Συναγερμός στους επιστήμονες από τους συνεχείς θανάτους...

Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ!

Το χαμηλό ποσοστό ανεμβολίαστων «τροφοδοτεί» την πανδημία

• Τα παιδιά «ρεζερβουάρ» μεταλλάξεων προειδοποιεί η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής

Στα ύψη χθες τα κρούσματα 3.164 πανελλαδικά - 46 στα Γιάννενα

EMBOLIO NEOS

• «Διπλός» συναγερμός έχει σημάνει στους επιστήμονες από τα πρόσφατα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας. Χθες καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων για ημέρα Δευτέρα (3.164!), που «παραδοσιακά» λόγω της αργίας της Κυριακής δεν γίνονται πολλά τεστ, αλλά και από το γεγονός ότι αυξάνονται καθημερινά οι θάνατοι νέων ανθρώπων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι αριθμοί για τις νεαρές ηλικίες που νόσησαν και απεβίωσαν τρομάζουν, καθώς αποδεικνύεται -παρά τα λεγόμενα ότι οι νέοι δεν νοσούν βαριά - ότι ούτε αυτές τελικά δεν είναι άτρωτες.
Από την έναρξη της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 115 άτομα ηλικίας 18-39 ετών, εκ των οποίων τρεις το τελευταίου 24ωρο, ενώ άλλοι 12 νοσηλεύονται αυτή την περίοδο διασωληνωμένοι!
Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3 ανήλικοι κάτω των 17 χρόνων, που επίσης έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Πολλοί οι ανεμβολίαστοι
Ο μεγάλος προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι στις νεαρές ηλικίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό και οι περισσότεροι από όσους χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανεμβολίαστο παραμένει το 42,4% των πολιτών 18-24 ετών, με τους ειδικούς να πυκνώνουν τις εκκλήσεις για να προσέλθουν και οι υπόλοιποι να εμβολιαστούν.
Η Αν. Υπουργός Υγείας, καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα, μετά το θάνατο 28χρονου ανεμβολίαστου από την Κομοτηνή έστειλε ένα ακόμη μήνυμα για την προσέλευση νέων για εμβολιασμό. Έγραψε σχετικά: «Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κάνω έκκληση, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε και προσέχετε! Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες. Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας. Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας», συμπλήρωσε.

«Ρεζερβουάρ» μεταλλάξεων
τα παιδιά!
Εξίσου βαρυσήμαντη ήταν και η χθεσινή παρέμβαση της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρίας Θεοδωρίδου, η οποία – στην εβδομαδιαία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι «και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά και ότι αποτελούν ένα “ρεζερβουάρ” που διευκολύνει τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων».
Η κ. Θεοδωρίδου συνέστησε εμβολιασμό και με εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και με αυτό κατά της γρίπης αλλά για τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Το εμβόλιο για τη γρίπη
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να γίνει μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Όπως διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, η σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών με το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι για όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα και για όσα έχουν ευάλωτο άτομο στο περιβάλλον.
Οι προειδοποιήσεις αυτές αφορούν όλη την Ελλάδα, πρέπει όμως να τις «αφουγκραστούν» και οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, καθώς σύμφωνα με τα καθημερινά στοιχεία των τελευταίων ημερών, αρκετά από τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται καθημερινά αφορούν παιδιά και εφήβους.

2η δόση του Joηnson
Όσον αφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Joηnson, όπως δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου, μπορεί να χορηγηθεί δεύτερη δόση μετά από δύο μήνες σε άτομα άνω των 18 ετών. Η απόφαση αυτή είναι προς έγκριση από τους διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το εμβόλιο αυτό προσφέρει αποτελεσματικότητα 90% με τη δεύτερη δόση.

Τα χθεσινά στοιχεία
Όπως προαναφέραμε η χθεσινή Δευτέρα, ήταν η χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας.
Σε σχέση μάλιστα με την προηγούμενη Δευτέρα υπάρχει αύξηση άνω του 30% των κρουσμάτων (3164 έναντι 2.383). Αύξηση που επίσης καταγράφεται και στο Ν. Ιωαννίνων στον οποίο χθες ανακοινώθηκαν 43 νέα κρούσματα (έναντι 26 την περασμένη Δευτέρα), με το σύνολο σε επίπεδο Ηπείρου να ανέρχεται σε 53, με την Άρτα να έχει 7, την Πρέβεζα 2 και τη Θεσπρωτία 1.
Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στο Νομό Ιωαννίνων, έφερε και αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, στα οποία χθες νοσηλεύονταν 34 άτομα, εκ των οποίων οι 7 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ανησυχία όμως καταγράφεται και σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες αύξηση εισαγωγών κατά 10,42%.
Εκτός όμως του αριθμού των κρουσμάτων και οι άλλοι δύο «σκληροί» δείκτες παραμένουν άκαμπτοι. Χθες ανακοινώθηκαν 43 νέοι θάνατοι (41 την προηγούμενη Δευτέρα) και 347 διασωληνωμένοι (έναντι 331). Από τους 347 οι 307 είναι ανεμβολίαστοι.

Λίγες οι παραβάσεις
Λιγότερες από άλλες ημέρες ήταν οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν από την Αστυνομία την Κυριακή, συνολικά 16, εκ των οποίων οι 8 σε πολίτες για μη χρήση μάσκας (5 Γιάννενα - 3 Πρέβεζα) και άλλες 8 για μη χρήση μάσκας σε πελάτες καταστημάτων (5 Θεσπρωτία, 1 Ιωάννινα, 2 Πρέβεζα).