ΒΟΥΛΗ: Στο κενό έπεσε η πρόταση μομφής ΣΥΡΙΖΑ για την Κυβέρνηση

ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ… ΤΙΠΟΤΑ!

Αρραγής η Ν.Δ. βαδίζει προς τις κάλπες

• Μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα η χθεσινή συζήτηση για τις υποκλοπές

MHTSOTAKHS BOYLH 27 1 23

Ενισχυμένη πολιτικά βγήκε η Κυβέρνηση από την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αιτιολογία το ζήτημα των νόμιμων επισυνδέσεων (υποκλοπών). 

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε τελικά «απολογούμενος» τόσο για τις μεθοδεύσεις που έγιναν για επικοινωνιακούς λόγους στο ζήτημα αυτό, προκαλώντας γενικότερα ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, αλλά και για αρκετά από τα «σκοτεινά» πεπραγμένα της δικής του κυβερνητικής θητείας. 

Η πρόταση μομφής όπως αναμένονται καταψηφίστηκε από 156 βουλευτές, υπέρ ψήφισαν 143, ενώ απείχε ο διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία Ανδρέας Πάτσης.

Η σύγκρουση στη Βουλή ήταν σφοδρή, με τον Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς σε βάρος του Πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να δώσει περιεχόμενο στο… τίποτα ουσιαστικό της πρότασης μομφής που κατέθεσε, αλλά και στην αδυναμία του να αρθρώσει αξιόπιστο πολιτικό λόγο για όλο το εύρος της κυβερνητικής δράσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε επίσης και στο βαθύτερο στόχο του να «διασπάσει» και να διχάσει το εσωτερικό της Ν. Δ. και της Κυβέρνησης, πετυχαίνοντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Συνέβαλε στην περαιτέρω αύξηση της συσπείρωσης των στελεχών της και αρραγής βαδίζει προς τις κάλπες της προσεχούς Άνοιξης. Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επιβεβαίωσε την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από το σύνολο των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες. 

Σφυροκόπημα Κ. Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά και τα αντέστρεψε εκθέτοντας τον πρώην πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του συμπεριφορά. 

Αναφερόμενος στην ημέρα που κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, σημείωσε ότι «η 25η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία που ο κ. Τσίπρας έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός και άρχισε η θλιβερή περιπέτεια της χώρας», με «κλειστές τράπεζες και ορθάνοιχτα σύνορα». Είπε επίσης ότι την ίδια ημέρα συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι τα τουρκικά μέσα ανέδειξαν τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κ. Μητσοτάκης καταλόγισε «αφωνία» στον Αλ. Τσίπρα για όσα λέγονται και καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα, όπως «για τις βαλίτσες του κ. Καλογρίτσα», ενώ απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα,  ότι «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας», είπε ότι «υπάρχουν πράγματι δικαστές και δικάζουν δύο δικούς σας υπουργούς», ενώ υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, είπε ότι η κυβέρνηση ψήφισε προσφάτως ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την ΕΥΠ, χωρίς να αγνοεί τα λάθη που έγιναν και χωρίς να θέλει να διαλύσει μια κρατική υπηρεσία.

Καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε «φέιγ βολάν» τον απόρρητο φάκελο της ΑΔΑΕ και τον κατηγόρησε ότι αναφέρθηκε  σε ονόματα τα οποία δεν υπήρχαν στην επιστολή. «Ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;», διερωτήθηκε, και συνέχισε: «Η επιστολή του κ. Ράμμου είχε ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα;».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ήταν νόμιμες οι επισυνδέσεις και σημείωσε ότι πολιτικά έχει τοποθετηθεί πως η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη δεν ήταν σωστή. Όμως πρόσθεσε, ότι οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή υπόθεση την ελέγχει η Δικαιοσύνη. «Η διαδικασία που επιλέξατε είναι εκτός νομικού πλαισίου» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός. «Το κερασάκι σε αυτή την τοξική τούρτα ποιο είναι; Από καιρό όσα επικαλούνται οι βουλευτές σας είχαν δημοσιευθεί. Πριν τα παραλάβει ο κ. Τσίπρας τα θρυλούμενα στοιχεία, ήταν πρώτη είδηση σε τρία μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την ανεξάρτητη αρχή, είτε ο κ. Τσίπρας επέβαλλε τα ονόματα που αυτός ήθελε. Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι». Συνεχίζοντας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2019 άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και μετέτρεψε το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα, κι αυτό το απέδωσε στις παρακολουθήσεις που είχαν γίνει του ΚΚΕ, του κ. Σαγιά, του κ. Πιτσιόρλα και άλλων. 

«Διασύρατε τη χώρα…»

Αναφερόμενος στην υπόθεση των μεταναστών στον Εβρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναπαράγουν fake news και τους κάλεσε να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη. «Κουβέντα δεν έχετε πει. Όταν όλα τα στελέχη σας και εσείς συμμετείχατε σε αυτή την προσπάθεια διασυρμού της χώρας. Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτή την εμμονή σας να αγκαλιάζετε τέτοια fake news παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος;» σημείωσε. Μιλώντας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και για τα εξοπλιστικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «επί των δικών σας ημερών, το 75% των προσφύγων και των μεταναστών που μπήκαν στην Ευρώπη ήταν από ελληνικά σύνορα. Επί των ημερών μας, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 5%».

Στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις

Δήλωσε   υπερήφανος που ηγείται μιας κυβέρνησης η οποία θωρακίζει τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Εσείς πρέπει να ντρέπεστε που δεν στηρίζετε αυτή την επιλογή. Πού νομίζετε ότι βρίσκεστε; Στο Λουξεμβούργο; Δεν βλέπετε τον γείτονα απέναντι;» διερωτήθηκε. 

Για Οικονομία- Novartis

Μιλώντας για την οικονομία, ο Κυρ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι, επί υπουργίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, η ανάπτυξη ανερχόταν σε 0,5%, ενώ πλέον βρίσκεται σε ρυθμό διπλάσιο και τριπλάσιο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Έχετε πολύ βεβαρημένο παρελθόν, κ. Τσίπρα» σημείωσε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «οργάνωσε τη σκευωρία της Novartis», προσθέτοντας: «Δεν θα κάνετε μαθήματα στη Νέα Δημοκρατία».

 Tηλεοπτικές άδειες και… Μαδούρο!

Ως προς την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ανέφερε: «Εξακολουθείτε και σήμερα να καλύπτετε τον κ. Παππά για τον στημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες; Ποιος είναι ο Α2;». «Γιατί δεν κάνετε μήνυση στον κ. Καλογρίτσα;» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Μπορείτε να διαβεβαιώσετε το ελληνικό Κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα;». «Εμείς, κ. Τσίπρα, μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο»,  συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η συζήτηση

Η συζήτηση  διήρκεσε 34 ώρες, από τις μεγαλύτερες, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κων. Τασούλας, που έχουν διεξαχθεί σε αντίστοιχες προτάσεις δυσπιστίας. Μίλησαν 126 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 22 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου), μία πρώην γραμματέας ΚΟ (Αλέκα Παπαρήγα) ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής (Νίκος Βούτσης), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος και οι πολιτικοί αρχηγοί, συνολικά δηλαδή 164 ομιλητές.