιμωδών σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ η γιατρός που είναι το τέταρτο κρούσμα εξακολουθεί να μένει σε καραντίνα στο σπίτι της. Όσο για τον γιατρό του Νοσοκομείου Πρέβεζας, επίσης παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ σήμερα επιστρέφουν στην εργασία τους οι γιατροί του Νοσοκομείου Άρτας που είχαν έρθει σε επαφή με τον ηλικιωμένο ο οποίος νοσηλεύεται στα Γιάννενα, καθώς τα δείγματά τους βγήκαν αρνητικά. 
Εδώ αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στο Κάμπινγκ του Δρεπάνου φιλοξενούνται 23 άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, για τους οποίους βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναπατρισμού μέσω των ακτοπλοϊκών γραμμών προς την Ιταλία. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.   

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
«Εκείνο που προέχει τούτη τη στιγμή είναι να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, ενωμένοι σε ένα μέτωπο ζωής», τονίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση με θέμα τον κορωνοϊό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Ιωαννίνων και χαρακτηρίζει σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας την έναρξη λειτουργίας του εργαστηρίου στο Π.Π.Γ.Ν.Ι. το οποίο θα ελέγχει δείγματα.
Ειδικότερα, πάντως, για τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, χαρακτηρίζει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των ΤΕΠ και ΜΕΘ και σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη, όπως αναφέρει, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να ενισχυθεί το σύστημα. Επιπλέον, σημειώνει πως χρειάζεται άμεσα να υπάρξουν πρωτοβουλίες ενεργού ενσωμάτωσης του δυναμικού της πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη αυτή την προσπάθεια, προσθέτοντας πως το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων σε διασύνδεση και με τις ΤΟΜΥ μπορεί, με την απαραίτητη ενίσχυση και την διαμόρφωση των χώρων και των εργαστηρίων, να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ακόμα να ενισχυθεί η τοπική ομάδα του ΕΟΔΥ για την ιατρική διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού πληθυσμού στο camp του Κατσικά και στις υπόλοιπες δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες και τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζόμενων, με σαφείς οδηγίες και οικονομική στήριξη.  

Δωρεές από ιδιώτες
Η μάχη που δίνουν τα Νοσοκομεία μας δεν έχει αφήσει ασυγκίνητες τοπικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, οι οποίες σπεύδουν να τα ενισχύσουν με δωρεές. Έτσι, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προσφέρθηκαν αυτές τις ημέρες υγειονομικό υλικό όπως επίσης και προϊόντα διατροφής άκρως απαραίτητα για την ενίσχυση του έργου του προσωπικού του. Με χθεσινή του ανακοίνωση το Ίδρυμα ευχαριστεί δημόσια για τις χορηγίες τους τη Βιομηχανία «Coca Cola 3ε Ελλάδος ΑΒΒΕΕ», τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, την Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ Α.Ε, την ΠΙΕΤΡΗΣ Βιοτεχνία ειδών διατροφής ΑΕ, καθώς και την επιχείρηση του κ. Σπύρου Τσίλη. 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τέτοιου είδους ενέργειες που ξεχειλίζουν από ευαισθησία, εκτός του ότι μας κάνουν υπερήφανους, γιατί τοιουτοτρόπως αναγνωρίζεται από την κοινωνία η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται υπό άκρως αντίξοες συνθήκες».