Τα τζάκια άρχισαν να καπνίζουν στα ορεινά της Ηπείρου…

ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΤΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ!

Η πτώση της θερμοκρασίας αύξησε κατακόρυφα τις πωλήσεις 

Δωρεάν - αλλά καθυστερημένη - διάθεση σε κατοίκους ορεινών περιοχών ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος

KAYSOKSYLA FORTHGO 25 11 2021

Με το θερμόμετρο να έχει κάνει «βουτιά» τις τελευταίες ημέρες και σε πολλές περιοχές της Ηπείρου τις πρώτες πρωινές ώρες να έχει βρεθεί μια «ανάσα» από το μηδέν (χθες το πρωί στην Κρανούλα Ιωαννίνων έδειξε 3 βαθμούς Κελσίου), το ζήτημα της θέρμανσης «ανέβηκε» στην κορυφή των προτεραιοτήτων  των νοικοκυριών, τα οποία ήδη «πονοκεφαλιάζουν» από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τις υψηλές ακόμη τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. 

Σε ορεινά χωριά ήδη άρχισαν τα πρώτα τζάκια να καπνίζουν (όπως και τα καλοριφέρ για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα) αλλά και για αυτά τα νοικοκυριά το κόστος έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς και η τιμή των καυσόξυλων έχει πάρει την «ανηφόρα». 

Η πτώση της θερμοκρασίας που έχει ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας, οδήγησε αρκετά νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα θέρμανσης με καυσόξυλα και τα οποία  μέχρι τώρα κρατούσαν στάση αναμονής, να προχωρήσουν σε παραγγελίες, κάτι που άλλωστε διαπιστώθηκε από το μεγάλο αριθμό μικρών φορτηγών που κινούνταν φορτωμένα  με ξύλα και μέσα στην πόλη. 

Μέτρα για τις αυξήσεις

 Για αύξηση πωλήσεων έκαναν λόγο χθες στον «Π.Λ.» και αρκετοί έμποροι, αν και όπως σημείωναν ένας πολύ μεγάλος όγκος καυσόξυλων διακινήθηκε και στη διάρκεια του καλοκαιριού. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι νοικοκυριά που μέχρι πέρυσι χρησιμοποιούσαν τα τζάκια ή τις ξυλόσομπες ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης, φέτος θα τα χρησιμοποιήσουν ως τη βασική προκειμένου να μετριάσουν το κόστος από πετρέλαιο ή ηλεκτρικό ρεύμα. 

Οι τιμές έχουν «τσιμπήσει» και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλλει περιορισμούς, χωρίς όμως ακόμη να έχει οριστεί η ημερομηνία που θα ανακοινωθούν και κυρίως να ισχύουν τα μέτρα.  Μέχρι στιγμής στην περιοχή μας δεν έχουν προκύψει διαμαρτυρίες για πολύ μεγάλες αυξήσεις, σε αντίθεση με ο, τι ακούγεται για άλλες περιοχές της χώρας. 

Στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και γενικά στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο τα τζάκια και οι σόμπες θα παραμείνουν προς το παρόν σβηστές, ειδικά μάλιστα εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για επάνοδο σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. 

Στο «φουλ» τα τζάκια

Διαφορετική όμως είναι η κατάσταση στα ορεινά και τα ημιορεινά του νομού Ιωαννίνων, αλλά και της Άρτας. Ήδη τα πρώτα τζάκια άρχισαν να καπνίζουν, με τους κατοίκους που έχουν απομείνει και πρόκειται να παραμείνουν σε αυτές και στη διάρκεια του χειμώνα να αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, άρα και κόστος για καυσόξυλα. Το οξύμωρο είναι ότι αν και ζουν μέσα ή και δίπλα σε δασικές εκτάσεις, δεν μπορούν να προμηθευτούν χωρίς μεγάλη επιβάρυνση τις ποσότητες ξύλων που χρειάζονται και υποχρεώνονται σε αγορά τους από τις αρχές του καλοκαιριού. 

Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα ώστε να επιτρέπεται η υλοτόμηση με άδεια των Δασικών Υπηρεσιών, είτε μέσω Δήμων, είτε και ατομικά, όμως με τον τρόπο που εφαρμόζεται η ανωτέρω πρόνοια μόνο κατά ένα μέρος λύνει το πρόβλημα, καθώς συνήθως οι ποσότητες που κατανέμονται δεν επαρκούν. 

Ο Υφυπ. Περιβάλλοντος

Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος  Γιώργος Αμυράς αναφέρει ότι «η ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι πρωτοφανής, για αυτό αυξήσαμε τη χρηματοδότηση την υλοτόμηση ξυλείας. Προχωρά η δωρεάν διάθεση καυσοξύλων στα ορεινά και παραδασόβια χωριά, ενώ τώρα δίνουμε τη δυνατότητα στους κατοίκους να υλοτομήσουν και οι ίδιοι ξυλεία για να ζεστάνουν τα σπίτια τους».

Αντί στα τζάκια, στα δάση!

Ένα  ζήτημα που κάθε χρόνο σχεδόν προκύπτει, είναι ότι η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δωρεάν διάθεση καυσόξυλών στους κατοίκους ορεινών περιοχών, εκδίδεται με μεγάλη καθυστέρηση. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά για την υπογραφή της σχετικής εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους ορεινών περιοχών της χώρας να προβούν, είτε οργανωμένα ως κοινότητα, είτε ατομικά, στην υλοτόμηση ξυλείας υπό την εποπτεία των οικείων δασικών υπηρεσιών για να καλύψουν τις ανάγκες για τη χειμερινή περίοδο. «Υπενθυμίζεται - προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου «ότι ήδη διατίθενται δωρεάν καυσόξυλα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας προς τους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα». 

Η εγκύκλιος του Υπουργείου έρχεται όμως με καθυστέρηση: Όπως έλεγε χθες αναγνώστης του «Πρωινού Λόγου» που διαμένει σε ορεινή περιοχή, «τα καυσόξυλα αντί να είναι σήμερα στο τζάκι, βρίσκονται ακόμη στο δάσος», για να προσθέσει ότι ακόμη και αν υπήρχε δυνατότητα να γίνει άμεσα η υλοτόμηση και η μεταφορά στους δικαιούχους, δύσκολα αυτά θα χρησιμοποιηθούν καθώς δεν έχουν απορροφηθεί τα υγρά των κορμών τους. Είναι παράμετροι που θα έπρεπε να είχε λάβει εδώ και χρόνια υπόψη του το Υπουργείο και να αναπροσάρμοζε τους χρόνους έκδοσης και ισχύος των αποφάσεών του.   

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς σε χθεσινή του δήλωση ανέφερε  ακόμη ότι από το επόμενο διαχειριστικό έτος θα αναπροσαρμοστούν οι τιμές υλοτομικών και λοιπών εργασιών.