«Πράσινο φως» έδωσε η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων  

Σε ιδιώτη η… μάχη για μία πιο καθαρή πόλη!

Αναλαμβάνει για μία τριετία την αποκομιδή σε Παμβώτιδα, Μπιζάνι, Ανατολή και Πέραμα

• Κριτική για το «φουσκωμένο» κόστος από την παράταξη Μπέγκα και την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ

SKOYPIDIA APOKOMIDH

• Με το... σπαθί επιχειρεί η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων να κόψει, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και πάντως μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της, τον «γόρδιο δεσμό» της αποκομιδής απορριμμάτων που αποτελεί «αγκάθι» γι’ αυτήν από τη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της πόλης.
Χθες λοιπόν έφερε στην Οικονομική Επιτροπή και κατάφερε να εγκριθεί η ανάθεση σε ιδιώτη της υπηρεσίας της αποκομιδής για τέσσερις συνολικά Δημοτικές Ενότητες και για διάστημα τριών ετών! Θα πετύχει το «στοίχημα», που δεν είναι άλλο από τη βελτίωση της εικόνας του Δήμου η οποία σήμερα πάσχει κατά γενική ομολογία; Αυτό μένει να αποδειχθεί τους επόμενους μήνες και αποτελεί κύριο ζητούμενο για τους πολίτες. Ωστόσο, εδώ υπάρχει κι ένα κόστος που μόνο... ευκαταφρόνητο δεν είναι!
Αυτό προκάλεσε χθες τα «πυρά» τόσο της Μείζονος Αντιπολίτευσης στον Δήμο όσο και των εργαζομένων ΟΤΑ αλλά και της ΑΔΕΔΥ, που έκαναν λόγο για σημαντική οικονομική επιβάρυνση των Γιαννιωτών.

Σε τέσσερις περιοχές!
Από την Οικονομική Επιτροπή όπου έχει πλειοψηφία επέλεξε να περάσει η Δημοτική Αρχή τη μελέτη για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών και τους όρους της διακήρυξης διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μεγάλο έργο, μέσω του οποίου ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει για μία τριετία την αποκομιδή σε τέσσερις Δημοτικές Ενότητες αντί των δύο που ήταν μέχρι πρόσφατα και συγκεκριμένα σε Παμβώτιδα, Μπιζάνι, Ανατολή και Πέραμα. Υποχρέωσή του θα είναι πλην της αποκομιδής κατά μέγιστο χιλίων τόνων απορριμμάτων ανά μήνα και η πλύση και απολύμανση 2.000 κάδων κατά μέγιστο μηνιαίως!

«Ανάσα» τριών ετών
Με άλλα λόγια, η Δημοτική Αρχή θα πάρει «ανάσα» σε έναν τομέα που από την αρχή της θητείας της τής είχε προκαλέσει πονοκέφαλο και την έφερε αρκετές φορές σε οξεία αντιπαράθεση με την Αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης ανέφερε ότι «η καθαριότητα είναι ανταποδοτική και πρώτο μέλημα για την παρούσα Δημοτική Αρχή είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες». Όπως υποστήριξε, οι όροι του διαγωνισμού διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό, ενώ η χρονική διάρκεια δίνει επαρκή χρόνο στη Δημοτική Αρχή να κάνει τον δικό της προγραμματισμό και να λάβει αποφάσεις χωρίς να υπάρχει πίεση των γεγονότων.

Η Αντιπολίτευση
Με τη θετική ψήφο της παράταξης «Ιωάννινα 2023» που έδωσε ο εκπρόσωπός της στην Οικονομική Επιτροπή Βασίλης Κοσμάς πέρασαν χθες η μελέτη και η διακήρυξη του διαγωνισμού για την αποκομιδή με τη συμμετοχή ιδιώτη, ενώ η «Ενότητα Πολιτών» έδωσε αρνητική ψήφο μέσω του δικού της εκπροσώπου Θωμά Γιωτίτσα.
Ωστόσο, «ρήγμα» σημειώθηκε σ’ αυτήν, καθώς ένα στέλεχός της, ο Δημήτρης Νάστος, ψήφισε υπέρ της ανάθεσης της αποκομιδής σε ιδιώτη, αλλά μόνο για δύο Δημοτικές Ενότητες, σε Μπιζάνι και Παμβώτιδα!
Σε παρέμβασή του ο Θ. Γιωτίτσας υποστήριξε ότι πρόκειται για «λεόντειο σύμβαση» που δεσμεύει και την επόμενη Δημοτική Αρχή προκαλώντας την απάντηση του Αντιδημάρχου Γ. Αρλέτου ο οποίος σημείωσε ότι τέτοιες συμβάσεις υπάρχουν αλλού, πάντως όχι στο Δήμο Ιωαννιτών.

«Φουσκωμένο» κόστος
Στο μεταξύ, η παράταξη του Θ. Μπέγκα με ανακοίνωσή της εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Δημοτική Αρχή για το θέμα της ανάθεσης μέρους της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη κατηγορώντας την ότι φορτώνει στις πλάτες των Γιαννιωτών ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 900.000 ευρώ. Σύμφωνα με την «Ενότητα», η Δημ. Αρχή παραχωρεί χωρίς αιτιολόγηση την αποκομιδή σε ιδιώτη σε τέσσερις Δημοτικές Ενότητες αντί των δύο που εξυπηρετούνταν μέχρι τώρα, ενώ χαρακτηρίζει πολύ μακρύ το διάστημα των τριών ετών που θα έχει διάρκεια η σχετική σύμβαση.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα 51,3 ευρώ ως τιμή μονάδας του προϋπολογισμού ανά τόνο είναι υπερβολικά υψηλή υπενθυμίζοντας ότι επί δικής της θητείας η τιμή ανέρχονταν σε 32 ευρώ ανά τόνο. Τέλος, σημειώνει πως η Δημοτική Αρχή τεχνηέντως φροντίζει να αποδυναμώνει τη Διεύθυνση Καθαριότητας μεταθέτοντας συνεχώς χρονικά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού για την ενίσχυσή της.

Ομοσπονδία ΟΤΑ - AΔΕΔΥ
Το θέμα του κόστους της αποκομιδής από ιδιώτη ανάδοχο θίγει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ υιοθετώντας τις παρατηρήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων.
Κάνει λόγο για αυξημένο κατά 18,20% κόστος σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν η τιμή μονάδας ήταν 43,42 ευρώ ανά τόνο, σημειώνοντας πως η νέα τιμή δεν προκύπτει από καμία μελέτη, ενώ επισημαίνει ότι από τη μία προβλέπεται 30% λιγότερο προσωπικό σε σχέση με εκείνο του Σεπτεμβρίου, ενώ από την άλλη θα υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων από την επικείμενη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης στους οποίους θα μεταφέρει ο ιδιώτης τα απορρίμματα, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα που τα πήγαινε στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι.
Πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής είναι η εκχώρηση κρίσιμων τομέων όπως αυτός της καθαριότητας στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τονίζει από την πλευρά του το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Ιωαννιτών.