Η μη τήρηση των μέτρων οδήγησε το Νομό στο επίπεδο 4, αυξημένου κινδύνου

ΣΕ «ΚΟΚΚΙΝΗ» ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Από αύριο (6 π.μ.) απαγορεύονται: Μετακινήσεις εκτός Περιφερειακής Ενότητας, συναθροίσεις, λειτουργία καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Αναστέλλονται τα δικαστήρια - Μέχρι 9 άτομα στις Εκκλησίες

Έλεγχοι από Πολιτ. Προστασία και ΕΟΔΥ χθες σε «ΠΙΝΔΟΣ» -«ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ»

PEZODROMOS ADEIOS 16 3 20

• Το lockdown τελικά δεν αποφεύχθηκε για το νομό Ιωαννίνων. Μετά την προσωρινή -όπως αποδείχτηκε- παράταση της περασμένης εβδομάδας, η έκρηξη των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών σε συνάρτηση με την πίεση που ασκείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, υποχρέωσε την Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας να εισηγηθεί την λήψη νέων μέτρων για αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού. 

Το επόμενο «βήμα» έγινε χθες το απόγευμα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, να ανακοινώσει την αλλαγή του «χάρτη» και την ένταξη του Νομού στην «κόκκινη κατηγορία», στο επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου!

Από αύριο οι απαγορεύσεις
Η εφαρμογή της απόφασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν θα αρχίσει από αύριο Πέμπτη, ώρα 6 π.μ.. Σε πρώτο στάδιο η απόφαση ισχύει για 14 ημέρες, διάστημα στο οποίο εκφράζεται η ελπίδα να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα και να εκμηδενιστεί η διασπορά τους. Επίσης επιδιώκεται να αποσυμφορηθεί η κατάσταση με τα άτομα που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο οποίο ετοιμάζεται και 4η Μονάδα Λοιμωδών και παράλληλα ετοιμάζονται και κλίνες στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

21 χθες τα κρούσματα
Χθες τα κρούσματα στα Γιάννενα ήταν 21, εκ των οποίων μόνο τα 4 ήταν από ήδη γνωστές συρροές και τα υπόλοιπα από διάσπαρτες εστίες. Άλλα τέσσερα καταγράφηκαν στη Θεσπρωτία και δύο στην Άρτα, σύνολο 27. Ωστόσο στα Γιάννενα προβληματίζουν έντονα οι συρροές που επιβεβαιώθηκαν σε βιομηχανίες και χθες μάλιστα επικεφαλής κλιμακίων λήψης δειγμάτων από εργαζόμενους στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ» και στη «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» τέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε μετά από σύντομη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη είπε ότι βρήκε καλύτερη κατάσταση, από ότι φαινόταν από τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα αυτά που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Κινητή «βόμβα» οι αλλοδαποί
Σε μείζον ζήτημα έχουν αναδειχθεί όσον αφορά τις δύο πτηνοτροφικές επιχειρήσεις οι «ενοικιαζόμενοι» Πακιστανοί εργάτες, καθώς όσοι έχουν ελεγχθεί βρέθηκαν θετικοί μεν στον κορωνοϊό, ασυμπτωματικοί όμως που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία για τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού. Στους Πακιστανούς εργάτες απέδωσε την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών και ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης ενημερώνοντας την Οικονομική Επιτροπή, καθώς όπως τόνισε διαμένουν ομαδικά και κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Ο Περιφερειάρχης είχε προειδοποιήσει μάλιστα ότι αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη σοβαρότητα «έρχονται τα χειρότερα», ενώ επεσήμανε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα». Τέλος ανέφερε ότι η επιβολή ή όχι lockdown δεν είναι πολιτική απόφαση, αλλά λαμβάνεται σύμφωνα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Σε πίεση τα νοσοκομεία
Ένας από τους λόγους που «ανέβηκε» κατηγορία ο Νομός Ιωαννίνων, είναι η πίεση στα Νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα γενικότερο ζήτημα, καθώς σε αυτό αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας που μετά από καιρό παραβρέθηκε στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ενδεικτικό της σοβαρής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά και τα χθεσινά 1259 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. «Επελαύνει η διασπορά του ιού και απειλείται το σύστημα υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε σε δραματικούς τόνους, εξηγώντας ότι μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη περίοδο αρκετών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο.
Τις δυσκολίες που υπάρχουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και γενικά στα νοσοκομεία της Ηπείρου, ανέδειξε μιλώντας χθες το πρωί στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αγωνία που εκφράζει για την επάρκεια των κλινών ο Καθηγητής του ΠΓΝΙ Χαρ. Μηλιώνης.
Τις τελευταίες ημέρες, όπως και χθες ανέδειξε ο «Π.Λ.» επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία 4ης Μονάδας Λοιμωδών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και «άνοιγμα» κλινών στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Νέες μονάδες μέσω Περιφέρειας
Όπως προέκυψε από χθεσινές αναφορές του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, η Περιφέρεια αναλαμβάνει να καλύψει τις δαπάνες για τη δημιουργία των νέων κλινών αρνητικής πίεσης στα δύο νοσοκομεία.
Πρόκειται για εννέα δωμάτια στη Μονάδα 3 και άλλα 10 στην Μονάδα 4 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και σε τμήμα του Πολυδύναμου Κέντρου του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Εκτός αυτών και για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών στη λήψη δειγμάτων για κορωνοϊό, η Περιφέρεια έχει διαθέσει τρεις οικίσκους και δύο κοντέινερ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δύο κοντέινερ στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», ένα στον ΕΟΔΥ στην Κακαβιά και ένα άλλο πρόκειται να δοθεί στην ΤΟΜΥ Ιωαννίνων. Τέλος ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι ήδη ενισχύθηκε το Νοσοκομείο Άρτας με επτά κλίνες ΜΕΘ.
Η αύξηση των κρουσμάτων και του αριθμού των νοσηλευομένων έδωσε την αφορμή σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ κ.α. να ασκήσουν κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο Νομού, αλλά και για έλλειψη προετοιμασίας ενόψει του 2ου κύματος που οδηγεί σε πίεση τις δομές Υγείας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας
Ο Καθηγητής και επικεφαλής της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπ. Υγείας Σωτ. Τσιόδρας προειδοποίησε χθες ότι «έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο Δεκέμβριο. Ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές λοιμωξεις» συνέχισε και πρόσθεσε: «Η αθώα και η ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να συσχετιστεί με την μετάδοση του ιού σε ευπαθείς ομάδες».
«Είναι η ώρα της συνείδησης και η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές, είναι μια επιλογή ελευθερίας η τήρηση των μέτρων» τόνισε απευθύνοντας μια συναισθηματική, αλλά και δραματική έκκληση προς όλους για τήρηση των μέτρων.
Ο κ. Τσιόδρας απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, καθώς «θα είναι η τελευταία μας επιλογή».
Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ' αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. «Η Επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα» επισήμανε.
Άφησε πάντως και μια χαραμάδα αισιοδοξίας, λέγοντας: «Ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει ίσως και πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε. Σήμερα είχαμε συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, μας είπε για την ελπίδα του ρώσικου εμβολίου. Υπάρχει ελπίδα δεν θα χάσουμε την ελπίδα, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην διασπορά. Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες αλλά η μάσκα, η απόσταση είναι η μοναδική μας επιλογή» είπε χαρακτηριστικά.

Η κατανομή των κρουσμάτων
Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων έχει ως εξής: 66 εισαγόμενα, 295 από Αττική, 291 από Θεσσαλονίκη, 73 από Ροδόπη, 61 από Χίο, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου, 55 από Σέρρες, 47 από Λάρισα, 22 από Χαλκιδική, 21 από Ιωάννινα, 20 από Έβρο, Πέλλα, 19 από Τρίκαλα, 18 από Αχαΐα, Δράμα, 15 από Ξάνθη, 13 από Ημαθία, 12 από Καβάλα, Κέρκυρα, Κοζάνη, 11 από Κιλκίς, 9 από Καρδίτσα, Ρόδο, 8 από Ηλεία, Μαγνησία, 7 από Εύβοια, Ηράκλειο, Μεσσηνία, Πιερία, 6 από Λέσβο, Νάξο, 5 από Κορινθία, Φθιώτιδα, Χανιά, 4 από Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία, 3 από Αρκαδία, Σποράδες, 2 από Άρτα, Καστοριά, Φλώρινα, 1 από Γρεβενά, Κω, 43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 102 (τρεις είναι στα Ιωάννινα) και οι νεκροί αυξήθηκαν κατά δώδεκα.