Με βασικά εργαλεία τους εμβολιασμούς και τα Self Tests

BHMA-BHMA H ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ!

Ανοίγουν από την ερχόμενη εβδομάδα  σχολεία, μουσεία, δικαστήρια και έπονται τουρισμός, ΙΕΚ, βρεφονηπιακοί σταθμοί, συναυλίες, προπονήσεις κ.α.

AYLH SXOLEIO PAIDIA

Εντός των ημερών αποφάσεις για την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων και τα SMS 
«Βήμα- βήμα» συνεχίζεται η χαλάρωση των μέτρων και η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.
Η ερχόμενη εβδομάδα είναι ίσως το κρισιμότερο τεστ, καθώς αρχίζει ξανά η λειτουργία όλων των σχολείων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανοίγουν και νέες δραστηριότητες, με αποκορύφωμα το άνοιγμα του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, το οποίο θα συμπαρασύρει την άρση κι άλλων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σήμερα, όπως οι υπερτοπικές μετακινήσεις, η χρήση SMS κ.α.
Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων άναψε χθες το «πράσινο φως» και για δράσεις πολιτισμού κάτω από συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Όλες όμως οι αποφάσεις και τα μέτρα τελούν υπό αυστηρή επιτήρηση ως προς την εφαρμογή τους, ώστε να μη ξεφύγει ξανά η πανδημία.
Βασικά «εργαλεία» για την προσεκτική χαλάρωση των μέτρων είναι η ταχύτατη και οργανωμένη διαδικασία των εμβολιασμών και η γενίκευση των Self tests μέσω των οποίων έχουν επιτευχθεί ουσιαστικά αποτελέσματα τόσο στα Λύκεια – που άνοιξαν προ του Πάσχα- όσο και στο εμπόριο που ακολούθησε.
Ενισχύεται το τείχος προστασίας
Χθες οι εμβολιασμοί έσπασαν και το φράγμα των 4.000.000, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. «Εμβολιαζόμαστε, ενισχύουμε το τείχος προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό», έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Πιερρακάκης.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε χθες πως ο εμβολιασμός αποτελεί ξεκάθαρα το πιο ισχυρό μας όπλο.
«Όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τον εαυτό τους και τους γύρω τους» είπε η λοιμωξιολόγος, η οποία επανέλαβε πως πρέπει να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν από την ανάπτυξη πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.
Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν
Με δεδομένη την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε χθες τις δραστηριότητες που από σήμερα παίρνουν σειρά για «επανεκκίνηση».
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι από σήμερα μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο και επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες.
• Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
• Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
• Από την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν τα Μουσεία βάσει υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου
• Από τις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
• Από τις 17 Μαΐου ξεκινούν να λειτουργούν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ωδεία με αναλογία 1:1
• Από τις 21 Μαΐου ανοίγουν τα Θερινά σινεμά - Κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με ποσοστό κάλυψης θέσεων στο 75%
• Από τις 28 Μαΐου αρχίζουν οι υπαίθριες συναυλίες και λοιπές εκδηλώσεις, μόνο με καθήμενους και με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία. Η πιθανότητα αύξησης της πληρότητας στο 75% θα επανεξεταστεί σε συνάρτηση με την συνεχή διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού
Ερασιτεχνικός αθλητισμός
Οι προπονήσεις πρωταθλημάτων/ εφήβων/ παίδων ξεκινούν από 17 Μαΐου ενώ από την ίδια ημερομηνία θα επαναλειτουργήσουν οι αθλητικές ακαδημίες.
Κολυμβητήρια- Γυμναστήρια
Επίσης από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κολυμβητήρια χωρίς την υποχρεωτικότητα του τεστ.
Υπό κατάρτιση είναι το σχέδιο για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων εντός του Μαΐου, με τους εμβολιασμένους να έχουν προτεραιότητα για είσοδο σε κλειστούς χώρους χωρίς περιορισμούς.