Με σειρά ρυθμίσεων που φέρνει το νέο Νομοσχέδιο, μπαίνει…

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ «ΖΟΥΓΚΛΑ»!

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης…

Kαι στα Γιάννενα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τα συνδικάτα…

APERGIA ADEDY 16 6 21

• Την ώρα που συνδικάτα και οργανώσεις σε όλη τη χώρα διαδήλωναν κατά του Νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, στην Βουλή η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης είχε χτυπήσει «κόκκινο», με αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των άρθρων, για να καταδειχθεί η υποκρισία, όπως είπε των Αλ. Τσίπρα και Φ. Γενημματά, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σκληρή «γλώσσα» στις τοποθετήσεις τους.

Διαδηλώσεις και στα Γιάννενα
Στο μεταξύ, συνδικάτα εργαζομένων και σωματεία βγήκαν χθες στους δρόμους και στα Γιάννενα, διαμαρτυρόμενοι για το Νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το αντιλαϊκό και αντεργατικό και επαναλαμβάνοντας τα περί κατάργησης του 8ωρου, ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, απλήρωτων υπερωριών κ.α.
Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, σε δηλώσεις του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι αγώνες των εργαζομένων για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Παρά την καταστολή, τις προσφυγές στα δικαστήρια, την συκοφάντηση των συνδικάτων, τα ψέματα, βγαίνουμε δυνατοί». Και πρόσθεσε ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση της ΝΔ τον ψηφίσει, θα μείνει στα χαρτιά!

Δέκα τομές…
Κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο απαντά στις προκλήσεις του παρόντος, στα ζητούμενα του μέλλοντος, ξεπερνά τον «μεσαίωνα» και θέτει κανόνες στη «ζούγκλα» που ισχύει σήμερα. Και αναφέρθηκε σε 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται, προκειμένου να θωρακίσουν τους εργαζόμενους, κάνοντας σαφείς και διαφανείς τις σχέσεις με τον εργοδότη:
- Τομή πρώτη, η ψηφιακή κάρτα εργασίας την οποία θα χτυπά ο εργαζόμενος χτυπώντας, ταυτόχρονα, τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες, αλλά και την εισφοροδιαφυγή. Γιατί στο εξής οι ώρες απασχόλησής του θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και χωρίς να μεσολαβεί κανείς στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας. Καταργείται έτσι κάθε αυθαιρεσία και από κάθε πλευρά.
- Τη μεταρρύθμιση αυτή πλαισιώνει η ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας. Και απευθυνόμενος στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ αναρωτήθηκε: «Γιατί είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να ανήκει στον εκάστοτε Υπουργό και να αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή όπως η ΑΑΔΕ και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενισχυμένη με μέσα και προσωπικό; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια που είχαν στηθεί μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας; Γι’ αυτό ενοχλείστε τόσο πολύ που γίνεται αυτή η αλλαγή; Θα κάνει ελέγχους διασταυρώνοντας τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας με τις απαιτήσεις».
- Αλλαγή τρίτη, η δυνατότητα ο κάθε εργαζόμενος να διευθετεί ο ίδιος το χρόνο δουλειάς του. Έτσι, αν το επιθυμεί ο ίδιος θα μπορεί να εργαστεί ως δύο ώρες περισσότερο. Αυτές θα μεταφράζονται σε πρόσθετη άδεια, ώστε να μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο μία επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί πιο έντονα όταν αυτό χρειάζεται, αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να διατηρεί ελεύθερες μέχρι και τρεις ημέρες την εβδομάδα.
- Τέταρτη παρέμβαση. Η εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης.
- Τομή πέμπτη, ειδική φροντίδα για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε υπηρεσίες που παρέχονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Ένας κλάδος ο οποίος διαρκώς διευρύνεται και απαιτεί πλέον τους δικούς του κανόνες. Στο εξής, λοιπόν, τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά των courier και των delivery θα έχουν προστατευτικά κράνη και οχήματα μετακίνησης από τις εταιρείες τους.
- Η έκτη μεταρρύθμιση: θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές.
-Η επόμενη πρωτοβουλία εναρμονίζει τον αριθμό των υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έτσι η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως. Με τις ανάλογες προσαυξήσεις στην αμοιβή των εργαζομένων. Στην απέναντι όχθη, όταν θα υπάρξει υπέρβαση αυτού του ορίου, οι υπερωρίες θα αποζημιώνονται με βάση το 120% του κανονικού ωρομισθίου, αντί του 80% σήμερα.
- H όγδοη καινοτομία φέρνει την Ελλάδα πρωτοπόρα στη νομοθέτηση κανόνων για την τηλεργασία. Αυτή θα γίνεται υποχρεωτική μόνο για λόγους δημόσιας υγείας, με τη σχετική υποδομή να βαραίνει πάντα τον εργοδότη.
- Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όποιες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις Μεσογειακές χώρες. Η σχετική λίστα διευρύνεται. Όμως, τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά. Η αμοιβή τους προσαυξάνεται κατά 75% και κάθε εργάσιμη ημέρα θα αναπληρώνεται με μία ακόμα μέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα.
- Λήψη μέτρων για διαφάνεια στον συνδικαλισμό. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός «με το νέο πλαίσιο, όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο, δεν θα μπορεί να επιστρέφει “από το παράθυρο” με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με άλλα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφάλειας. Δεν θα πνίγονται οι Δήμοι στα σκουπίδια, δεν θα μένουν χωρίς συγκοινωνίες όλοι οι πολίτες όταν ένα σωματείο διεκδικεί κάποιο αίτημα. Αλλά και οι ίδιες οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να αποφασίζονται με τη συμμετοχή των εργαζόμενων και όχι σε κλειστά γραφεία».

Η Αντιπολίτευση
Ωστόσο, η Αντιπολίτευση δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις παραπάνω τομές, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να εξαπολύουν δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση.
• Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα» και ότι «συκοφαντεί όσους αντιδρούν και αντιστέκονται».
Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «αυτό το νομοσχέδιο θα το αποσύρουμε, όταν οι πολιτικές συνθήκες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική να συγκροτηθεί μία προοδευτική κυβέρνηση».
• Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γενημματά έκανε λόγο για ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου που απορρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις. «Σβήνονται μονοκονδυλιά δίκαια κεκτημένα και αγώνες δεκαετιών», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα και ευνοείτε τους ασύδοτους εργοδότες».
Την τοποθέτηση της κ. Γεννηματά δεν άφησε αναπάντητη ο Πρωθυπουργός που όταν πήρε τον λόγο μίλησε για «κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ: Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς, αλλά τον κ. Τσίπρα. Και μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες...».
• Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, ανέφερε πως δεν πρόκειται απλά για άλλο ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά ένα συντριπτικό χτύπημα με την κατάργηση του οκταώρου και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης.
• Ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυρ. Βελόπουλος μίλησε για ένα «νομοσχέδιο – ολετήρα» που έρχεται να δημιουργήσει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα!
• Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε στη Βουλή και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και απευθυνόμενος στον Υπ. Εργασίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αντί για εξισορρόπηση εργασίας - προσωπικής και οικογενειακής ζωής, η ατομική διαπραγμάτευση, θα φέρει την ουσιαστική κατάργηση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, η οποία θα προσαρμόζεται στις βουλές του εργοδότη».