Στα Τίρανα την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης, πρέπει να στείλει μήνυμα…

ΟΧΙ «ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ» ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ Ε. ΡΑΜΑ!

Προέχει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και η εξάλειψη της διαφθοράς

Επιστολή – δήλωση του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια υποβαθμίζει

ακόμη και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ε.Ε.

RAMA MHTSOTAKHS 29 10 19

• Tην ερχόμενη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά μεταβαίνει ως Πρωθυπουργός στην Αλβανία. Πρώτος σταθμός θα είναι τα Τίρανα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί και χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. 

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού γίνεται στο πλαίσιο της Πρώτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.- Δυτικών Βαλκανίων. Και αν μεν για τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες πρόκειται ουσιαστικά για μια «αδιάφορη» για τα εθνικά τους ζητήματα Σύνοδο, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ελλάδα που συνορεύει με την Αλβανία και έχει ανοικτά θέματα. Κυρίως όμως, μια αναγνωρισμένη διεθνώς Μειονότητα την οποία επιχειρεί να εξαφανίσει το Αλβανικό κατεστημένο και τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη μεθοδικότητα ο Πρωθυπουργός της Έντι Ράμα, που λειτουργεί και ως «δεκανίκι» του Τούρκου νεοσουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν. Όλα αυτά είναι γνωστά στην Ελληνική Κυβέρνηση και στην κοινή γνώμη, αλλά παρά ταύτα η Ελληνική Διπλωματία συμπεριφέρεται ως να έχει «ρίξει λευκή πετσέτα» έναντι του Ράμα και γενικά της Αλβανίας, αδιαφορώντας ή προσπερνώντας την συνεχιζόμενη εχθρική στάση κατά της Ελληνικής Μειονότητας, τον αλυτρωτισμό και το ανθελληνικό μίσος που υποδαυλίζει το επίσημο Αλβανικό κράτος, την αναπαραγωγή των Τουρκικών αναθεωρητικών ισχυρισμών και άλλα πολλά. 

Ούτε καν το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μεθοδεύσεις για την αρπαγή περιουσιών Ελλήνων και Ορθόδοξων ναών και μοναστηριών, δεν φαίνεται ικανό να αναχαιτίσει την ακατάσχετη «υμνολογία» -και μάλιστα χωρίς προφανή αιτία- της Αλβανίας και του Έντι Ράμα.

Καλές οι προθέσεις, αλλά…

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα από του βήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, απαντώντας στην ερώτηση του «Πρωινού Λόγου», είχε αναφερθεί στην πολύ καλή προσωπική σχέση που έχει με τον Έντι Ράμα, ο οποίος  κατά τα άλλα αποκαλεί «αδελφό» του τον Ερντογάν. 

Οι καλές προθέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν αμφισβητούνται, αλλά αποτέλεσμα δεν έχουν φέρει: Αυτό που ξέρουν οι Αλβανοί, αυτό κάνουν: Συνεχίζουν απτόητοι την υπόγεια δράση κατά της Ελληνικής Μειονότητας, προχωρούν το σχέδιό τους, κάνουν πίσω ακόμη και σε δημόσιες δεσμεύσεις τους, όπως για την από κοινού προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την Α.Ο.Ζ., προοπτική που είναι ολοφάνερο, ότι κάτω από την πίεση της Τουρκίας, επιχειρούν να υπονομεύσουν. 

Απογοήτευση από Ν. Δένδια!

Εκείνος που πραγματικά όμως εκπλήσσει είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όσο και αν του αναγνωρίσει κανείς το θετικό του έργο στην εξωτερική πολιτική που αφορά τις σχέσεις της Ελλάδος με άλλες χώρες,  στα ζητήματα με την Αλβανία προκαλεί απογοήτευση. Με το οικογενειακό του «δένδρο» να έχει αναφορά τη Χειμάρα και καταγόμενος από την Κέρκυρα θα περίμενε κανείς μια πολύ πιο προσεκτική στάση έναντι της Αλβανίας του Έντι Ράμα. Ως επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας έπρεπε να ήταν εκείνος που θα υπεραμύνονταν των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, θα υπενθύμιζε σε κάθε περίπτωση στην Αλβανία την υποχρέωσή της να εκπληρώσει τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πίεζε δημόσια για την ταχύτερη προσφυγή στη Χάγη.  

Δήλωση προς αποφυγή

Αποκορύφωμα της απογοήτευσης ήταν η συγχαρητήρια επιστολή - δήλωσή του για την Εθνική Επέτειο της Αλβανίας. Ούτε διπλωμάτης της Αλβανικής πρεσβείας δεν θα συνέτασσε μια τόση προκλητική δήλωση. Ο κ. Δένδιας  επανέλαβε το  χιλιοπαιγμένο «σλόγκαν», περί των «παραδοσιακών δεσμών φιλίας» του Ελληνικού και του Αλβανικού λαού. Υποστήριξε ότι και οι δύο λαοί έχουν υποφέρει από το φασισμό κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και ότι «συνδέονται χάρη στην παρουσία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία καθώς και στον μεγάλο αριθμό Αλβανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα». 

Κι αν ακόμη δεχτεί κανείς ότι όντως υπάρχουν δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών, ως Υπουργός Εξωτερικών θα έπρεπε να γνωρίζει και να στιγματίζει το διαχρονικό και με μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη φορά τώρα, ανθελληνικό παραλήρημα που κυριαρχεί εντός Αλβανίας. 

Το κατά πόσο υπέφεραν οι δύο λαοί από τον φασισμό είναι βέβαια θέμα ιστορίας, όμως είναι και σημερινή πραγματικότητα ότι τα απομεινάρια του φασισμού, οι λεγόμενοι «Τσάμηδες», βρίσκονται υπό τη σκέπη του Έντι Ράμα και συχνά – πυκνά επιτίθενται κατά της χώρας μας. 

Η εξομοίωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με τους εργαζόμενους Αλβανούς στην Ελλάδα, είναι επιεικώς άστοχη, γιατί η μεν Εθνική Μειονότητα βρίσκεται στη γη της, οι δε Αλβανοί εργαζόμενοι είναι φιλοξενούμενοι. Έχουν προσφέρει σημαντικά στην Ελληνική οικονομία, αλλά έχουν στηρίξει με τα εισοδήματα που αποκτούν στη χώρα μας και τις οικογένειές τους και για  πολλά χρόνια την οικονομία της πατρίδας τους, αλλά ούτε και αυτό τώρα αναγνωρίζεται από το Αλβανικό κατεστημένο.  

Στο «απυρόβλητο» ο Ράμα

Ο κ. Δένδιας  για τις εκκρεμότητες που έχει η Ελλάδα με την Αλβανία, σημειώνει ότι θα επιλυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς βεβαίως καμία αναφορά για την τριετή περίπου καθυστέρηση της Αλβανίας να προχωρήσει τα βήματα που πρέπει, αφήνοντας και σε αυτό το θέμα στο «απυρόβλητο» την Κυβέρνηση Ράμα.

Το πλέον όμως εξοργιστικό είναι η τοποθέτηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Αλβανία το 2022 στην ευρωπαϊκή της προοπτική και στην ανεξήγητη βιασύνη του να δηλώσει και δημόσια ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Αλβανία με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να σημειώσει ταχεία πρόοδο στην πορεία της προς την ένταξή της»!!!

«Διαγράφονται» όλα;

Ακόμη κι αν αυτή μπορεί να είναι η επίσημη θέση της Ε.Ε., είναι δυνατόν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών να μην λαμβάνει υπόψη τις ανεκπλήρωτες προϋποθέσεις που έχει θέσει στην Αλβανία η Ευρωπαϊκή Ένωση,  ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι οποίες ενδιαφέρουν ή σχετίζονται άμεσα με την Ελληνική Μειονότητα, όπως είναι ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Κράτος Δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς; Είναι δυνατόν να μην θέτει έστω και διακριτικά τον τερματισμό της υποδαύλισης του ανθελληνισμού από επίσημους και ανεπίσημους κυβερνητικούς – κρατικούς διαύλους, να μην θέτει ζητήματα που αφορούν τους όρους καλής γειτνίασης που υποσκάπτεται από την Τουρκία; 

Όχι «άνευ όρων»…

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η Διπλωματία έχει τους δικούς της κανόνες. Διαχρονικά όμως η Αλβανία έχει αποδείξει ότι άλλα συμφωνεί δια της διπλωματικής οδού και άλλα τελικά εφαρμόζει στην καθημερινή της πολιτική. 

Η έκφραση καλών προθέσεων από τον Πρωθυπουργό και κυρίως η επίσημη δήλωση από τον Υπουργό Εξωτερικών δείχνει μια τάση, να μπουν όλα τα θέματα και οι εκκρεμότητες της Ελλάδος με την Αλβανία στο «αρχείο» (ή στο ντουλάπι σε πιο λαϊκή έκφραση), που για άλλη μια φορά καταλήγει  σε «άνευ όρων» στήριξή της. 

Το ίδιο έργο το έχουν ξαναζήσει οι Έλληνες, το έχουν βιώσει οι Βορειοηπειρώτες και σήμερα κανένας δεν μπορεί να το αποδεχτεί σε νέα έκδοση, για αυτό και καλείται επιτέλους η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει σαφές μήνυμα στον Έντι Ράμα ότι δε νοείται πλέον η «άνευ όρων στήριξή του». Ας γνωρίζουν ότι η ιστορία θα σταθεί αμείλικτη απέναντί τους.