Χρυσό μετάλλιο για τον Γιαννιώτη κωπηλάτη στους Ολυμπιακούς του Τόκιο

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ... ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ!

«Είναι κάτι εξωπραγματικό», δήλωσε αμέσως μετά την απονομή

• Περηφάνια και συγκίνηση στον Ν.Ο.Ι. και την οικογένεια Ντούσκου

• Τι ανέφεραν η Πρόεδρος του σωματείου Μ. Παλαιοπάνου και οι γονείς του

NTOYSKOS XRYSO TOKIO

 Ένα χρυσό κεφάλαιο στο βιβλίο της αθλητικής ιστορίας των Ιωαννίνων αλλά και της ελληνικής Κωπηλασίας γενικότερα έγραψε ο Στέφανος Ντούσκος ξημερώματα Παρασκευής στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.
Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής με μία απίστευτη κούρσα πήρε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Σκιφ Ανδρών, επιτυχία που κάνει από την πρώτη στιγμή τον γύρο όλης της χώρας και έχει γεμίσει με χαρά, περηφάνια και συγκίνηση τόσο την οικογένειά του, όσο και την αθλητική του «οικογένεια» τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της Προέδρου του Μάρθας Παλαιοπάνου. Πρόκειται για την κορυφαία στιγμή της Γιαννιώτικης και της Ελληνικής Κωπηλασίας γενικότερα, η οποία συνοδεύτηκε και από νέο Ολυμπιακό ρεκόρ.
Κι ενώ στα Γιάννενα ξεκίνησε η προετοιμασία για την υποδοχή του χρυσού Ολυμπιονίκη, σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και τοπική ηγεσία στέλνουν τις ευχές και τα συγχαρητήριά τους για το μεγάλο αυτό επίτευγμα (λεπτομέρειες στη σελίδα 12).
Με Ολυμπιακό ρεκόρ!
Δεν κατέκτησε μόνο το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του Σκιφ χθες τα ξημερώματα στο Τόκιο ο Γιαννιώτης πρωταθλητής Στέφανος Ντούσκος. Παράλληλα έκανε και ένα νέο Ολυμπιακό ρεκόρ τερματίζοντας σε χρόνο 06:40:45, καταρρίπτοντας το προηγούμενο του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Το ασημένιο μετάλλιο στην ίδια κούρσα πήρε ο Νορβηγός Μπορτς με 06:41:66, ενώ το χάλκινο ο Κροάτης Μάρτιν με 06:42:58.
Ο χρυσός, πλέον, Έλληνας Ολυμπιονίκης ήταν τέταρτος μέχρι τα πρώτα 500 μέτρα της κούρσας, όμως στη συνέχεια ανέβασε εντυπωσιακά τον ρυθμό του και πλασαρίστηκε στην πρώτη θέση, την οποία κατάφερε να κρατήσει μέχρι το τέλος.
Κορυφαία διάκριση
Το χρυσό του Ντούσκου είναι το πρώτο που κατακτά η χώρα μας στο Τόκιο και μόλις το τέταρτο Ολυμπιακό μετάλλιο για τη χώρα μας στην ιστορία της Κωπηλασίας.

Το πρώτο μετάλλιο ήρθε στην Αθήνα το 2004 με τους Πολύμερο και Σκιαθίτη στο διπλό σκιφ ελ. βαρών (χάλκινο), ενώ το δεύτερο ήταν και πάλι από τον Πολύμερο στο Πεκίνο το 2008, με δίδυμο τον Δημήτρη Μούγιο (ασημένιο). Το τρίτο μετάλλιο ήρθε στο Λονδίνο το 2012 από τις Τσιάβου και Γιαζιτζίδου στην ίδια κατηγορία των γυναικών και ήταν χάλκινο.
Φυσικά, πρόκειται και για τη μεγαλύτερη διάκριση όλων των εποχών για τη Γιαννιώτικη Κωπηλασία, αφού είναι το πρώτο μετάλλιο που κατακτά Γιαννιώτης αθλητής της!
«Άπιαστο» το μετάλλιο
«Σκέφτηκα τα πάντα, όσους μας παρακολουθούν, την προπόνησή μου, τον προπονητή μου, την οικογένειά μου», δήλωσε ο Στεφ. Ντούσκος αμέσως μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου στο Σκιφ Ανδρών και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα, τρέμω ολόκληρος. Πίστευα πως μπορώ να πάρω ένα μετάλλιο, αλλά όχι το χρυσό. Ήταν κάτι εξωπραγματικό. Πίστευα πως κάποια στιγμή θα πάω στους Ολυμπιακούς. Μετά την έκτη θέση στο Ρίο, είπα πως πρέπει να βελτιωθώ. Μετά είπα πως πρέπει να πετύχω την συμμετοχή στον τελικό. Από την στιγμή που το πέτυχα, όλοι μου έστειλαν την θετική τους ενέργεια. Ο προπονητής μου είπε να είμαι μέσα στα μετάλλιο, στην διάρκεια της κούρσας πίστεψα πως μπορώ να πάρω και το χρυσό μετάλλιο. Πίστευα πως είναι… άπιαστο το μετάλλιο με αυτούς τους αθλητές που είχα στην κούρσα. Θέλω να γυρίσω στου δικούς μου ανθρώπους και να τους το δείξω».
«Πέτυχε άθλο...»
Ημέρες μεγάλης χαράς και γιορτής είναι αυτές για τη Γιαννιώτικη Κωπηλασία και τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, το σωματείο που ανέδειξε τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Τόκιο Στέφανο Ντούσκο.
Σε δηλώσεις της χθες με αφορμή το χρυσό στο Σκιφ Ανδρών η Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. Μάρθα Παλαιοπάνου τόνισε τα ακόλουθα: «Είναι μεγάλη η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα. Ο Στέφανος Ντούσκος πέτυχε έναν άθλο, κάτι που κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ξαναζήσουμε όλοι μας. Είναι ένα παιδί με ήθος και αξιοπρέπεια, αγωνιστής που ό,τι βάζει στόχο το πετυχαίνει, κουράστηκε να φτάσει μέχρι εδώ και του αξίζει η μεγάλη αυτή επιτυχία. Τα εύσημα όμως πρέπει να αποδοθούν και στους γονείς και την οικογένειά του που τον στήριξαν με συνέπεια και αυταπάρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια, σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του για την Ολυμπιάδα του Τόκιο. Δεν πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ο Στέφανος ήταν έκτος Ολυμπιονίκης και το 2016 στο Ρίο με την ελαφριά Τετράκωπο των Ανδρών. Αυτό που ήρθε τώρα είναι το επιστέγασμα προσπάθειας πολλών ετών».
Η κα Παλαιοπάνου σημείωσε πως ο Ν.Ο.Ι. από την ίδρυσή του το 1954 κάνει αυτό που έκανε και με τον Στέφανο. Παίρνει παιδιά και τα μετατρέπει σε πρωταθλητές της Κωπηλασίας στηρίζοντας πάντα όσους συμμετέχουν στην Ελληνική Εθνική Ομάδα. Υπενθύμισε δε ότι του Στέφ. Ντούσκου προηγήθηκαν ως Ολυμπιονίκες τέσσερις ακόμα αθλητές του Ομίλου, η Τόνια Σβάιερ, ο Παναγιώτης Μηλιώτης, ο Γιώργος Τζιάλλας και ο Γιάννης Τσίλης.

PALAIOPANOY OIKOGENEIA NTOYSKOY
Χαρά και συγκίνηση
Οι γονείς του Στέφανου Βασίλης και Μαρία Ντούσκου σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στα χρόνια της προετοιμασίας που απαιτήθηκαν προκειμένου να φτάσει αυτός στο Ολυμπιακό μετάλλιο, μία πορεία με μεγάλη προσπάθεια, ατέλειωτες προπονήσεις, χαρές, αλλά και πολλές δυσκολίες που υπερκεράστηκαν χάρη στο πείσμα και την επιμονή του Γιαννιώτη χρυσού Ολυμπιονίκη.
Όπως σημείωσε η κ. Ντούσκου, η καθημερινότητα του Στέφανου τα τελευταία χρόνια ήταν στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, «εσώκλειστος», να κάνει πέντε ώρες προπόνηση το πρωί και τέσσερις το απόγευμα. «Αρκετές φορές είχε αισθανθεί κουρασμένος. Αρκετές οι πίκρες και οι χαρές. Έτσι είναι στον πρωταθλητισμό. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τον στηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Την απερίγραπτη χαρά και τη συγκίνηση της οικογένειας για τη μεγάλη επιτυχία του Στέφανου εξέφρασε από την πλευρά του ο πατέρας του Βασίλης Ντούσκος. «Ξέραμε ότι θα πάει καλά, αλλά δε μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι για μετάλλιο και ειδικά για το χρυσό γιατί μιλάμε για πολύ υψηλού επιπέδου αγώνες», σημείωσε. Όπως είπε, μετά τον αγώνα μίλησε στο τηλέφωνο με τον γιο του, ο οποίος ήταν πολύ χαρούμενος.
11 χρόνια κουπί...
Αφού πέρασε από τον Στίβο και την Κολύμβηση, ο γεννημένος το 1997 Στέφανος Ντούσκος, γράφτηκε στα τμήματα αρχαρίων του ΝΟΙ το 2011. Αγάπησε αμέσως τη λίμνη, τις βάρκες και το κουπί και δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτες επιτυχίες, αρχικά σε πανελλήνιο επίπεδο και στη συνέχεια σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο.
Πρώτη φορά στέφθηκε Ολυμπιονίκης το 2016 στο Ρίο με την Τετράκωπο ελαφρών βαρών και τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή. Ήταν μόλις 19 ετών. Η ελληνική βάρκα πήρε την έκτη θέση. Λίγο μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη Δίκωπο άνευ πηδαλιούχου μαζί με τον Γιάννη Πέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών κάτω των 23ων ετών του Ρότερνταμ, ενώ το 2018 κατέκτησε δύο μετάλλια, ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Λευκορωσία και ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες. Το 2019 πήρε το ασημένιο στο Παγκόσμιο νέων της Σαρασότα στο Σκιφ, ενώ την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο εξασφάλισε μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο σκιφ στην Ευρωπαϊκή Προ-ολυμπιακη ρεγκάτα στο Βαρέζε, φέτος, στις 8 Απριλίου.