Χαμηλές φέτος οι προσδοκίες, όμως η Ήπειρος δεν παραδίδει τα «όπλα»

ΣΕ ΘΕΣΗ… ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Στους εσωτερικούς επισκέπτες στηρίζονται οι ελπίδες για να σταθεί όρθιος ο κλάδος • Στάση αναμονής τηρούν οι ντόπιοι ξενοδόχοι • ΣΤΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ (Αντιπερ/ρχης Π.Ε. Πρέβεζας): Οι Ηπειρώτες να κάνουν διακοπές στον τόπο τους…

LOYTSA BRAXOS PREBEZA

Στάση αναμονής τηρούν ενόψει έναρξης της θερινής περιόδου, οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Ήπειρο, κυρίως οι ξενοδόχοι, ώσπου να διαφανεί από ποιες χώρες θα υπάρξουν κρατήσεις φέτος, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
Όλοι γνωρίζουν φυσικά ότι η χώρα μας θα δεχθεί λιγότερους ξένους επισκέπτες, γι’ αυτό και διατηρούν χαμηλές προσδοκίες. Από την άλλη, η περιοχή μας εμφανίζεται πιο ευνοημένη σε σχέση με Περιφέρειες όπως η Κρήτη ή οι Κυκλάδες, καθώς ανέκαθεν πόνταρε περισσότερο στον εσωτερικό τουρισμό, με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου να προαναγγέλλει μία επιθετική στρατηγική για την προσέλκυση Ελλήνων για καλοκαιρινές διακοπές. Παράλληλα, κάνει έκκληση στους Ηπειρώτες να προτιμήσουν αυτή τη φορά τον τόπο τους για θερινή ανάπαυλα!
Εξάλλου, διαθέτουμε ως τόπος ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα, με κυριότερο τις απέραντες σε έκταση παραλίες που είναι ιδανικές για την αποφυγή συνωστισμού. Θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.
«Νότες» αισιοδοξίας
Χαμηλότερες είναι οι προσδοκίες στην Ήπειρο όσον αφορά στην επισκεψιμότητά της από το εξωτερικό από τη στιγμή που ενέσκηψε η πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, η επιτυχής αντιμετώπισή της από τη χώρα μας έχει περάσει θετικά σε διεθνές επίπεδο. Έτσι, όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, από αυτό το μικρό μερίδιο πολιτών που θα ταξιδέψουν φέτος ανά την Ευρώπη, η Ελλάδα θα πάρει τη μερίδα του λέοντος.
Από κει και πέρα, έκαστη Περιφέρεια θα λάβει αυτό που της αναλογεί, ενώ για την Ήπειρο οι ξένοι επισκέπτες θα διοχετευθούν με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, αφού άλλο μείγμα επισκεπτών έχουν η Πρέβεζα και ο Παντοκράτορας, άλλο η Πάργα, τα Σύβοτα, τα Γιάννενα, το Ζαγόρι κλπ.
«Τα τρία τελευταία χρόνια κάναμε επιθετική πολιτική όσον αφορά στον εσωτερικό τουρισμό επειδή θέλαμε να εισπράξουμε τα οφέλη από την παράδοση σε κυκλοφορία της Ιόνιας Οδού. Αποκτήσαμε έτσι ένα αβαντάζ και θα προχωρήσουμε φέτος ξανά σε μία επιθετική διαφήμιση στο εσωτερικό της χώρας. Από κει και πέρα, η στόχευση για τις αγορές του εξωτερικού θα εξαρτηθεί από τις διακρατικές συμφωνίες που θα γίνουν με διάφορες χώρες», τονίζει ο κ. Ιωάννου.
Κι εδώ όμως η Ήπειρος εμφανίζεται ευνοημένη, καθώς έχει κάνει ήδη επιτυχή ανοίγματα κι έχει πάει καλά σε επισκεψιμότητα από χώρες που εμφανίζουν σήμερα παρόμοια επιδημιολογική εικόνα, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, απ’ το οποίο έγιναν πέρυσι 90 πτήσεις περίπου, τα Βαλκάνια με την ανάπτυξη του λεγόμενου οδικού τουρισμού, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Γερμανία κ.λ.π..
Χώρος για όλους!
Υπάρχει ωστόσο ένας σημαντικός παράγοντας που θα κρίνει πολλά το επόμενο διάστημα. Όπως υπογραμμίζει ο Στράτος Ιωάννου, σύνθημά μας πρέπει να είναι το «κρατάμε τις αποστάσεις και προσέχουμε την προσωπική μας υγιεινή», καθώς, όπως λέει, πολλοί μοιάζουν να έχουν ξεχάσει πως ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και καιροφυλακτεί! Σπεύδει δε να επισημάνει πως η περιοχή μας διαθέτει απέραντες παραλίες, σε μήκος και πλάτος, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν σχεδόν… όλη την Ευρώπη κρατώντας ταυτόχρονα τις αποστάσεις που ορίζουν οι υγειονομικές Αρχές!
Όσο για τους Ηπειρώτες, ο Αντιπεριφερειάρχης εμφανίζεται κατηγορηματικός. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «θεωρώ απαράδεκτο να υπάρξουν Ηπειρώτες που το φετινό καλοκαίρι θα πάνε διακοπές εκτός Ηπείρου. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε τους ντόπιους επαγγελματίες του κλάδου»!
O Δήμαρχος Πρέβεζας
Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία της χώρας μας στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας δημιουργεί βάσιμες ελπίδες σε σχέση με την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού μέσα από τη διατήρηση της ελκυστικότητας του «προορισμού Ελλάδα», τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος (φωτό) κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που είχε ως θέμα της τον τουρισμό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ως Δημοτική Αρχή, δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ότι δεν πρόκειται να πετύχουμε να έχουμε τους επισκέπτες των προηγούμενων ετών. Ο στόχος μας είναι η Πρέβεζα να καταφέρουμε να πάρει ένα μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς από μια μικρότερη, ούτως ή άλλως, για την Ελλάδα φετινή πίτα».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, καθοριστικός παράγοντας για τη διάσωση της φετινής τουριστικής κίνησης είναι οι διμερείς συμφωνίες στις οποίες θα καταλήξει το Υπουργείο Τουρισμού με χώρες που έχουν αντίστοιχα καλές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας και οι οποίες θα επιτρέπουν τα ταξίδια μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ χαρακτήρισε ως σημαντική παράμετρο τους υγειονομικούς κανόνες για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων και των καταστημάτων εστίασης.
Πού θα πέσει το βάρος
Ο κ. Γεωργάκος στάθηκε και σε ορισμένα ιδιαίτερα στοιχεία που έχει η περιοχή της Πρέβεζας, τα οποία πρότεινε να προβληθούν κατάλληλα. Πρόκειται για τις μεγάλες σε μήκος παραλίες που δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη θάλασσα χιλιάδες επισκέπτες κρατώντας τις αποστάσεις ασφαλείας που προβλέπονται, για το γεγονός ότι η Πρέβεζα διαθέτει Νοσοκομείο και βρίσκεται ταυτόχρονα σε πολύ κοντινή απόσταση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που είναι Νοσοκομείο αναφοράς, αλλά και για τις περιοχές φυσικού κάλλους που δίνουν τη δυνατότητα για επισκέψεις, περιπάτους και διαδρομές χωρίς συνωστισμό.
Έκανε δε γνωστό ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης με εξειδικευμένο γραφείο τουριστικού μάρκετινγκ, «ώστε και να θέσουμε τις βάσεις για μια σωστή τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Πρέβεζας τα επόμενα χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά.