ΚΑΙ Η ΖΩΗ… ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ!

Απλησίαστα πολλά προϊόντα, μετά τις ξαφνικές αυξήσεις σε ενέργεια - μεταφορές που παρασύρουν τις τιμές ακόμη και στο «σουβλάκι του λαού»…

Με φορο-ελαφρύνσεις η Κυβέρνηση επιχειρεί να… ισοσκελίσει τις ανατιμήσεις

SOYPER MARKET KAROTSI

• Ακόμη πιο δύσκολες μέρες έρχονται για τους καταναλωτές, καθώς το θέμα της ακρίβειας σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να τους απασχολήσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα σχεδόν πάντα ό,τι ανεβαίνει δεν ξανακατεβαίνει!
Οι ανατιμήσεις σε καύσιμα, πρώτες ύλες και μεταφορικά επηρεάζουν αναπόφευκτα και τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων που αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς, βάζοντας έτσι φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό!
Ο επόμενος μήνας προβλέπεται καθοριστικός, καθώς θα φανούν ακόμη πιο έντονα οι ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας, όπως ο καφές και το δημοφιλές σουβλάκι! Βέβαια, ήδη εδώ και αρκετό καιρό πολλά είδη διατροφής έχουν… τσιμπήσει, με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση, αναλογιζόμενοι πώς θα τα βγάλουν πέρα όταν σε όλα αυτά θα προστεθεί και το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου αναμένεται τσουχτερή!
Ακρίβεια παντού!
Ήδη οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά το ψωμί, αφού σε πολλούς φούρνους το μισό κιλό πωλείται έναντι ενός ευρώ, ενώ ακόμη πιο ακριβό είναι το σικάλεως (1,40)! Την ανηφόρα έχουν πάρει και πολλά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, με τις ανατιμήσεις εκεί να έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, που όμως φαίνονται στον τελικό λογαριασμό, καθώς οι διάφορες προσφορές – «δόλωμα» που διαφημίζουν μόνο σύγχυση προκαλούν στους καταναλωτές. Μάλιστα άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους οι τιμές στο ράφι θα παρουσιάσουν περαιτέρω αύξηση! Οι υπέρογκες αυξήσεις σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα αλλά και στις μεταφορές, αναπόφευκτα θα μετακυλίσουν στους καταναλωτές, ακόμη και αν γίνει κάποια απορρόφηση.
Τα είδη ζυμαρικών, σε πολλά σούπερ μάρκετ πωλούνται έως και 0,20 ευρώ ακριβότερα, με την τιμή τους να έχει φτάσει στα 0,90 λεπτά η συσκευασία από 0,70 ευρώ.
Πιο ακριβό θα πωλείται ακόμη και το σουβλάκι, το δημοφιλές προϊόν που θεωρείται το «φαγητό του λαού»! Πολλοί επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα κι αυτές να επηρεάσουν την τσέπη του καταναλωτή.
Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ, που μέχρι στιγμής οι περισσότερες καφετέριες δεν έχουν ανεβάσει την τιμή του, ωστόσο η αυξημένη διεθνής τιμή (έως και 50%) αναπόφευκτα δεν αφήνει περιθώρια για συγκράτηση της τελικής τιμής το αμέσως επόμενο διάστημα.
Δεν αρκούν…
Ήδη «συναγερμός» έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, που επιχειρεί να ισοσκελίσει τις ανατιμήσεις με φοροελαφρύνσεις, χωρίς όμως αυτό να λύνει το πρόβλημα της ακρίβειας, η οποία απειλεί την βιωσιμότητα πολλών νοικοκυριών! Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στοχεύουν μια σειρά από μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και αφορούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, στον αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού κ.α.. Μεταξύ αυτών:
- Μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους.
- Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.
- Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες.
- Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.
- 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ).
- Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.
- Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.
- Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.
- Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021.
- Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων.
Καταργείται ο φόρος γονικής παροχής
Στο μεταξύ, από την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις γονικές παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ η οποία τίθεται προς ψήφιση μέσα στην εβδομάδα. Πρόκειται για την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ ανά γονέα. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στην κτηματαγορά, αλλά και σε χιλιάδες νοικοκυριά γιατί δεν αφορά μόνο ακίνητα, αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετρητά, μετοχές κ.λπ. Το μέτρο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά για περιπτώσεις που οι γονείς θέλουν να δώσουν χρήματα στα παιδιά τους, προκειμένου να αγοράσουν π.χ. ένα αυτοκίνητο ή να κάνουν μία επιχείρηση. Μέχρι σήμερα ο φόρος για ανάλογες περιπτώσεις είναι της τάξεως του 10%, ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού. Με βάση την νέα ρύθμιση όταν οι γονείς θα δίνουν χρήματα στα παιδιά τους με γονική παροχή, δεν θα επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού που παρέχεται.