Ενώ για την Κόνιτσα είναι ο Άγιος της , «Γιαννιώτη» τον θέλει ο Δεσπότης Μάξιμος

«ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΠΑΙΣΙΟ!

Τριήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις στην ακριτική κωμόπολη

• Με θυρανοίξια, επισκέψεις, εγκαίνια, τιμητικές διακρίσεις η επίσκεψη στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα του Οικουμενικού Πατριάρχη

AGIOS PAISIOS

 Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Παϊσίου, την Τρίτη 12 Ιουλίου, θα έχει φέτος ιδιαίτερο χαρακτήρα. 

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την παρουσία στα Γιάννενα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, οι οποίοι έχουν προσκληθεί από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο. 

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι τα θυρανοίξια του προκάτ ναού και των συνοδών κτιριακών εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων στην πόλη των Ιωαννίνων. Ωστόσο  δεν  τυγχάνουν  της βαθύτερης αποδοχής των πιστών, καθώς ο Άγιος Παϊσιος ήταν συνδεδεμένος με την ακριτική κωμόπολη της Κόνιτσας στην οποία έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ενώ μόνασε για μια αρκετά μεγάλη περίοδο στην Ιερά Μονή Στομίου, με τελική κατάληξη το Άγιο όρος στο οποίο και ανέπτυξε το πνευματικό του έργο. 

Αυτός άλλωστε είναι και ο  αποκλειστικός  λόγος που οι θρησκευόμενοι πολίτες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, συνδέουν πάντα τη μνήμη του με την Κόνιτσα και ένας μεγάλος αριθμός τους επισκέπτεται τους χώρους που έζησε,  ως και το πατρικό του σπίτι το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο. 

Αν και η κριτική (αλλά και η  δυσαρέσκεια που υπάρχει) κρατείται σε χαμηλό επίπεδο, εν τούτοις κατά βάθος υπάρχει ένας «ιερός πόλεμος» ως προς τον Άγιο Παϊσιο. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι χθες με διαφορά τριών μόλις λεπτών κοινοποιήθηκαν τα επίσημα προγράμματα του εορτασμού της μνήμης του. Της Κόνιτσας στις 1.05 μ.μ. και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων στις 1.08 μ.μ.!

 Λιτές εκδηλώσεις

Η ακριτική Κόνιτσα ήταν η περιοχή από την οποία άρχισε να τιμάται με επισημότητα η μνήμη του Αγίου Παϊσίου, και το πρόγραμμα που εκδόθηκε με ευθύνη του Δήμου, είναι λιτό,  όπως ήταν και η ζωή του Αγίου ο οποίος απέφυγε τις κοσμικότητες και τις πολυτέλειες. Το πρόγραμμα αυτό τηρείται σχεδόν ευλαβικά όλα αυτά τα χρόνια, το ίδιο θα εφαρμοστεί και φέτος, και περιλαμβάνει θρησκευτικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε τόπους που σύχναζε ο Άγιος, Θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Στομίου και στην πόλη της Κόνιτσας, λιτάνευση της εικόνας κ.α., μια διαδρομή «στα αγιασμένα χνάρια του Αγίου», όπως είναι και ο τίτλος των τριήμερων εκδηλώσεων. 

Θυρανοίξια, επισκέψεις, τελετές

Το πρόγραμμα του εορτασμού στα Γιάννενα, παρόντων Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου περιλαμβάνει τα θυρανοίξια του Ναού, συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, επισκέψεις σε Ιερούς ναούς εντός της πόλης των Ιωαννίνων, ως επίσης και στο Κέντρο Ανακύκλωσης και στις γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Βελλά.  Επί της ουσίας η τωρινή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει ουσιαστικές διαφορές με την πρώτη φορά που είχε επισκεφθεί τα Γιάννενα, επί Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και Μητροπολίτη Θεόκλητου, στην οποία δεν περιλαμβάνονταν «περιηγητικές» επισκέψεις κ.λ.π.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων, χαρακτηρίζει  ιστορικό γεγονός την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, χωρίς βεβαίως να τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο, ειδικά-  όπως έλεγαν αναγνώστες του «Π.Λ.»-  όταν έχει προηγηθεί και άλλη επίσκεψή του, ενώ πλέον είναι τακτικός επισκέπτης πολλών μητροπόλεων της χώρας. Περισσότερο- έλεγαν οι ίδιοι- δείχνει για επίσκεψη προβολής του οικείου Μητροπολίτη και λιγότερο ότι έχει βαθύ θρησκευτικό χαρακτήρα, όπως θα έπρεπε να είναι η επίσκεψη του Πατριάρχη του γένους. 

 Η Μητρόπολη δε επαναφέρει στο προσκήνιο και τις «ξεχασμένες» κινητοποιήσεις των πολιτικών κομμάτων, ανακοινώνοντας ότι θα δρομολογηθούν δωρεάν λεωφορεία για τη μεταφορά των πιστών στα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Παϊσιου, ώστε να διασφαλιστεί μια ευπρόσωπη παρουσία πιστών και υποδοχή των υψηλών προσκεκλημένων. 

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, η αλλαγή από εγκαίνια για τα οποία γινόταν αρχικά λόγος σε θυρανοίξια (που είναι μικρότερης διάρκειας τελετή) ίσως να απορρέει  από το κλίμα που γενικά υπάρχει ως προς τη «διεκδίκηση» του Αγίου Παϊσίου από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων. 

Οι ίδιοι εκκλησιαστικοί κύκλοι εξέφραζαν χθες απορίες και  για το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στο οποίο περιλαμβάνονται συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, επισκέψεις σε δραστηριότητες του Μητροπολίτη Ιωαννίνων που δεν έχουν σχέση με την Εκκλησία, τιμητικές διακρίσεις άνευ ουσιαστικού θρησκευτικού αντικρίσματος,  ενώ απουσιάζει μια έστω επίσκεψη σε κάποιο μοναστήρι ή προσκύνημα της Ηπείρου, ακόμη και μια  ομιλία-  διάλεξη για ιερείς, νέους κλπ. 

Επίσης πρόσθεταν, ότι ενώ η επίσκεψη γίνεται με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Παϊσίου, δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε σαν σκέψη μια ιδιωτική επίσκεψη στα μέρη  που έζησε, ανδρώθηκε και έλαβε την «κλήση» για να αφοσιωθεί στο Θεό, ο Άγιος Παϊσιος, παρά το γεγονός μάλιστα ότι ο Πατριάρχης θα φθάσει μέχρι τη Βελλά για να εγκαινιάσει τις εκεί βιοτεχνικές εγκαταστάσεις του τυροκομείου κ.α.. 

Το πρόγραμμα της Κόνιτσας 

Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων στην ακριτική Κόνιτσα αρχίζει την Κυριακή 10 Ιουλίου με επισκέψεις των πιστών στην οικία του Αγίου Παϊσίου και ξενάγηση από κληρικούς, μετάβαση (6.30 το απόγευμα) στο Εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας στο οποίο πήγαινε και προσεύχονταν ο Άγιος και ακολούθως παράκληση προς τιμήν του.

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 7.30 π.μ. θα τελεστεί όρθρος και θεία λειτουργία στη Μονή Στομίου, στο οποίο έχει ανεγερθεί και ναός αφιερωμένος στη μνήμη του, επίσκεψη στο ταπεινό κελί του Αγίου, ενώ το απόγευμα στις 7 μ.μ. θα τελεστεί πολυαρχερατικός Εσπερινός στον Ι. Ν. του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και θα ακολουθήσει λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου. Την Τρίτη 12 Ιουλίου θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία λειτουργία και το εορταστικό τριήμερο θα κλείσει με δεξίωση στο Δημαρχείο. 

Στα Γιάννενα

 Η υποδοχή του Πατριάρχη θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στον οποίο στις 9 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία.

Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Δημαρχείο Ιωαννίνων (10.30 π.μ.), Περιφέρεια (11.30 π.μ.) και στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στη Βελλά για να τελέσει Αγιασμό στο τυροκομείο και στη κτηνοτροφική φάρμα. 

Στις 2 το μεσημέρι θα του γίνει υποδοχή στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βελλάς.

Στις 7 το απόγευμα θα τελέσει τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Παϊσίου και στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσει εκδήλωση στον προαύλειο χώρο του. 

Την Τρίτη 12 Ιουλίου θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου και ακολούθως στις 12 το μεσημέρι στον αύλειο χώρο θα γίνει  η ονοματοδοσία της εκεί πλατείας στο όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη και στις 1 μ.μ. θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της Σχολής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανακύκλωσης. 

Το απόγευμα θα επισκεφθεί διαδοχικά τον Ι. Ν. του νεομάρτυρος Γεωργίου (6 μ.μ.) και τον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης (7.15 μ.μ.) και στις 8 το βράδυ θα γίνει η αναγόρευση του εις επίτιμος δημότης Ιωαννίνων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. 

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 9.30 π.μ. θα επισκεφθεί το ΚΔΑΠ «Αποστολή», στις 10.30 π.μ. θα τελέσει Αγιασμό στο νέο Μουσείο της Μητρόπολης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Νησί. Το απόγευμα (6 μ.μ.) θα επισκεφθεί το Γηροκομείο «Ζωσιμαδών», στις 7.15 μ.μ. τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχιμανδρειού και στις 8 το βράδυ θα γίνει η αναγόρευσή του σε Επίτιμον Καθηγητή Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.