Υπολείπεται έναντι άλλων Περιφερειών σε ξένους τουρίστες…

ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ…ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Αλβανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο οι βασικότερες χώρες προέλευσης των ξένων επισκεπτών • Στις 4,6 ημέρες η ελάχιστη διάρκεια παραμονής • Χαμηλή η μέση τουριστική δαπάνη

Τι αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ…

PARGA PARALIA KOSMOS

• Μπορεί να διαθέτει μία εκτεταμένη ακτογραμμή με παραλίες που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο και… βαλάντιο, όμως η Ήπειρος ως θερινός προορισμός υπολείπεται ακόμη σημαντικά άλλων Περιφερειών της χώρας μας.

Φυσικά, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, τα Επτάνησα ή την Κρήτη, όμως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της υποδεχόμενη περισσότερους ξένους τουρίστες, οι οποίοι θα παραθερίζουν πιο πολλές ημέρες στην περιοχή μας, αφήνοντας έτσι και περισσότερα χρήματα στην τοπική οικονομία. Πέρυσι, πάντως, η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν, σύμφωνα με νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στην επισκεψιμότητα από το εξωτερικό, η οποία σε μεγάλο ποσοστό βασίζεται σε παραθεριστές από τη γειτονική Αλβανία!

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι εισπράξεις, στις οποίες η Περιφέρειά μας βρίσκεται χαμηλά στον σχετικό πίνακα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. 

Εσωτερικός τουρισμός

Η… παρτίδα σώζεται, ωστόσο, χάρη στους εσωτερικούς επισκέπτες. Όσον αφορά στον ελληνικό τουρισμό, οι επιδόσεις της Ηπείρου είναι καλύτερες, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την παράδοση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, χάρη στους οποίους το ταξίδι προς τα παράλια από περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Αθήνα έχει γίνει πολύ πιο σύντομο και άνετο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ειδικά τέτοια εποχή, προορισμοί όπως η Πρέβεζα, η Πάργα και τα Σύβοτα να βουλιάζουν από επισκέπτες, η πλειοψηφία των οποίων είναι φυσικά Έλληνες και ακολουθούν Βαλκάνιοι, Γερμανοί και Ιταλοί. 

Επισκέψεις - δαπάνη

Στην έβδομη θέση ανάμεσα σε 13 Περιφέρειες βρίσκεται η Ήπειρος όσον αφορά στους ξένους τουρίστες που υποδέχθηκε και φιλοξένησε πέρυσι. Συνολικά, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την επισκέφθηκαν 425.000 άτομα με κύρια αγορά την Αλβανία (60 χιλιάδες επισκέπτες), ενώ ακολούθησαν χαμηλότερα η Γερμανία (38 χιλ. επισκέπτες) και το Ηνωμένο Βασίλειο (32 χιλ. επισκέπτες). Σε ποσοστό η επισκεψιμότητα που κατέγραψε η Ήπειρος πέρυσι φτάνει το 2,6% επί του συνόλου της χώρας. Την πρώτη θέση κατέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 3,6 εκατ. επισκέψεις.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν εντοπίζεται τόσο στον αριθμό των ξένων επισκεπτών, όσο στο γεγονός ότι η περιοχή μας καταγράφει τη χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη από όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή εισπράττει τα λιγότερα χρήματα ανά επισκέπτη σε σύγκριση με κάθε άλλη Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, η δαπάνη ανά επίσκεψη μόλις που αγγίζει τα 299 ευρώ τη στιγμή που σε Περιφέρειες όπως το Νότιο Αιγαίο είναι 861 ευρώ και στην Κρήτη 761 ευρώ. 

Πάντως, σε σχέση με το 2019 η δαπάνη ανά επίσκεψη στην Ήπειρο παρουσίασε αύξηση της τάξης του 18,4%, η δε μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση ανέρχεται σε 64 ευρώ.

 Οι διανυκτερεύσεις

Ακόμα όμως και οι ξένοι επισκέπτες που έρχονται στην Ήπειρο δεν μένουν εδώ για πολύ, πιθανώς επειδή χρησιμοποιούν την περιοχή μας ως ενδιάμεσο σταθμό κατά την περιήγησή τους στην Ελλάδα ή ως συμπληρωματικό κομμάτι των διακοπών τους.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει ο αριθμός διανυκτερεύσεων για την Περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίες ανέρχονται σε 1.9 εκατ. και τη φέρνουν μόλις στην 10η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας, πάνω μόνο από τη Στερεά Ελλάδα, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη Δυτική Μακεδονία. 

Η περιοχή μας έχει ως κύριες αγορές την Γερμανία (387 χιλ.), το Ην. Βασίλειο (233 χιλ.) και την Ιταλία (167 χιλ.). Σε ποσοστό επί του συνόλου της χώρας οι διανυκτερεύσεις που κατέγραψε πέρυσι ανέρχονται στο 1,5%. 

Σε σχέση με το 2019 η μείωση στις διανυκτερεύσεις έφτασε στην Ήπειρο το 50,7% και είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα μαζί με εκείνη της Θεσσαλίας. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης (75%) και Βορείου Αιγαίου (56,2%). Στην πρώτη θέση της κατάταξης, με 29.9 εκατ. διανυκτερεύσεις, διατηρήθηκε η Περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου παρουσιάζοντας πάντως και αυτή μείωση της τάξης του 43,7%.

Όσο για την ελάχιστη διάρκεια παραμονής το 2021, η Ήπειρος φιγουράρει στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα με μόλις 4,6 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο, οι οποίες πάντως εμφανίζονται αυξημένες κατά 19,9% σε σχέση με το 2019. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής με 12,8 διανυκτερεύσεις καταγράφηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγίου.

…Και οι εισπράξεις

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 10, 3 δις ευρώ παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 41,6% σε σχέση με το 2019. 

Μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων καταγράφηκαν σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Στην Ήπειρο τα έσοδα από την ροή ξένων τουριστών πέρυσι μειώθηκαν κατά 51,4% πέφτοντας στα 127 εκατ. ευρώ από 261 εκατ. το 2019. Το ποσό αυτό τη ρίχνει από την ένατη το 2019 στη δέκατη θέση των Περιφερειών της χώρας από άποψη εισπράξεων πέρυσι, πάνω από Στερεά Ελλάδα (113 εκατ. ευρώ), Βόρειο Αιγαίο (68 εκατ. ευρώ) και Δυτική Μακεδονία (38 εκατ. ευρώ). Στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα φιγουράρει το Νότιο Αιγαίο με τουριστικές εισπράξεις ύψους 3,1 δις πέρυσι! Κύριες πηγές για την Ήπειρο είναι το Ην. Βασίλειο (21 εκατ. ευρώ), η Γερμανία (20 εκατ. ευρώ) και φυσικά η Αλβανία (13 εκατ. ευρώ).