ΝΑ ΜΗ ΚΛΕΙΣΕΙ Η «ΚΙΒΩΤΟΣ» ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Δραματικό SOS από Πωγωνιανή και Κόνιτσα προς τη νέα Διοίκηση

• Θα απο- γυμνωθούν τα σχολεία, θα χάσουν τη δουλειά τους ακρίτες εργαζόμενοι.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο π. Αντώνιος Παπανικολάου…

KIBOTOS POGONIANH

• Πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων παραμένουν τα τεκταινόμενα στην «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς είναι σε εξέλιξη οι έρευνες στα οικονομικά της οργάνωσης, ενώ η νέα Διοίκησή της ασχολείται με τη μετάβαση στο νέο καθεστώς λειτουργίας.

Κι ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, βασικό ζητούμενο για την Ήπειρο είναι να μην κλείσουν οι δύο δομές που λειτουργούν εδώ, οι οποίες μάλιστα φιλοξενούνται στην ακριτική Πωγωνιανή και την Κόνιτσα. Οι τοπικές κοινωνίες εκπέμπουν SOS προς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να μην απογυμνωθούν τα σχολεία στις δύο αυτές περιοχές, οι οποίες αγκάλιασαν και στήριξαν την «Κιβωτό» όταν τις επέλεξε, αλλά και για να μη χάσουν τη δουλειά τους οι ακρίτες που εργάζονται στις αντίστοιχες δομές. Εξάλλου, από τους Δήμους Πωγωνίου και Κόνιτσας έχουν διατεθεί δύο εντυπωσιακά κτίρια για τις ανάγκες τους. 

Στο μεταξύ, στην αντεπίθεση πέρασε ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου μέσω των δικηγόρων του εξαπολύοντας «βολές» τόσο κατά της Εκκλησίας όσο και εναντίον της Κυβέρνησης για τη συμπεριφορά τους απέναντι στον ίδιο και την οικογένειά του. 

Δραματικό SOS

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα τεκταινόμενα στην «Κιβωτό του Κόσμου» στις ακριτικές περιοχές της Πωγωνιανής και της Κόνιτσας όπου εδώ και μερικά χρόνια λειτουργούν δομές, οι οποίες φιλοξενούν δεκάδες παιδιά η κάθε μία.

Οι ακριτικοί Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες υποδέχθηκαν θερμά και αγκάλιασαν την «Κιβωτό», το προσωπικό και τα παιδιά της ενισχύοντας με κάθε μέσο το έργο τους και φροντίζοντας να μη τους λείψει τίποτα. Χάρη στην παρουσία τους ενισχύθηκαν τα σχολεία σε έναν τόπο που κατά τα άλλα αντιμετωπίζει το φάσμα της ερήμωσης, βρήκαν εργασία ντόπιοι οι οποίοι, σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να φύγουν για να αναζητήσουν δουλειά κάπου αλλού, ενώ, αυξήθηκε και η επισκεψιμότητα των δύο περιοχών.

Το ενδεχόμενο λοιπόν να μπει «λουκέτο» στις συγκεκριμένες δομές, αν και δεν έχει υπάρξει προς το παρόν δεδηλωμένη σχετική πρόθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, προκαλεί μεγάλη αγωνία τόσο στην Πωγωνιανή όσο και στην Κόνιτσα, με τους ντόπιους φορείς και τους κατοίκους των δύο περιοχών να απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να εκπέμπουν S.O.S. ζητώντας την παραμονή της «Κιβωτού».

Tα δύο κτίρια…

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι και στις δύο αυτές ακριτικές περιοχές οι δομές της «Κιβωτού» στεγάζονται σε κτίρια που παραχωρήθηκαν από τους Δήμους Πωγωνίου και Κόνιτσας για τον σκοπό αυτό και, σε περίπτωση κλεισίματος, αυτά θα μείνουν αναξιοποίητα όπως και πριν την έλευσή της.

Ειδικά το κτίριο των άλλοτε Σχολών Λάτση της Πωγωνιανής υποβλήθηκε σε εργασίες συντήρησης προϋπολογισμού μισού εκατ. ευρώ περίπου προκειμένου να φιλοξενήσει την «Κιβωτό». Πρόκειται για συγκρότημα που έως το 2012 και για 20 χρόνια φιλοξενούσε τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών Εξ Αλβανίας, τις οποίες ίδρυσε ο Γιάννης Λάτσης το 1991 στις άλλοτε εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας Πωγωνιανής. Το ΙΑΟΑ παρέδωσε τις εγκαταστάσεις σε επιτροπή του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, το οποίο, την ίδια ημέρα τις παρέδωσε στον Δήμο Πωγωνίου και από εκείνον παραχωρήθηκαν προς χρήση στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Όσον αφορά στην Κόνιτσα, κι εδώ αξιοποιήθηκε, χάρη στην «Κιβωτό» ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, το πρώην κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας, που πριν την έλευση της οργάνωσης ήταν έρημο. Σ’ αυτό εγκαταστάθηκε το 2017 Σπίτι Φιλοξενίας Παιδιών της «Κιβωτού» και έκτοτε αυτή συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, όπως έγινε και στην ακριτική Πωγωνιανή, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας και βοηθώντας να τονωθεί η τοπική οικονομία.

Ανακρίσεων συνέχεια

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και σε τοπικό επίπεδο η ανακριτική διαδικασία αναφορικά με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι οποίες κάνουν λόγο για κακοποιητικές συμπεριοφρές σε βάρος παιδιών της «Κιβωτού».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων πέρασαν κορίτσια που φιλοξενούνται στη δομή της «Κιβωτού» στην Κόνιτσα, προκειμένου να δώσουν κατάθεση για το τι πραγματικά συμβαίνει σ’ αυτήν και για το ποια συμπεριφορά είχε το προσωπικό απέναντί τους. 

Στην αντεπίθεση…

Στο μεταξύ, μέσω των δικηγόρων του πατρός Αντωνίου, Θρασύβουλο Κονταξή και Γιάννη Κώτσου ήρθε μέσα στο Σαββατοκύριακο η πρώτη επίσημη αντίδραση του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» για τα τεκταινόμενα. Ο κ. Κονταξής σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους έξω από την κεντρική δομή της «Κιβωτού» στον Κολωνό, έβαλε κατά της επίσημης ελληνικής Εκκλησίας, της Κυβέρνησης και του νέου Δ.Σ. του Οργανισμού που, όπως υποστήριξε, παράνομα πέταξαν έξω από τον κοιτώνα του τον πατέρα Αντώνιο και την οικογένειά του, ενώ, όπως και ο κ. Κώτσος, επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν ακόμα καν κατηγορίες παρά μόνο δημοσιεύματα για τους εντολείς τους.

«Δεν υπάρχει κατηγορία παρά μόνο δημοσιεύματα. Αυτό που έχω να δηλώσω σήμερα και δεν αφορά την υπερασπιστική γραμμή, είναι ότι το αβυσσαλέο μίσος της επίσημης ελληνικής Εκκλησίας για το έργο της Κιβωτού συνάντησε την εκλογική αγωνία της Κυβέρνησης, η οποία με ένα εγκάθετο διοικητικό συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου είναι μία εφοπλιστής, παράνομα και αυθαίρετα κλείδωσαν και πέταξαν κυριολεκτικά στον δρόμο την οικογένεια του πατέρα Αντωνίου. Είναι ανέστιος, δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία όπως γράφεται και αυτό που απαιτούμε είναι την άμεση παρέμβαση των οικείων εισαγγελικών αρχών», ανέφερε ο κ. Κονταξής.

Μόνο… δημοσιεύματα!

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι θα συναντηθεί με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, για να καταγγείλει τα όσα παράνομα συμβαίνουν. «Ελπίζω ο κύριος Ιερώνυμος, η κα Μαρτίνου, η κα Μιχαηλίδου και άλλοι, επώνυμοι, ανώνυμοι στους οποίους τηλεφωνούσα χθες το βράδυ για να αφήσουν την οικογένεια να μπει στο κατά παραχώρησιν σπίτι τους, να κοιμήθηκαν καλά στα πολυτελή διαμερίσματά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κονταξής.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου», ο κ. Κονταξής είπε ότι μέχρι στιγμής πρόκειται για «δημοσιεύματα» και εάν υπάρξουν κατηγορίες θα απαντήσουν στον «οικείο χώρο της Δικαιοσύνης».

Κοιμήθηκαν στο Ι.Χ.

Ο έτερος δικηγόρος του πατρός Αντωνίου, Γιάννης Κώτσος έκανε λόγο για παραβίαση του Κράτους Δικαίου και κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας, χωρίς να υπάρχει ακόμα καμία κατηγορία και χωρίς να έχει κληθεί να καταθέσει ο ιδρυτής της «Κιβωτού» και η οικογένειά του, ενώ έχουν δηλώσει εξαρχής ότι είναι στη διάθεση των αρχών και δεν έχουν τελέσει καμία πράξη από αυτές που καταγγέλλονται.

Μίλησε ακόμα «για αδικαιολόγητη και μη νόμιμη αλλαγή της κλειδαριάς του κοιτώνα τους εντός της Κιβωτού, χωρίς να τους έχει επιδοθεί καν νόμιμα οποιαδήποτε δικαστική απόφαση ή διάταξη». Όπως πρόσθεσε, «ιδίως η αδικαιολόγητη άρνηση των ιθυνόντων να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, οδήγησαν ένα ζεύγος με το ανήλικο παιδί τους να κοιμηθούν στο αυτοκίνητο γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε».