ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Μειώθηκαν οι αριστούχοι στο σύνολο των μαθημάτων…

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ!

Ικανοποιητικό κρίνεται το ποσοστό του 9 – 10% στην Ήπειρο που έγραψε 18 έως 20, σύμφωνα και με τον Περιφ. Διευθυντή Εκπαίδευσης Κων. Καμπουράκη

PANELLADIKES APOTELESMATA

• Τέλος στην αγωνία των 100.000 υποψηφίων που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, έβαλε χθες το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξεταζόμενων μαθημάτων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι βαθμολογίες αναρτήθηκαν χθες το μεσημέρι στα Λύκεια και στις καταστάσεις περιέχεται μόνο ο κωδικός κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι το νέο ακαδημαΪκό έτος, τα ΑΕΙ της χώρας θα δεχθούν 68.394 φοιτητές, λιγότερους σε σχέση με την περασμένη χρονιά (-10 %). Σε αυτές τις θέσεις θα προστεθούν οι περίπου 2.000 στις παραγωγικές σχολές (Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, Εμπορικού Ναυτικού). 

Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας για τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων, καθώς και για την κατάθεση του μηχανογραφικού. 

Μείωση αριστούχων

Όπως προανήγγειλε ήδη ο «Π.Λ», φέτος σημειώθηκε σημαντική μείωση των αριστούχων μαθητών σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, κάτι που το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων.  Φαίνεται ότι τα δύο χρόνια πανδημίας και τηλεκπαίδευσης, η αύξηση της εξεταστέας ύλης υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες και το γεγονός ότι τα παιδιά για πρώτη φορά μετά από καιρό έδωσαν γραπτές εξετάσεις (οι προαγωγικές είχαν αναβληθεί λόγω πανδημίας) επηρέασαν τις επιδόσεις των υποψηφίων που στοχεύουν κυρίως στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές. 

Ικανοποίηση…

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν τις επιδόσεις των μαθητών από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της περιοχής μας, το ποσοστό των αριστούχων μαθητών στην Ήπειρο, δηλαδή εκείνων που έγραψαν από 18 έως 20, κυμαίνεται στο 9 - 10%. 

Όπως, ανέφερε σχετικά στον «Π.Λ» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κων/νος Καμπουράκης, είναι καλές οι επιδόσεις, καθώς το συγκεκριμένο ποσοστό κινείται κοντά σε αυτό που καταγράφεται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι αριστούχοι 

Πάντως, η μεγαλύτερη μείωση αριστούχων, πάντα σε σχέση με πέρυσι, εντοπίζεται στο μάθημα της Πληροφορικής (-5,74%), και στο μάθημα της Φυσικής (-3,86%), ενώ μικρότερη αλλά σημαντική είναι η μείωση των αριστούχων στο μάθημα της Οικονομίας (-3,99%). Στα Αρχαία οι αριστούχοι μειώθηκαν σε ποσοστό 1,56% και στη Νεοελληνική Γλώσσα 0,11%. Στην δε Ιστορία αυξήθηκαν φέτος κατά 1,91% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Χημεία αυξήθηκαν κατά 2,29%.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το alfavita.gr, στη Νεοελληνική Γλώσσα αρίστευσε το 0,98%, στα Αρχαία το 2,27%, στην Ιστορία το  15,56%, στη Φυσική το 13,78%, στη Χημεία το 14,45%, στα Μαθηματικά Ο.Π. το 5,27%,στη Βιολογία το 14,57%, στη Πληροφορική το 15,96% και στην Οικονομία το 23,13%.

Κάτω από τη βάση

Σε πανελλαδικό πάντα επίπεδο, έξι στους 10 υποψηφίους έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά. Στα υπόλοιπα μαθήματα, τους υποψήφιους των ΓΕΛ δυσκόλεψαν περισσότερο η Ιστορία Ο.Π (47,96% κάτω από δέκα) η Φυσική Ο.Π (47,39%) και τα Λατινικά που επανήλθαν από εφέτος, προκαλώντας αποτυχία σε ποσοστό 45,13% των υποψηφίων.

Προτίμησαν SMS

Και φέτος, η καινοτομία του Υπουργείου Παιδείας, με την αποστολή μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο των υποψηφίων (SMS) έπιασε τόπο στους μαθητές. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις υποψηφίους (ποσοστό 73,4%) των Πανελλαδικών Εξετάσεων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έλαβαν τη βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους. Πρόκειται για διαδικασία που εφάρμοσαν για δεύτερη χρονιά τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας. Η αποστολή των βαθμών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς τα μηνύματα εστάλησαν και παραδόθηκαν εντός πέντε λεπτών, παράλληλα με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες και την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr.