Συνεχώς στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού στη Βορειοδυτική Ελλάδα…

ΤΟ ΠΑΝΕΠ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΘΕΣΗ «ΜΑΧΗΣ»!

Ανεκτίμητη η προσφορά των υπηρεσιών του σε καιρό πανδημίας

Ποιοι προΐστανται σε καίριες θέσεις και πώς σε χρόνο ρεκόρ οργανώθηκαν και λειτουργούν νευραλγικά τμήματα

PANEPISTHMIAKO NOSOKOMEIO2

 Στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τη διαχείρισή της για όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Σε όλο αυτό το διάστημα, των 20 περίπου μηνών, το επιστημονικό, νοσηλευτικό και διοικητικό του προσωπικό ανταποκρίθηκε με απόλυτη επάρκεια σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Π.Λ.» μέχρι σήμερα έχει νοσηλεύσει περισσότερους από 1.700 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ από τις εμβολιαστικές του γραμμές έχουν γίνει περίπου 100.000 εμβολιασμοί.
Πολλαπλάσιοι είναι οι ασθενείς με κορωνοϊό που προσήλθαν στο Τ.Ε.Π. στους οποίους – και εφόσον δεν έγινε εισαγωγή τους- δόθηκε ιατρική βοήθεια. Οι αριθμοί αυτοί είναι ενδεικτικοί της μεγάλης συμβολής που έχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά δεν είναι μόνο οι νοσηλείες και οι εμβολιασμοί που δείχνουν το μέγεθος αυτής. Υπάρχουν και άλλα τμήματα και άλλο επιστημονικό δυναμικό που εργάζεται πυρετωδώς και στην «πρώτη γραμμή» χωρίς να είναι εμφανής η παρουσία τους. Στο Ακτινολογικό του τμήμα π.χ. έχουν γίνει περισσότερες από 4.000 αξονικές τομογραφίες ελέγχου για επιπτώσεις που έχουν προκληθεί σε ζωτικά όργανα από τον κορωνοϊό, ενώ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνονται οι αναλύσεις των μοριακών τεστ από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Υπερνικήθηκαν τα εμπόδια
Βεβαίως και σε όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν όλα «ρόδινα», άλλωστε όλοι κλήθηκαν να διαχειριστούν πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν αφορούσαν την Ήπειρο, ή την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Όμως χάρη στις υπερπροσπάθειες που έγιναν, την ενίσχυση του νοσοκομείου σε εξοπλισμό και σε προσωπικό η πανδημία αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται κατά τον πλέον δυνατό τρόπο, κάτι που εξηγεί και το γεγονός ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσηλεύτηκαν και συνεχίζουν να νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό από τα Ιόνια Νησιά τη Δυτική Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία, ακόμη και από τη γειτονική Αλβανία.
Στο κενό η κινδυνολογία
Έναν σύντομο απολογισμό έκανε με χθεσινή του ανακοίνωση το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με αφορμή κείμενο που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Περιφερειακού Σταθμού Ιωαννίνων της ΕΡΤ, το οποίο στηρίχτηκε σε ανακοίνωση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην οποία γινόταν αναφορά σε αναστολή λειτουργίας κλινικών που έχουν μετατραπεί σε μονάδες covid και στην εκτίμηση ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο με την ενδεχόμενη ανάπτυξη της 4ης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων.
Σύμφωνα με το Νοσοκομείο οι αναφορές αυτές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Επισημαίνει ότι έχει αναπτύξει 116 κλίνες covid19, στο σύνολό τους με αρνητική πίεση. Διαψεύδει επίσης ότι υπάρχει έλλειψη στην παροχή οξυγόνου, επισημαίνοντας ότι αντίθετα έχει αυξηθεί η δυνατότητα παροχής του. Χαρακτηρίζει «άστοχες» τις αναφορές για μείωση των χειρουργείων «που δεν βοηθούν στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας των πολιτών». Τέλος όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση το Νοσοκομείο αναφέρει ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων σε κλίνες Covid ανέρχεται στο 35% της υπάρχουσας δυναμικότητας και υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και στις ΜΕΘ Covid19.
Οι επικεφαλής των Μονάδων
Το γεγονός ότι των μονάδων προΐστανται καθηγητές, αποτελεί παράγοντα επιτάχυνσης των νοσηλειών και των εξιτηρίων, βοηθώντας στην αποφόρτιση των μονάδων του. Συγκεκριμένα κατά μονάδα επικεφαλής και υπεύθυνοι έχουν οριστεί οι εξής:
- ΜΕΘ Covid: Βασίλειος Κουλούρας
- 1η και 2η ΜΕΛ: Χαράλαμπος Μηλιώνης
- 3η ΜΕΛ: Κωνσταντίνος Κωστίκας
- 4η MEΛ (είναι σε ετοιμότητα): Σταυρούλα Τσιάρα και Παρασκευή Βούλγαρη
- ΤΕΠ Covid: Αθανάσιος Κιτσάκος
- Μοριακά τεστ αναλύσεις: Κωνσταντίνα Γκαρτζονίκα
- Επικεφαλής Εμβολιαστικών Κέντρων: Σταυρούλα Τσιάρα
- Ακτινολογικό: Μαρία Αργυροπούλου
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπάρχει επίσης ειδική μονάδα για παιδιά με covid19, συνολικής δυναμικότητας 10 κλινών με υπεύθυνη την κ. Αικατερίνη Σιώμου. Μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί περίπου 70 παιδιά.
Οργάνωση και συνεργασία
Κατά γενική ομολογία η σημερινή απόλυτα επιτυχημένη λειτουργία των μονάδων αντιμετώπισης της πανδημίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οφείλεται στην ταχύτατη οργάνωση που επιτεύχθηκε, στη συνεχή αναπροσαρμογή τους με βάση τις ανάγκες και τα νέα δεδομένα που προέκυπταν και βέβαια στο υψηλού επιπέδου ιατρικό του προσωπικό, το οποίο συνεργάζεται αρμονικά σε όλες τις βαθμίδες του. Στο υπάρχον προστέθηκε και νέο, ενώ η ενίσχυσή του νοσοκομείου με αναισθησιολόγους και εντατικολόγο έχει συμβάλει στην πιο άνετη διαχείριση των σοβαρών περιστατικών.
Διαμαρτυρία γιατρών Ε.Σ.Υ.
Για την ενίσχυση του Νοσοκομείου, σε διαστήματα έντονης πίεσης, έχουν μετακινηθεί και γιατροί από τα Κέντρα Υγείας. Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Γενικών Ιατρών ΕΣΥ Ιωαννίνων, εκφράζει τη διαφωνία του για νέες μετακινήσεις από Κέντρα Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται μεγάλο λειτουργικό πρόβλημα σε αυτά. Το Σωματείο εκφράζει την απορία γιατί γίνονται μετακινήσεις μόνο στο Πανεπιστημιακό και όχι και στο «Χατζηκώστα» και ζητά την ανάκλησή τους και την ενίσχυση των νοσοκομείων με γιατρούς ειδικούς μέσω προσλήψεων και επιτάξεων εφόσον χρειαστεί.