ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Επέκταση ωραρίου έως 17:30 σε Νηπιαγωγεία - Δημοτικά από Σεπτέμβριο

Πριν από τον Δεκαπενταύγουστο η ανακοίνωση των βάσεων

• Εντός Ιουλίου η ψήφιση του Ν/Σ για τα ΑΕΙ

DASKALA TAKSH PAIDIA

• Οι αλλαγές που προωθούνται από την Κυβέρνηση στο χώρο της Παιδείας προμηνύουν ένα θερμό καλοκαίρι και σε αυτόν τον τομέα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, το οποίο αν και κατά γενική ομολογία περιλαμβάνει αναγκαίες ρυθμίσεις, οι αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων προκαλούν έντονες αντιδράσεις σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια, με το Ανώτατο Ίδρυμα των Ιωαννίνων να ζητά την απόσυρση του Ν/Σ.

Εξάλλου, έντονος προβληματισμός διατυπώθηκε και από τη Σύνοδο Πρυτάνεων, καθώς, όπως ανέφερε με το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ ανατρέπεται ο διαχρονικά δημοκρατικός τρόπος διοίκησης με την απευθείας εκλογή των οργάνων από το σύνολο των μελών ΔΕΠ. 

Το Υπουργείο Παιδείας πάντως εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει την μεταρρύθμιση και να εισαχθεί το Ν/Σ προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιουλίου. 

Νέα δεδομένα όμως θα υπάρξουν και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με την καθιέρωση νέου ολοήμερου σχολείου, καθώς από τον Σεπτέμβριο θα επεκταθεί το ωράριο σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά έως τις 5.30 το απόγευμα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως τα αποτελέσματα των βάσεων γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθούν πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Η Ν. Κεραμέως 

Η Υπουργός για μια ακόμη φορά υπεραμύνθηκε του Νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «Είναι ένα νομοσχέδιο εκτενές γιατί είναι ένα πλήρης νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Βρήκαμε διατάξεις που υπήρχαν ακόμη και από το 1930, υπήρχαν διατάξεις που μιλούσαν για τον Βασιλιά και ήταν ακόμη σε ισχύ. Προσφέρουμε τώρα ένα πλήρες κωδικοποιημένο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου με τον νόμο αυτό να δίνει πάρα πολλές δυνατότητες στα πανεπιστήμια». 

Αυτές είναι:

- Εσωτερικό Erasmus, κινητικότητα των φοιτητών, ανοικτοί ορίζοντες, περισσότερες παραστάσεις διπλά και κοινά πτυχία, διεπιστημονικότητα στα πτυχία.

- Ενίσχυση πρακτικής άσκησης, αμειβόμενη πρακτική άσκηση, ασφαλιστική κάλυψη και αναγνώριση ακαδημαϊκών μονάδων ανάλογα με τη διάρκεια.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

Αναφερόμενη στην πανεπιστημιακή αστυνομία η Ν. Κεραμέως σημείωσε: «Ο νόμος που έχει ψηφιστεί έλεγε ρητά ότι πρέπει να προηγηθεί Προεδρικό Διάταγμα. Γιατί τίθενται κάποια ευαίσθητα ζητήματα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν από μερικές εβδομάδες αποφάνθηκε θετικά, είπε ότι η ρύθμιση είναι συνταγματική, είμαστε στη διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος και αμέσως μετά θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Και υπογράμμισε πως οι ομάδες αυτές θα δρουν με αποτρεπτικό τρόπο για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Το νέο Ολοήμερο

Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός και στην επέκταση του ολοήμερου σχολείου που θα ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά. Αρχικά, το μέτρο θα αφορά στο 50% των ήδη λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων, δηλαδή περίπου 5.000 τμήματα σε ολόκληρη την επικράτεια, και το ωράριο θα διευρυνθεί για φέτος έως τις 5:30 το απόγευμα. Στις επιπλέον ώρες θα γίνεται η μελέτη για την επόμενη ημέρα, καθώς και δημιουργικές δραστηριότητες με έμφαση στα εικαστικά, τη δημιουργική γραφή και άλλες θεματικές που αρέσουν στα παιδιά.  Η στόχευση του Υπουργείου Παιδείας είναι διττή:

▪αφενός η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης

▪αφετέρου, να διευκολύνεται η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους γονείς.

Όπως ανέφερε η Ν. Κεραμέως «η πρόσβαση στο ολοήμερο θα είναι ελεύθερη, δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις για την εγγραφή των μαθητών, το μέτρο είναι προαιρετικό, ο μαθητής θα μπορεί να φύγει πιο νωρίς και γενικά σύμφωνα με τις επιθυμίες των γονέων».

Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών 

Όσον αφορά στις προσλήψεις εκπαιδευτικών η υπουργός ανέφερε ότι η σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο θα μας βρει συνολικά μετά από 2 χρόνια με 25.000 επιπλέον μόνιμους εκπαιδευτικούς. Όπως είπε τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ήδη διοριστεί 16.200 εκπαιδευτικοί, ενώ μέσα στο καλοκαίρι δρομολογείται ο διορισμός ακόμη 8.600 εκπαιδευτικών.