ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ: Θετικές οι προοπτικές στην Ελλάδα, αλλά

ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΗ - ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Ι. ΜΑΣΟΥΤΗΣ (Πρόεδρος ΚΕΕΕ): Έχουν γίνει σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα…

- Να μη μπει η χώρα σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας…

DEH METRHTHS EYRO

 

• Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις βρίσκεται η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, με την πορεία της οικονομίας να εξακολουθεί να αποτελεί το πιο καυτό θέμα τόσο για την κοινωνία, όσο και για την Κυβέρνηση. Η επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σ’ ένα ομολογουμένως ρευστό περιβάλλον, είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα, κάτι που καλούνται να αντιληφθούν και οι πολιτικές δυνάμεις. Μια ανάγκη που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών, μιας και το ενδεχόμενο να υπάρξει παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας, τρομάζει την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία… εκλιπαρεί για σταθερότητα. 

Αυτό ακριβώς τονίστηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), με τον Πρόεδρο Ιωάννη Μασούτη να επισημαίνει την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι πολιτικές διεργασίες και να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν μια σταθερή κυβέρνηση και φιλική προς το επιχειρείν. 

Στη συνεδρίαση οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την επιμελητηριακή κοινότητα, τέθηκαν προβλήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα και διατυπώθηκαν προτάσεις, με την Ένωση να επιδιώκει λύσεις για τη βελτίωση του κλίματος σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. 

Μακρύς ο δρόμος…

Ο Πρόεδρος των Επιμελητηρίων αφού επισήμανε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη διάρκεια των τελευταίων ετών, με έμφαση τόνισε ότι «ο δρόμος μπροστά μας είναι ακόμη μακρύς. Πρέπει να τρέξουμε γρηγορότερα. Πρέπει να τολμήσουμε περισσότερο. Και κυρίως: δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε ούτε ένα λεπτό. Δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».

Ένα μήνυμα, που κατά τον ίδιο θα πρέπει να ακουστεί δυνατά, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών. «Είναι το μήνυμα χιλιάδων επιχειρήσεων, που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την επιβίωσή τους, ανάμεσα σε κρίσεις και περιόδους ακραίας αστάθειας», σημείωσε.

 

Υπάρχει πρόοδος…

Σύμφωνα με τον κ. Μασούτη, η επιχειρηματική κοινότητα αναγνωρίζει την πρόοδο, που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, «ότι έχουν προχωρήσει σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα, σε τομείς όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση, το ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας. 

Είμαστε, επίσης, πολύ κοντά στο στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Κάτι που θα έχει άμεσο όφελος για την οικονομία και για όλους τους Έλληνες – καθώς θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων και θα επιτρέψει φθηνότερο δανεισμό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις…».

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, όπως είπε, υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας και ευκαιρίες προς αξιοποίηση στο επόμενο διάστημα, όπως η υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και που τα επόμενα χρόνια θα διοχετευθούν πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν δυνατότητες πρόσβασης σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ μέσω του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 παρέχονται κίνητρα, για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αυξήσουν το μέγεθός τους, μέσω συνεργασιών και επενδύσεων... 

 

Αλλά και εμπόδια…

Βέβαια, ζούμε μέσα σε μια ιδιαίτερη περίοδο, που δεν λείπουν και τα εμπόδια, καθώς οι πιέσεις στην αγορά και στην κοινωνία παραμένουν ισχυρές, γεγονός το οποίο δεν περνά απαρατήρητο από την επιχειρηματική κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων, σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση (επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές, ρυθμίσεις οφειλών κ.α.), παραδέχτηκε ότι απορροφούν ένα μέρος των επιπτώσεων της κρίσης. 

Ωστόσο, όπως είπε «οι παρεμβάσεις στήριξης θα πρέπει σαφώς να συνεχιστούν, σε λελογισμένα πλαίσια και για όσο είναι απαραίτητο».

Πάντως η μείωση του ενεργειακού κόστους εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζητούμενο. Ο κ. Μασούτης ανέφερε ότι «Ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Προτάσεις που περιλαμβάνουν τη θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, παρεμβάσεις φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα, επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις κ.ά.

»Ζητάμε, επίσης, να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενέργεια από ΑΠΕ, με προώθηση των σχετικών επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγής, για την ανάπτυξη υποδομής αποθήκευσης, για την αναβάθμιση της χωρητικότητας του δικτύου, για την υποστήριξη της αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

»Έχουμε απευθύνει αίτημα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για συνέχιση των ελέγχων στην αγορά πρώτων υλών, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ανατιμήσεων πάνω από τα θεμιτά όρια. 

»Έχουμε ζητήσει – καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις – τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων και ειδικά των μικρών επιχειρήσεων στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Με προσαρμογή των κριτηρίων και των διαδικασιών ένταξης, με μείωση της γραφειοκρατίας, κ.λπ.».

Να διατηρηθεί η δυναμική!

Πάντως, για τον επιχειρηματικό κόσμο το κρίσιμο ζητούμενο είναι να διατηρηθεί η θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Επιμελητηρίων, δεν είναι δεδομένο. 

Και με αφορμή την προεκλογική περίοδο στην οποία εισέρχεται η χώρα ανέφερε: «στη χώρα μας ο πολιτικός κύκλος επηρεάζει αρκετά την οικονομία. Ωστόσο, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, αβεβαιότητα και αστάθεια ισοδυναμούν με κίνδυνο. Μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, έχουμε ανάγκη από εσωτερική σταθερότητα, για να διασφαλίσουμε τη μέχρι τώρα πρόοδο – αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν μπροστά μας. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί στις κάλπες. Αυτό που εμείς ως επιχειρηματική κοινότητα ζητάμε, είναι να μην μπει η χώρα και η οικονομία σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Ζητάμε να προχωρήσουν γρήγορα οι πολιτικές διεργασίες. Και να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν μια σταθερή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση φιλική προς το επιχειρείν. Μια κυβέρνηση που θα παραμείνει προσανατολισμένη στον εθνικό στόχο για απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Θα εγγυηθεί ότι οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να υλοποιούνται απρόσκοπτα. Θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα».