«ΜΕΤΕΩΡΗ» Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ!

- Με 22 ψήφους (σε σύνολο 45 μελών) η Ελένη Ακονίδου εξελέγη Πρόεδρος Δημοτ. Συμβουλίου.

• Απείχαν παράταξη Γκόντα, Λαζ. Νάτσης και «Λαϊκή Συσπείρωση». • Λευκό από την παράταξη Μπέγκα

- «Ουδέν νεότερον» για τις διαδικασίες εκλογής Δημάρχου και οργάνων…

DHMOTIKO SYMBOYLIO 19 3 2023

• Εννέα μήνες απομένουν ως τη λήξη της τρέχουσας δημοτικής θητείας και αυτοί όλα δείχνουν πως θα είναι δύσκολοι για τα Γιάννενα, καθώς στο τιμόνι του διευρυμένου Δήμου βρίσκεται μία «μετέωρη» ουσιαστικά Δημοτική Αρχή. 

Από πλευράς Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν υπάρχει μέχρι στιγμής γνωμοδότηση για το αν η εκλογή του Δημήτρη Παπαγεωργίου στη θέση του Δημάρχου είναι νόμιμη, κάτι που και να γίνει τελικά, ενδέχεται να αργήσει αρκετά. Ωστόσο, η Δημοτ. Αρχή προχώρησε χθες στην εκλογή νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, θέση την οποία κατέλαβε η Ελένη Ακονίδου, λαμβάνοντας 22 ψήφους σε σύνολο 45 δημοτικών συμβούλων. Της συνεδρίασης απείχε η παράταξη του Νίκου Γκόντα, ενώ αποχές και λευκά ψηφοδέλτια σημάδεψαν και την εκλογική διαδικασία. Η Δημοτική Αρχή δέχθηκε «πυρά» από διάφορες πλευρές της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που επέλεξε να κινηθεί, με τον κ. Παπαγεωργίου να υπερασπίζεται το «νόμιμο» των διαδικασιών.

Απουσίες και αποχές

Η μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου αναδείχθηκε νέα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων κατά τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση, η οποία δεν είχε απαρτία. Αυτό επειδή απουσίαζαν ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Βλέτσας, Στέφανος Μάντζιος και Νίκος Τσόλης, ενώ παρούσα ήταν μόνο η Γιάννα Μαμακή, η οποία και ψήφισε. Επίσης, απουσίαζε ο δημοτικός σύμβουλος Βλάσης Παπαχρήστος της παράταξης «Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή», ενώ ο επικεφαλής της Λάζαρος Νάτσης ήταν μεν παρών, απείχε όμως της ψηφοφορίας για Πρόεδρο. Πλην του κ. Νάτση, από την εκλογική διαδικασία απείχαν επίσης η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη και ο Γιάννης Λυκογιώργος, ο οποίος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» αλλά έχει αποστασιοποιηθεί από αυτήν εδώ και καιρό.

 Όσο για τους 14 συμβούλους της παράταξης του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών», αυτοί ψήφισαν λευκό, όπως εικάζεται πως έπραξε και ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας.

Με σχετική πλειοψηφία

Η Ελένη Ακονίδου συγκέντρωσε 22 ψήφους σε σύνολο 40 παρόντων, εκ των οποίων ψήφισαν οι 37. Πλην της δικής της παράταξης, είναι σαφές ότι ψηφίστηκε από τις παρατάξεις του Άρη Μπαρτζώκα «Γιάννενα Τώρα» και της Τατιάνας Καλογιάννη «Ιωάννινα_2023», από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους και νυν Αντιδημάρχους Γιάννη Αϊβατίδη και Αριστείδη Παππά και από την κ. Μαμακή. Πρόκειται για μία σχετική «πλειοψηφία» μέσω της οποίας εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαγεωργίου το 2019 είχε λάβει 34 θετικές ψήφους! Μιλώντας στο σώμα, η νέα Πρόεδρος ευχαρίστησε τους συναδέλφους της για την εμπιστοσύνη, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για ύψιστη τιμή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους ανεξαιρέτως και να ζητήσω τη βοήθεια και τη συνδρομή όλων ώστε να τηρούνται οι διαδικασίες. Πρόκειται για το ανώτατο όργανο του Δήμου μας και με τη βοήθεια όλων θα κάνουμε το καλύτερο για να τιμήσουμε το θεσμό».

Το Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε νέο τακτικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Σιορόκα (είχε προηγηθεί η παραίτηση της Ελένης Ακονίδου), ενώ εξέλεξε και τον δημοτικό σύμβουλο Χάρη Δολιώτη ως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Δύσκολο το κλίμα…

Η χθεσινή ήταν κατά βάση μία τυπική διαδικασία. Ωστόσο, είναι ενδεικτική του κλίματος με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, η νομιμοποίηση της οποίας παραμένει εν αμφιβόλω, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν έχει αποφανθεί μέχρι στιγμής για το κατά πόσον έγινε σωστά η εκλογή του Δημάρχου με μία διαδικασία στην οποία συμμετείχαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του και όχι όλοι των παρατάξεων που συμπράττουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα απείχε της διαδικασίας εκλογής οργάνων, «σεβόμενη την θεσμική διαδικασία και μέχρις ότου αποφανθούν τα αρμόδια όργανα περί της νομιμότητας ή μη των διαδικασιών εκλογής Δημάρχου, Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου κ.λπ.», όπως επισήμανε σε σχετική ανακοίνωσή της.   

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με αφορμή την ανακοίνωση που είχε προηγηθεί από την παράταξη Γκόντα, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου ξεκαθάρισε ότι η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν σχετίζεται με τη διαδικασία της εκλογής Δημάρχου και χαρακτήρισε λανθασμένη τη νομική άποψη του πρ. δημάρχου.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλείται σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Το πρακτικό εκλογής δημάρχου υπεβλήθη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία δεν άσκησε την αρμοδιότητά της στον προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο και έτσι το πρακτικό εκλογής θεωρείται έγκυρο. Για την διαδικασία εκλογής δημάρχου τηρήθηκε ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία. Όποιος θεωρεί ότι η εκλογή δεν είναι νόμιμη έχει το δικαίωμα της προσφυγής αρμοδίως», ανέφερε με έμφαση.

Πυρ… ομαδόν!

Η παράταξη του Ν. Γκόντα που απείχε από τη χθεσινή συνεδρίαση δεν είναι η μόνη πάντως που αμφισβητεί τις διαδικασίες. Πυρά κατά της Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε ο Λάζαρος Νάτσης κάνοντας λόγο για αποφάσεις «α λα καρτ» σχετικά με το τι είναι νόμιμο και τι όχι, αλλά και ο Γιάννης Λυκογιώργος, ο οποίος αναφέρθηκε στην παραίτηση του κ. Παπαγεωργίου από δημοτικού συμβούλου, λέγοντας πως η αποδοχή της έπρεπε να γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μένοντας στο ίδιο θέμα, ο Θωμάς Μπέγκας αναρωτήθηκε πώς μπορεί ένας δημοτικός σύμβουλος ο οποίος παραιτήθηκε να γίνει δήμαρχος. Τέλος, η Όλυ Τσουμάνη σε δήλωσή της για τις δημαιρεσίες ανέφερε πως «η διαδικασία αποτυπώνει το σύνολο του αντιδραστικού πλαισίου όπου ο πρόεδρος είναι της πλειοψηφίας, οι επιτροπές εκ του νόμου ομοίως της πλειοψηφίας».