Στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμη χαμηλές, ανέφερε χθες ο Κ. Μητσοτάκης…

ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!

Η αύξηση 9,4% του κατώτατου μισθού θα προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση, αφού θα συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας και άλλες παροχές… 

Θετική η αντίδραση φορέων της αγοράς, έντονη κριτική από την Αντιπολίτευση 

PORTOFOLI EYRO

 Την τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Από 1η Απριλίου λοιπόν θα διαμορφωθεί στα 780 ευρώ (από 713) και αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους. Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός η νέα αυτή αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς οι πολίτες τα τελευταία χρόνια έρχονται αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες κρίσεις, πάσης φύσεως, με την τελευταία την ενεργειακή, να έχει δώσει και την χαριστική βολή στο διαθέσιμο εισόδημα. 

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης «προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση…». Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο «δεν έχω αυταπάτες. Ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέες και νέους οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα».

Η ώρα των εργαζομένων…

Το τελικό ποσό καθορίστηκε μετά από συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, με τις πρώτες αντιδράσεις της αγοράς να είναι θετικές (Επιμελητήρια, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ). Η ΓΣΕΕ από την άλλη ζητούσε μεγαλύτερη αύξηση, που να φτάνει τα 826 ευρώ, ενώ αρνητική ήταν και η στάση της Αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη «το ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων…», τονίζοντας  ότι «η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Ο Κ. Χατζηδάκης 

Σε αναλυτικές ανακοινώσεις προχώρησε ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας την αύξηση σημαντική και δίκαια «που λαμβάνει υπόψη αφενός το χρέος για στήριξη των εργαζόμενων ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού και αφετέρου τις αντοχές των επιχειρήσεων». 

Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα τις κυβερνητικές αποφάσεις στάθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής:

-Εξέλιξη του κατώτατου μισθού: Από 650 ευρώ το 2019 αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και 780 ευρώ από τον Απρίλιο του 2023. Σωρευτικά η αύξηση διαμορφώνεται στο 20%. Αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα άδειας (το γεγονός δηλαδή ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο) ο κατώτατος μισθός σε δωδεκάμηνη βάση διαμορφώνεται στα 910 ευρώ, ή 152 ευρώ το μήνα περισσότερα σε σχέση με το 2019.

- Καθαρές αποδοχές: Ο καθαρός μισθός μετά από φόρους και εισφορές γίνεται 667 ευρώ το μήνα (778 με δώρα και επίδομα άδειας) από 548 ευρώ το 2019 (639 με δώρα και επίδομα άδειας). Συνολικά οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα εισπράττουν τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση, καθώς οι ετήσιες αποδοχές αυξάνονται από 7.667 ευρώ το 2019 σε 9.336 ευρώ το 2023 (συν 1.669 ευρώ ή 21,8 %).

- Τριετίες: Έχουν ρυθμιστεί από το 2012 και τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει αυτή τη ρύθμιση. Όσοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους μέχρι το Φεβρουάριο του 2012, έχουν επιπλέον αποδοχές οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας.

Ποιες παροχές επηρεάζονται…

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα, με το πιο σημαντικό να είναι το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα διαμορφωθεί από τα 438 στα 479 ευρώ το μήνα. Και άλλες ακόμη 19 παροχές θα επηρεαστούν, όπως: ειδική παροχή μητρότητας, επίδομα γονικής αδείας, βοήθημα λήξης ανεργίας, βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων, εποχικό οικοδόμων, επίδομα εργασίας κ.α.

Θετικές οι αντιδράσεις της αγοράς

Με θετικό μάτι είδαν την αύξηση του κατώτατου μισθού οι περισσότεροι φορείς της αγοράς.

- Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα των  780 ευρώ βρίσκει σύμφωνους τους επιχειρηματίες στο σύνολό τους, καθώς ως μέτρο καταφέρνει να ισορροπήσει τη διαφορά η οποία προκύπτει από της αύξηση του πληθωρισμού και το ρυθμό ανάπτυξης αλλά και την αύξηση στο κόστος λειτουργίας σχεδόν όλων των επιχειρήσεων…».

-Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γ. Καρανίκας ανέφερε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει τη «χρυσή τομή» ώστε οι νέες κατώτατες αποδοχές να «ισορροπούν» ανάμεσα στις αυξημένες λόγω πληθωρισμού ανάγκες των εργαζομένων και στις πιέσεις που συνεπάγεται η αύξησή του για τις επιχειρήσεις».

- Θετική για την αγορά χαρακτηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού η ΓΣΕΒΕΕ, ωστόσο καλεί την Κυβέρνηση «να μεριμνήσει και για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών, όπου το κόστος λειτουργίας τους λόγω των ανατιμήσεων έχει εκτιναχθεί.  Στο πλαίσιο αυτό μέτρα που θα μειώνουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων (πχ μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος και πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος) και μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, είναι αναγκαία ώστε τελικά η αύξηση του κατώτατου μισθού να ωφελήσει τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις».

Αρνητική η αντιπολίτευση

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, που εξυπηρετεί την προεκλογική περίοδο, κινήθηκε η Αντιπολίτευση.

• Ανεπαρκή και ψηφοθηρική, που δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό, χαρακτηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού ο ΣΥΡΙΖΑ.

• Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ν. Ανδρουλάκης σε δήλωσή του ζήτησε ο κατώτατος μισθός «από εδώ και πέρα να καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζομένους και τους φορείς τους. Και, βέβαια, πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας».

• Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι μπορεί να εξαγοράσει την οργή για την πολιτική της με μια προεκλογική αύξηση των λίγων ευρώ στον πετσοκομμένο μισθό των εργαζομένων, που επιπλέον εξανεμίζεται και από την έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας».

• Η Ελληνική Λύση αναφέρει ότι η Κυβέρνηση «με κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ εξαπατά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που χειμάζονται από τις ανατιμήσεις, την ένδεια και τη δυστυχία».

• Το ΜέΡΑ25, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «απορρίπτει αυτή την “πολιτική της λιμοκτονίας”…».