ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ελπιδοφόρα τα μηνύματα και από τα νέα ευνοϊκά στοιχεία, αλλά…

ΟΧΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ!

- Σταθεροποιημένη η καμπύλη κρουσμάτων, νεκρών, διασωληνωμένων - Πως έχει η κατάσταση στην Ήπειρο

- Σ. Τσιόδρας: Αν δεν προσέξουμε, γρήγορα θ’ αλλάξει η εικόνα - Καμία έξοδος για το Πάσχα, ετοιμάζεται «τσουχτερή» αύξηση του προστίμου...

ASTYNOMIKOI ELEGXOS DROMOS

Συγκρατημένη αισιοδοξία διακατέχει τους επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά και στην Ήπειρο.
Τα χθεσινά μάλιστα απολογιστικά στοιχεία στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα ότι ο «πόλεμος» μπορεί να κερδηθεί στο τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον ιατρικό κόσμο, αλλά και την Πολιτεία είναι  η συνέχιση  με απόλυτη συνέπεια και ευλάβεια των προληπτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. 
Το  θετικό γεγονός  ότι η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται, είναι ταυτόχρονα και ο μεγάλος κίνδυνος χαλάρωσης της συμπεριφοράς εκ μέρους των πολιτών, ειδικά μάλιστα την άλλη εβδομάδα που ετοιμάζονται οι Ορθόδοξοι να γιορτάσουν το Πάσχα. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες τόσο ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποίησαν αφενός μεν να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων και αφετέρου να μην επιχειρήσει κανείς να εορτάσει το Πάσχα σε προορισμούς εκτός αστικών κέντρων. 
«Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα, μπορεί γρήγορα να αλλάξει...», τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο Καθηγητής κ. Σ. Τσιόδρας, υπενθυμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσουν τα μέτρα. 
Λίγο νωρίτερα ο επ. καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίτης, που είναι και μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, έθετε μια ακόμη παράμετρο για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα. 
Πρόκειται για τα κρούσματα που θα επιβεβαιωθούν τις επόμενες ημέρες στην επαρχία, καθώς όπως είπε, η επέκταση των νόσων εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων στατιστικά γίνεται πάντα με μικρή καθυστέρηση. 
Το μήνυμα αυτό εξακολουθούν πάντως να μην το αντιλαμβάνονται αρκετοί πολίτες, οι οποίοι εντοπίζονται από αστυνομικούς να κινούνται ασκόπως, αν και κάποιοι από αυτούς κινούνται για λόγους που δεν περιλαμβάνονται στην «κλειστή» κατηγορία των έξι λόγων που έχει θέσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 
Από προχθές το πρωί μέχρι και χθες στις 3 το απόγευμα, είχαν βεβαιωθεί σε επίπεδο χώρας 2.181 πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης της νόσου, από τις οποίες 65 αφορούν την Ήπειρο. 

Σταθερή η καμπύλη
Τα βασικά στοιχεία που δημιουργούν αισιοδοξία ως προς την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, εστιάζονται στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, στους διασωληνωμένους και βέβαια στον αριθμό των νεκρών σε πανελλαδικό επίπεδο, δείκτες που δείχνουν μια σταθεροποιημένη καμπύλη και σε κάθε περίπτωση δεν δείχνουν εκτόξευση ανάλογη με αυτή που παρατηρείται σε άλλες χώρες. 
Όσον αφορά την Ήπειρο, είναι θετικό το γεγονός ότι  δεν εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες νέο κρούσμα, ενώ και όσοι νόσησαν φαίνεται να μην έχουν μεταφέρει τον ιό στα άτομα με τα οποία έχουν έλθει σε επαφή. 
Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο κ. Τσιόδρας, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά δύο, φθάνοντας τους 81, επιβεβαιώθηκαν 77 νέα κρούσματα (με το σύνολο να ανέρχεται σε 1.832), ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 90. 
Εκ των 1.832 κρουσμάτων, οι 501 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ακόμη 679 συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν, Χαρδαλιά,  πως τα άτομα που τέθηκαν σε καραντίνα ερχόμενα από το εξωτερικό ανήλθαν σε 23.626.  
Μετά τη συμπλήρωση του 14ημερου απομένουν 6.645 πολίτες που ήρθαν από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές. Όλοι παρακολουθούνται καθημερινά.

Στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο τα χθεσινά στοιχεία δεν έδειξαν καμία μεταβολή, ούτε ως προς τα κρούσματα, ούτε ως προς την πορεία των ασθενών. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παραμένουν διασωληνωμένα δύο άτομα, με το ένα να παρουσιάζει βελτίωση και στο δεύτερο να είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια αποσωλήνωσης. Στη Μονάδα Λοιμωδών νοσηλεύονται τρία άτομα, δύο από την Κέρκυρα και ένα από την Πρέβεζα. 
Η υγεία τους είναι σταθερή. Χθες στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου εξετάστηκαν 57 δείγματα που ήταν αρνητικά, ενώ αναμένονται απαντήσεις για εννέα που στάλθηκαν από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, δεκαεννέα του Νοσοκομείου Άρτας, δύο από το Νοσοκομείο Πρέβεζας και δύο από το Νοσοκομείο Φιλιατών.

Σε λειτουργία οι Κινητές Ομάδες 
Από σήμερα μπαίνουν σε λειτουργία οι 500 Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), που  αναμένεται να συμβάλλουν ουσιαστικά στον έλεγχο των υπόπτων κρουσμάτων και την παροχή νοσηλευτικής βοήθειας κατ’ οίκον. Οι μονάδες αυτές θα καθοδηγούνται από τον ΕΟΔΥ και θα κινούνται με  500 οχήματα. Θα εκπαιδευτούν 2.000 νέοι επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, ενώ θα γίνουν και προσλήψεις 1.000 άτομα για τις ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού.
Οι Κινητές Ομάδες Υγείας  θα είναι ενταγμένες στο δίκτυο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και διασυνδέονται και με άλλες οργανικές μονάδες παροχής υγείας. Ως επόπτης κάθε ΚΟΜΥ ορίζεται ένας ιατρός της οικείας ΤΟΜΥ είτε, σε περίπτωση έλλειψης, ιατρός της οικείας ΔΥΠΕ στην οποία η οικεία ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού δραστηριοποιείται.
Κάθε ΚΟΜΥ αποτελείται από κλιμάκιο τουλάχιστον δύο ατόμων τουλάχιστον έναν νοσηλευτή και έναν οδηγό. Οι περιοχές δραστηριοποίησής τους στην Επικράτεια θα προσδιορίζονται από τον ΕΟΔΥ.  

«Μαραθώνιος» η άρση των μέτρων
Με τις ενδείξεις να δείχνουν ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από τις άλλες χώρες,  άνοιξε το τελευταίο διήμερο η συζήτηση για την άρση των απαγορευτικών μέτρων. Ο Καθηγητής κ. Σ. Τσιόδρας έσπευσε χθες να «κόψει» κάθε τέτοια συζήτηση ως πρώιμη:  «δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος. Ελάχιστες χώρες (Αυστρία, Νορβηγία) συζητούν άρση των μέτρων και άλλες (Ιαπωνία) είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. Χρειάζεται να προφυλαχτεί το σύστημα υγείας. Κάποιοι εισηγούνται κύκλους ανοίγματος και κλεισίματος μέτρων. Είναι σαν να οδηγείς: μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις ξανά και ξανά χωρίς να τρακάρεις στη διαδρομή».

Χαρδαλιάς: Όχι μετακινήσεις για το Πάσχα
Πιο κάθετος ήταν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος έθεσε και πάλι τους πολίτες ενώπιον των ευθυνών τους ενόψει Πάσχα. 
Επεσήμανε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν στο απόλυτο τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη.  «Τότε -είπε- θα αρχίσει η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να υπάρξει κάποια χαλάρωση». 
Για το Πάσχα, επανέλαβε,  ότι φέτος  θα είναι διαφορετικό και σημείωσε πως οποιαδήποτε συζήτηση ή διάφορες δικαιολογίες για τη μετακίνηση εκείνες τις μέρες, είναι ανεύθυνη και αντικοινωνική στάση.

Αυξάνονται τα πρόστιμα;
Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα για τις άσκοπες μετακινήσεις, άφησε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 
Όπως είπε υπάρχουν δύο σενάρια: Περιορισμός στον αριθμό των μετακινήσεων και χρονικός περιορισμός στις εξόδους, ή αύξηση των προστίμων για άσκοπες μετακινήσεις.  Επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στις εθνικές οδούς την περίοδο του Πάσχα. Στα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι, εκτός από την αύξηση των προστίμων είναι τα αυξημένα μπλόκα στις εθνικές οδούς, ο έλεγχος των διοδίων αλλά και ο αποκλεισμός των παρακαμπτήριων οδών. 
Όσον αφορά το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν όσοι δεν τηρήσουν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ! 

Η διαχείριση αποβλήτων στο Πανεπιστήμιο 
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε χθεσινή του ανακοίνωση, αναφέρει πως για τις  ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού,  αποδέχτηκε τη σημαντική προσφορά της εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων «ENVIRODENT» για τη δωρεάν διαχείριση των αποβλήτων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς για τον ιό Covid-19. Η Πρυτανεία ευχαριστεί θερμά την εταιρεία για την ευγενική και ουσιαστική συνδρομή.