Χωρίς προστατευτικά μέτρα η είσοδος εκατοντάδων καθημερινά Αλβανών

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ «ΒΟΜΒΑ» Η ΚΑΚΑΒΙΑ!

Ανησυχία σε εργαζόμενους- διερχόμενους που φοβούνται ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει τις επόμενες ημέρες... ΕΟΔΥ και Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλούνται να δώσουν σαφείς οδηγίες, αλλά και εξηγήσεις

KAKABIA TELONEIO KINHSH

• Σε ένα μεγάλο βαθμό, που η Ήπειρος μέχρι σήμερα τα πήγε εξαιρετικά καλά – σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας- ως προς τα κρούσματα κορωνοϊού, βοήθησε και το γεγονός ότι είχε απαγορευτεί πολύ έγκαιρα και η ελεύθερη είσοδος- έξοδος προς Αλβανία, καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος διασποράς της νόσου λόγω των πολύ στενών σχέσεων της γείτονος χώρας με την Ιταλία.
Στο διάστημα των δύο περίπου μηνών που διήρκησαν τα αυστηρά μέτρα οι μετακινήσεις είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο, χωρίς να έχουν μηδενιστεί και αυτές αφορούσαν είτε επαγγελματίες οδηγούς, είτε εργαζόμενους, είτε και ομογενείς που είχαν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι στο δίμηνο της σκληρής εφαρμογής των μέτρων, κατά μέσο όρο οι εισερχόμενοι και οι εξερχόμενοι από την Κακαβιά ανέχονταν σε 200 άτομα ημερησίως, τα φορτηγά αυτοκίνητα (γεμάτα και αδειανά) περίπου σε 90 και τα Ι.Χ. είχαν περιοριστεί στα 6 με 7! Πολύ μικρότερη ήταν η κίνηση στις άλλες δύο εισόδους- εξόδους προς Αλβανία σε Μαυρομάτι και Μέρτζανη.
Αριθμοί απόλυτα ελεγχόμενοι και μάλιστα για τους εισερχόμενους στην Ελλάδα (κάτι λιγότερους από 100, καθώς οι εξερχόμενοι ήταν περισσότεροι λόγω επιστροφής εργατών στην Αλβανία), κρατούνταν αναλυτικά στοιχεία για τον τόπο προορισμού και έμπαιναν στη διαδικασία, είτε της 14ημερης υποχρεωτικής καραντίνας, είτε σε καθεστώς επιτήρησης.
Ειδικά για όσα άτομα δήλωναν προορισμό περιοχές της Ηπείρου, η «επιτήρηση» ήταν αυστηρότατη από τις κατά τόπους υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Επικίνδυνη χαλάρωση!
Το «σφράγισμα» των συνόρων σε πρώτο στάδιο είχε διάρκεια μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Παρατάθηκε όμως μέχρι τέλους Μαϊου, με προοπτική επίσημα να ισχύσει μέχρι και την 15η Ιουνίου. Ωστόσο από την περασμένη Δευτέρα, τα μέτρα έχουν πλέον χαλαρώσει επικίνδυνα και έχει αρχίσει μαζική εισροή Αλβανών.
«Χρειάστηκε» δε η περίπτωση του 66χρονου Έλληνα επιχειρηματία που από Αλβανία διακομίστηκε και νοσηλεύεται για προσβολή από κορωνοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για να σημάνει ένα ακόμη «σήμα κινδύνου» για την Υγειονομική «βόμβα» που βρίσκεται πλέον προ των πυλών της Ηπείρου, αλλά και της χώρας.
«Στοιβαγμένοι» σε λεωφορεία
Η χαλάρωση των μέτρων ξεκίνησε από τη μεταφορά δεκάδων Αλβανών εργατών καθημερινά για τις καλλιέργειες της Κεντρικής Μακεδονίας. Φθάνουν στην Κακαβιά στοιβαγμένοι σε λεωφορεία, χωρίς μέτρα προστασίας και κανένας δεν μπορεί να τους ελέγξει ούτε καν για τις αποσκευές τους.
Κοντά σε αυτούς άρχισαν να εισέρχονται μεμονωμένοι και αρκετοί Αλβανοί με διάφορα προσχήματα στη χώρα μας, χωρίς να υπάρχει και για αυτούς πρόβλεψη για υγειονομικό έλεγχο. Ήδη η κινητικότητα άρχισε να γίνεται εμφανής και σε «σούπερ μάρκετ» των Ιωαννίνων, αλλά και στην Εθνική οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς, που άρχισαν και πάλι να κυκλοφορούν Ι.Χ. και φορτηγά με αλβανικές πινακίδες.
Αγωνιούν οι εργαζόμενοι
Η εικόνα και οι συνωστισμοί που υπάρχουν πλέον καθημερινά στην Κακαβιά, σε συνδυασμό και με τις αμφιβολίες κατά πόσο στην Αλβανία γίνεται απόλυτη καταγραφή και αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού, προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία στους εκεί εργαζόμενους αστυνομικούς και τελωνειακούς. Όπως λένε μάλιστα, «τρέμει» η καρδιά τους για το τι μπορεί να τους «ξημερώσει» στη βάρδιά τους από κάποιο «αδέσποτο» κρούσμα.
Χωρίς μέτρα  και ενημέρωση
Το ερώτημα βέβαια που μπαίνει είναι για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελληνική πολιτεία, ειδικά μάλιστα τώρα που η Αλβανία ανακοίνωσε ότι «ανοίγει τα σύνορά τους στους τουρίστες». Κατά γενική ομολογία μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο. Στο πρώτο στάδιο και πριν κλείσουν τα σύνορα, υπήρχε η δικαιολογημένη εκτίμηση ότι οι θερμομετρήσεις δεν βοηθούν καθώς η εκδήλωση της νόσου γίνεται μετά από 5- 6 ημέρες. Στη συνέχεια ακολούθησε το «σφράγισμα» των συνόρων οπότε η επιτήρηση των εισερχομένων ήταν εφικτή. Τώρα όμως η κατάσταση αλλάζει δραματικά και η Ήπειρος- για να μη πούμε όλη χώρα- μπορεί από τη μια μέσα στην άλλη, να μετατραπεί σε «εστία υποδοχής κρουσμάτων κορωνοϊού», που θα ανατρέψουν την κοινωνική της ζωή, αλλά και θα θέσουν σε δοκιμασία τις νοσοκομειακές δομές.
Η ευθύνη Αρχών και Φορέων
Το πρόβλημα φαίνεται να μην έχει απασχολήσει την Κεντρική Διοίκηση και συγκεκριμένα τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ, οι οποίοι έχουν αναλάβει κεντρικά και τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Από την όλη διαδικασία προκύπτει ότι δεν έχει ανατεθεί ρόλος στο θέμα αυτό στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας και τις Υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ή και άλλων φορέων. Κι αν μεν η συγκεκριμένη Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υφίσταται μόνο ως γραφειοκρατικό «μόρφωμα», δεν συμβαίνει το ίδιο με την αντίστοιχη Διεύθυνση της Περιφέρειας, η οποία και δράσεις μπορεί να αναλάβει και συντονιστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει, όπως έχει συμβεί και σε άλλες καταστάσεις.
Ακόμη όμως και η 6η ΥΠΕ, εμφανίζεται αμέτοχη στην όλη διαδικασία και να μην είναι σε θέση να αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με προληπτικούς ελέγχους κ.α..
Όλα αυτά είναι ανεξήγητα σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης.
Όταν όλοι υπερθεματίζουν σε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει συνεργασία, ενημέρωση και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε περιφερειακές υπηρεσίες που έχουν άμεση γνώση των δυσκολιών και των κινδύνων που μπορεί να υπάρχουν κατά τόπους.
Ο υπερσυγκεντρωτισμός και ο αθηνοκεντρισμός δεν βοηθάνε και θα πρέπει να γνωρίζουν οι αρμόδιοι, είτε λέγεται Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, είτε ΕΟΔΥ, είτε οποιοσδήποτε άλλος, ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται μια κατάσταση, να προκαλούνται έντονες ανησυχίες σε εργαζόμενους, αλλά και στο σύνολο των πολιτών και να μη λαμβάνονται μέτρα και να αφήνονται όλα στην τύχη τους.
Σήμερα κιόλας- αν δεν το έπραξαν ήδη- οι συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές πρέπει να ζητήσουν πρώτα εξηγήσεις και μετά μέτρα από Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ΕΟΔΥ, Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών κα, για τα προληπτικά μέτρα στις εισόδους- εξόδους με Αλβανία: Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αστυνομίας για το δικό της Τμήμα, η Διεύθυνση Τελωνείων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση- στην οποία ανήκουν διοικητικά οι μεθοριακοί σταθμοί- η 6η ΥΠΕ και βεβαίως η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία διέθεσε και διαθέτει μέσα, υλικά και προσωπικό για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση του κορωνοϊού. Διαφορετικά- αν χαλάσει η καλή εικόνα που μέχρι σήμερα έχει η Ήπειρος- θα είναι όλοι συνυπεύθυνοι…