Ο Ράμα… δεμένος «χειροπόδαρα» από τον Ερντογάν

Οι εκλογές στην Αλβανία θα καθορίσουν τη συμφωνία για την ΑΟΖ με Ελλάδα!

«Μαγείρεψαν» τον εκλογικό νόμο για να θέσουν εκτός Βουλής τα μικρά κόμματα

RAMA ERNTOGAN 1

• Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά φέρνουν πιο κοντά την κύρωση από την Ελληνική Βουλή των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία για την οριοθέτηση των Α.Ο.Ζ..
Με την ψήφισή τους μπορεί πλέον να ανοίξει και τυπικά ο διάλογος με την Αλβανία για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα στα δυτικά θαλάσσια σύνορά μας. Όπως έχει υπογραμμιστεί σε ρεπορτάζ και αναλύσεις, πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση από τη στιγμή που η Τουρκία έχει μετατρέψει σε «δορυφόρο» της την Κυβέρνηση Ράμα. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως ήταν εκείνη που ώθησε τον σημερινό Πρωθυπουργό να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι Κ. Καραμανλής - Σ. Μπερίσα, με απώτερο στόχο να αποφευχθεί ένα προηγούμενο που θα «όπλιζε» την Ελληνική πλευρά στις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Φυσικά ο Ερντογάν για την «εξυπηρέτηση» αυτή, έδωσε και τα αντίστοιχα ανταλλάγματα στον Έντι Ράμα, αφενός στηρίζοντάς τον προεκλογικά και αφετέρου χρηματοδοτώντας τον μετεκλογικά για έργα κ.α..

Σε δύσκολη θέση
Η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, μετά και τις προκλήσεις της τελευταίας εβδομάδας, αποδυναμώνει το ρόλο της, παραμένει όμως άγνωστο σε τι βαθμό μπορεί να επηρεαστεί η Αλβανική Κυβέρνηση, ώστε σε πρώτο στάδιο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για καθορισμό ΑΟΖ στη βάση των διεθνών συνθηκών και όχι στο πλαίσιο των Τουρκικών απαιτήσεων.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, για τον Ράμα είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Από τη μια είναι «δεσμευμένος» με τον Ταγίπ Ερντογάν και από την άλλη θα πρέπει αφενός να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και αφετέρου να κινηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε..

Θα ψάχνει αφορμές…
«Σωσίβιο» για τον Αλβανό πρωθυπουργό ίσως αποδειχθούν οι βουλευτικές εκλογές που κανονικά πρέπει να διενεργηθούν τον Απρίλιο του 2021. Μέχρι τότε θα πρέπει να αναζητά αφορμές και δικαιολογίες, ώστε να παρατείνει την επίτευξη συμφωνίας για την ΑΟΖ με τη χώρα μας, η οποία είναι μονόδρομος αφού πρέπει να κινείται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των αντίστοιχων συμφωνιών που έχουν προηγηθεί, της Αλβανίας με Ιταλία και της Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο.
Κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις του με την Τουρκία, η οποία είναι πολύ πιθανό να του «τραβήξει το χαλί» προεκλογικά και με δεδομένη την οικονομική αλλά και την υγειονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θα τον οδηγούσε μαθηματικά σε εκλογική συντριβή.
Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο, ώστε ο Ράμα να περιορίσει την φθορά που έχει υποστεί από τα κυβερνητικά του πεπραγμένα. Αν και η πιθανότητα αυτή απομακρύνεται, δεν παύει να έχει θέσει σε ετοιμότητα τα επιτελεία των κομμάτων, μεταξύ των οποίων και του Κ.Ε.Α.Δ. που έχει και την πιο συμπαγή οργάνωση στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Εκλογικό «μαγείρεμα»…
Ο Ράμα δύσκολα πάντως θα «αποχωριστεί» την εξουσία και ήδη με τη συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία προχώρησε μονομερώς, άλλαξε το εκλογικό σύστημα και κατάργησε την «κλειστή λίστα» υποψηφίων που κατάρτιζαν τα μικρά κόμματα και έτσι μπορούσαν να συμμετάσχουν σε προεκλογικούς συνασπισμούς, εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η αποδυνάμωση των μικρών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το ΚΕΑΔ που, παρά τη μείωση της εκλογικής του απήχησης στη Μειονότητα -εξαιτίας και της εμφάνισης του κόμματος MEGA- είχε και εκπροσώπηση στη Βουλή, αλλά και έντονη πολιτική παρουσία. Με το νέο εκλογικό σύστημα τα περιθώρια για αυτόνομη πολιτική εκπροσώπηση του ΚΕΑΔ στη νέα Βουλή έχουν στενέψει ακόμη περισσότερο και θα πρέπει οι εκπρόσωποι της Μειονότητας ή και άλλων μικρών κομμάτων να ενταχθούν στα μεγαλύτερα.

Το αίτημα Ντούλε
Μπροστά στη νέα κατάσταση που δημιουργείται ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες ζήτησε να υπάρξει τροποποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να προβλέπεται σταθερό ποσοστό σε έδρες στη Βουλή για την εκπροσώπηση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, πρακτική που υπάρχει και σε άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και για να γίνει σύσταση ως προς την προστασία των εθνικών μειονοτήτων από πλευράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.