Η πανδημία συσσώρευσε υποχρεώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

ΜΙΚΡΕΣ «ΑΝΑΣΕΣ» ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΕ…ΔΟΣΕΙΣ!

- Το Ν/Σ του Υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει μηδενικά ενοίκια για Ιανουάριο – Φεβρουάριο, αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αναστολή πληρωμής επιταγών, απαλλαγή από εισφορές αγροτικών ενισχύσεων κ.α.

LOYKETO EPIXEIRHSH

• Μέσα σε κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες ο κορωνοϊός, εξακολουθούν να ζουν χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μη βλέποντας ακόμη χαραμάδα αισιοδοξίας, παρά την έναρξη των εμβολιασμών και την, σε γενικές γραμμές, διαχειρίσιμη πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες. Μάλιστα οι μεταλλάξεις του ιού προβληματίζουν περαιτέρω την επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη κανείς σε θέση να πει πότε η ζωή μας θα μπει σε μια ομαλή ροή, μαζί φυσικά και η οικονομία.

Με την… πλάτη στον τοίχο!
Σήμερα η κατάσταση παραμένει αποκαρδιωτική. Μπορεί ν’ άνοιξε το λιανεμπόριο, ωστόσο η κανονικότητα και σ’ αυτό τον κλάδο θ’ αργήσει πολύ να επιστρέψει, ενώ η εστίαση παραμένει το μεγαλύτερο θύμα του κορωνοϊού, με χιλιάδες επιχειρήσεις να είναι κλειστές και τους επαγγελματίες να βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο». Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει σε… δόσεις η Κυβέρνηση αναμφίβολα δίνουν μικρές «ανάσες», όμως αποδεικνύονται πρόσκαιρα, καθώς οι υποχρεώσεις μεταφέρονται σε μεταγενέστερο χρόνο, δημιουργώντας περισσότερο άγχος για το τι «μέλλει γενέσθαι», καθώς θεωρείται απίθανο ότι ακόμη και να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό, η οικονομία θα επανέλθει σε φυσιολογικές συνθήκες για να μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Πρωτόγνωρη κατάσταση
Η κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός είναι πρωτόγνωρη για όλους και δικαιολογημένα ίσως θα μπορούσε να πει κανείς ότι και η Κυβέρνηση λειτουργεί με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα, με έμφαση στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από τους υγειονομικούς περιορισμούς κι έχουν κατεβάσει ρολά εδώ και μήνες, όπως ο κλάδος της εστίασης.
Ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας η Κυβέρνηση ανακοινώνει δέσμες μέτρων, που διευκολύνουν πρόσκαιρα τους επαγγελματίες, όμως θα πρέπει να προβεί και σε γενναίες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα «κούρεμα» έστω μέρους των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αίτημα που έχει διατυπωθεί πολλάκις από τον επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου να αποφευχθεί μπαράζ λουκέτων στην αγορά.

Το Ν/Σ του Υπ. Οικονομικών
Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, στα οποία περιλαμβάνονται μηδενικά ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Ιανουαρίου, αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αναστολή πληρωμών για επιταγές, επιδότηση πάγιων δαπανών, απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης των αγροτικών ενισχύσεων και των αγροτικών επιδοτήσεων κ.α.
Οι κυριότερες ρυθμίσεις είναι:
- Επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων: Απαλλάσσονται κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 επιχειρήσεις οι οποίες ήταν κλειστές με κρατική εντολή λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού.
- Στήριξη των εκμισθωτών για τη μη είσπραξη μισθωμάτων: Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος θα καταβληθεί ως αποζημίωση στους εκμισθωτές-φυσικά πρόσωπα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021. Επιπλέον, για τους εκμισθωτές-νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που δικαιούνται απαλλαγή κατ' επιταγή του νόμου, θα καταβληθεί ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τα ανωτέρω ποσά που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Τα ποσά που δεν εισπράττονται, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.
- Αναστολή πληρωμών αξιογράφων: Χορηγούνται οι ακόλουθες διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή):
• Για όσα αξιόγραφα εμφανίστηκαν από τις 2-1-2021 έως χθες, 25-1-2021, προβλέπεται ότι δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από χθες, 25-1-2021 και έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.
Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:
(α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,
(β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και
(γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
• Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, προβλέπεται η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.
• Για τους κομιστές των αξιογράφων:
(α) εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε δικαιούνται παράταση μέχρι 31-5-2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο 1-1-2021 έως 31-1-2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η-1-2021 και την 28η-2-2021,
(β) εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρησης στον «Τειρεσία», εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.
- Επιδότηση παγίων δαπανών: Με στόχο την περαιτέρω στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, θεσπίζεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών.
Η ενίσχυση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Απαλλαγή εισφορών
Το Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις και για:
- Τον χρόνο κτήσης εισοδήματος από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και την απαλλαγή τους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2020: Ρυθμίζεται η αποφυγή υποβολής μεγάλου αριθμού τροποποιητικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις οι οποίες εισπράττονται αναδρομικά σε έτος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο ανάγονται. Έτσι, διευκολύνονται οι φορολογούμενοι, αλλά και η διοίκηση. Σε περίπτωση που τα εν λόγω ποσά εισπράττονται κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης, ο φορολογούμενος δύναται να επιλέξει τη φορολόγησή τους στο έτος που ανάγονται. Επίσης, απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης οι αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις οι οποίες εισπράττονται το φορολογικό έτος 2021, αλλά ανάγονται στο φορολογικό έτος 2020, λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο συγκεκριμένο έτος.
- Την υποβολή δήλωσης μεταβολών για μετάταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς: Διευκολύνεται η διαδικασία μετάταξης των αγροτών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, λόγω είσπραξης κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος ποσών αγροτικών επιδοτήσεων που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ. Η υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ισχύει από την 1η/1/2021 και η σχετική δήλωση μεταβολών (από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς) υποβάλλεται μέχρι τις 31/3/2021. Η ευεργετική ρύθμιση αφορά όσους δεν εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς τα φορολογικά έτη 2018, 2019 και 2020.