Νέα ανεξήγητη αναβολή εγκατάστασης μόνιμου κλιμακίου του στα σύνορα

Ο ΕΟΔΥ…ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΚΑΚΑΒΙA!

Τα κρούσματα στην Αλβανία πολλαπλασιάζονται, αλλά στην Αθήνα ακόμη δεν συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης…
Επιτακτική ανάγκη: Προληπτικά μέτρα και ελέγχους χωρίς καμία διάκριση ΤΩΡΑ σε όλους τους εισερχόμενους…

KORONOIOS EODY DEIGMATA

«Κάθε θαύμα και τρεις μέρες», σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία, μόνο που στην περίπτωση εγκατάστασης μόνιμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά, δεν χρειάστηκε παραπάνω από ένα 24ωρο, για να διαψευστούν οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί!
Το κλιμάκιο που αναμένονταν χθες… χάθηκε στο δρόμο και παραμένει άγνωστο πότε και αν τελικά θα εγκατασταθεί στο Μεθοριακό Σταθμό από τον οποίο – παρά τα περιοριστικά υποτίθεται μέτρα που εφαρμόζονται- χιλιάδες είναι εκείνοι που μετακινούνται προς και από την Ελλάδα.
Παραμένει άγνωστο για ποιο λόγο οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υγείας, αντιμετωπίζουν με χαλαρότητα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Το μόνο που δεν μπορούν να ισχυριστούν είναι η έλλειψη ενημέρωσης. Και αν θεωρούν υπερβολικές -που δεν είναι- τις αντιδράσεις και τις επισημάνσεις συνδικαλιστών Αστυνομίας και Τελωνειακών Υπαλλήλων, δεν μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης από τις εκκλήσεις βουλευτών, του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, του Περιφερειάρχη κ.α.

Μένουν στις διαπιστώσεις
Ούτε όμως και αυτό μπορεί να ισχύει, καθώς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις καθημερινές του ενημερώσεις επισημαίνει αφενός το πρόβλημα που υπάρχει με τους εισερχόμενους στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα- μεταξύ των οποίων και με την Αλβανία- και αφετέρου θέτει ζητήματα αυστηροποίησης των ελέγχων. Την περασμένη εβδομάδα για ελέγχους που θα γίνουν όταν απαιτηθούν έκανε λόγο ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, με τη διαφορά ότι τα μέτρα αυτά έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί.

«Ωρολογιακή βόμβα»
Η Αλβανία, όπως κατ΄ επανάληψη έχει επισημανθεί και μέσω των στηλών του «Πρωινού Λόγου» είναι μια ωρολογιακή βόμβα! Μια «βόμβα» που ήδη έχει εκραγεί στα εσωτερικά της, καθώς έχει αφήσει ήδη «πίσω» της την Ελλάδα σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων, αφού προχθές έσπασε το ρεκόρ ημέρας με 120, ενώ χθες ανακοινώθηκαν άλλα 101 και έξι νεκροί. Η «βόμβα» αυτή αργά ή γρήγορα θα εκραγεί και εντός Ελλάδος. Ήδη οι «καμπάνες» έχουν ηχήσει με τα πρώτα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί από τους ελέγχους (πρόσκαιρους όπως αποδείχτηκε) του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά, το μεμονωμένο που εντοπίστηκε όταν είχε προσέλθει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και άλλα «ύποπτα» περιστατικά που είναι άγνωστο που τελικά κατέληξαν και τι έδειξαν οι έλεγχοι.

Νόμιμοι και παράνομοι…
Ο εντοπισμός κρουσμάτων κορωνοϊού στα νότια της Αλβανίας και σε περιοχές που γειτνιάζουν με χωριά της Ελληνικής μειονότητας, είναι ένας ακόμη λόγος ανησυχίας, καθώς σήμερα από τις περιοχές αυτές εισέρχεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών στην Ελλάδα σε καθημερινή βάση. Σε κανέναν από αυτούς δεν γίνεται έλεγχος, αν και όπως λέγεται και επισημαίνεται ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις, ούτε σε φύλο, ούτε σε εθνότητες, ούτε σε κατόχους ή μη νόμιμων εγγράφων. Ως ένα από τα άμεσα μέτρα προτείνεται και ο περιορισμός των ατόμων που εισέρχονται με διάφορες δικαιολογίες στην Ελλάδα.
Στους παράγοντες που ενισχύουν τον προβληματισμό εντάσσονται και η είσοδος Αλβανών που δεν έχουν άδεια παραμονής ή βίζα από κρυφά περάσματα των συνόρων. Όλοι αυτοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για φορείς της νόσου, με το βαθμό μεταδοτικότητας να είναι πολύ μεγάλος καθώς οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται σε αγροτικές εργασίες. Με δεδομένο ότι κρύβονται επειδή βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, είναι αδύνατη και η λήψη δειγμάτων για να διαπιστωθεί εάν είναι ή όχι φορείς του ιού.

Μέτρα ΤΩΡΑ!
Η ευθύνη που επωμίζονται οι επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών είναι τεράστια και έχουν υποχρέωση να λάβουν άμεσα μέτρα, τόσο για μοριακούς ελέγχους, όσο και για την αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων στην Κακαβιά, πριν ξεσπάσει κάποιο «τσουνάμι» κρουσμάτων -όπως αυτά που τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνονται σε αρκετές περιοχές- και τότε η κατάσταση στην Ήπειρο θα είναι μη αναστρέψιμη. Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι ο αν υπερσυγκεντρωτισμός των αποφάσεων για ευνόητους λόγους είναι δικαιολογημένος να γίνεται στην Αθήνα, δεν ισχύει το ίδιο για τις δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης.

«Θεατές» οι τοπικές υπηρεσίες!
Το Κεντρικό κράτος οφείλει να εμπιστευτεί τις τοπικές υπηρεσίες, να τους αναθέσει συγκεκριμένα καθήκοντα και να τους δώσει τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν όπου και όταν χρειάζεται. Η πανδημία επεκτείνεται, διασπείρεται και στην Ήπειρο, οι υπηρεσίες -δημόσιες ας μη το ξεχνάμε- παραμένουν θεατές των αποφάσεων και των κινήσεων του κ. Χαρδαλιά, μην έχοντας ούτε καν στοιχειώδη ενημέρωση για τα κρούσματα ανά περιοχή. Είναι ώρα που αυτή η τακτική πρέπει να αλλάξει, πριν αρχίσουμε να θρηνούμε θύματα.

Διαμαρτυρία για Μαυρομάτι
Η κρίσιμη κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή μας, δεν γίνεται αντιληπτή όμως ούτε από ορισμένες τοπικές αρχές και δη αυτοδιοικητικές. Ενώ το αίτημα είναι να τεθούν αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις από Αλβανία, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, με ψήφισμά του «διαμαρτύρεται έντονα για το κλείσιμο του τελωνείου στο Μαυρομάτι», προσθέτοντας ότι αυτό «έχει επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, αφού εμποδίζεται η διέλευση ανθρώπων και των εμπορευμάτων»! Ζητούν άμεση επαναλειτουργία του Τελωνείου και ταυτόχρονη παρουσία μόνιμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ!. Θυμίζουμε ότι την ίδια θέση είχε διατυπώσει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης! Τα λόγια είναι περιττά…