Με την επανεκκίνηση εν μέρει χθες και του κλάδου της εστίασης…

ΜΠΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ Η «ΜΗΧΑΝΗ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!

Εντός Ιουνίου θ’ ανοίξουν τα Ίντερνετ καφέ, αργότερα τα γυμναστήρια…
Ξεκίνησαν οι πρώτες εξορμήσεις στα παράλια της Ηπείρου, ενώ με τα voucher του κοινωνικού τουρισμού θα ενισχυθούν τα ξενοδοχεία

PEZODROMOS KOSMOS 25 2

• Καθοριστικό βήμα για ολική επαναφορά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου έγινε χθες, με την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης.
Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απόλυτης απραξίας, καφέ και εστιατόρια άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους για να υποδεχτούν τους πολίτες και να δοθεί έτσι το έναυσμα για επιστροφή στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα βέβαια διαφορετική, συγκριτικά με την προ κορωνοϊού εποχή, αφού οι αποστάσεις και τα αντισηπτικά έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων μας.
Το αδιαχώρητο!
Στα Γιάννενα η ανάγκη του κόσμου για έναν καφέ στο αγαπημένο του στέκι ήταν έκδηλη, αφού χθες η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με μερικούς μάλιστα να ξεχνούν αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας! Σε κάποια σημεία της πόλης παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο, ενώ και τα τραπεζοκαθίσματα δεν ήταν παντού τοποθετημένα στις κατάλληλες αποστάσεις. Αναπόφευκτα τα νέα δεδομένα δημιουργούν δυσκολίες και σύγχυση σε πολίτες και επαγγελματίες τις πρώτες μέρες, ωστόσο η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί τις αμέσως επόμενες, έτσι ώστε απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα να δουλέψει η τοπική αγορά.
Ο Υφυπ. Ανάπτυξης
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υφυπ. Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης, χθες επανήλθαν στην εργασία τους περίπου 320.000 πολίτες, ενώ αναφορικά με τους εσωτερικούς χώρους είπε ότι πρόκειται να ανοίξουν πολύ σύντομα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παράμετρο, καθώς υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που οι εξωτερικοί χώροι δεν επαρκούν και δεν μπόρεσαν ν’ ανοίξουν χθες.
Σε ότι αφορά τα ίντερνετ καφέ, είπε πως υπάγονται στην περίπτωση των καταστημάτων που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους και κατά συνέπεια θα ανοίξουν στην επόμενη φάση, εντός του Ιουνίου, ενώ τα γυμναστήρια θα ανοίξουν αργότερα στις τελικές φάσεις του σχεδίου της επιστροφής στην κανονικότητα.
Ζητούν νωρίτερα…
Από την πλευρά του το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Ε­στία­σης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕ­ΔΙ) χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης και ζητά ν’ ανοίξουν νωρίτερα οι εσωτερικοί χώροι και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 5 Ιουνίου, αντί για τη Δευτέρα 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΚΕΔΙ «ο στόχος αυτής της πρότασής μας είναι διπλός: αφενός, να δώσει την ευκαιρία σε όλες τις επιχειρήσεις Εστίασης να αξιοποιήσουν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο υγιεινής και λειτουργίας που απαιτείται, όλους τους διαθέσιμους χώρους τους ανεξάρτητα από τα καιρικά φαινόμενα εν όψει και της απελευθέρωσης της εισόδου τουριστών στην Ελλάδα από τις 15/6. Αφετέρου να εκμεταλλευτούν το επερχόμενο τριήμερο (5-6-7 Ιουνίου) λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, που αναμένεται να αποτελέσει σημαντική τόνωση για τον τζίρο τους εν μέσω τόσο αντίξοων συνθηκών».
Στα παράλια της Ηπείρου…
Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν το πρώτο κατά το οποίο μπορούσαν να μετακινηθούν οι πολίτες ελεύθερα από Νομό σε Νομό. Αρκετοί Γιαννιώτες, έκαναν τις πρώτες τους εξορμήσεις στα παράλια της Ηπείρου για μια βουτιά.
Ομπρέλες και ξαπλώστρες στήνονται στις ακτές με τις απαιτούμενες αποστάσεις, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που δεν επιλέγουν οργανωμένες παραλίες.
Μέχρις ότου ανοίξει και ο κλάδος του τουρισμού, με την επαναλειτουργία των καταλυμάτων και το άνοιγμα των συνόρων, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στον εσωτερικό τουρισμό, που όπως φαίνεται, εάν υπάρξουν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις (voucher, και άλλες διευκολύνσεις), θα έχει την… τιμητική του!
Σε 250.000 δικαιούχους
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαφημιστική καμπάνια, ενώ θα αξιοποιηθούν τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» και Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ).
Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις.
Εκτιμάται ότι ο εσωτερικός τουρισμός φέτος θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις. Αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000.
Ελεύθερα και στα νησιά
Τέλος από χθες και στους περιορισμούς των μετακινήσεων προς τη νησιωτική Ελλάδα, με τους επαγγελματίες του τουρισμού να προετοιμάζονται για να υποδεχτούν τους πρώτους Έλληνες αρχικά τουρίστες, με το άνοιγμα των καταλυμάτων το επόμενο διάστημα.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Σύμπλευση», ξεκινούν δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό σε μικρά νησιά. Οι εξετάσεις θα γίνονται, με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, από κοινού με τους γιατρούς και τους εθελοντές της «Σύμπλευσης», η οποία θα διαθέτει τα φουσκωτά και τα πληρώματά της για τη μεταφορά των κλιμακίων και των δειγμάτων.