Σημαντικό εργαλείο που λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών…

ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ» ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Έρχονται και δυο νέα εορταστικά, ενόψει Πάσχα…

Οι πιέσεις σε αγορά και κοινωνία παραμένουν ισχυρές, επισημαίνει 

η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ζητά να συνεχιστεί η στήριξη…

SUPER MARKET KALATHI NOIKOKYRIOY

• Εντείνονται οι προσπάθειες της Κυβέρνησης να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού το κύμα ακρίβειας, που εξακολουθεί να επηρεάζει την τσέπη των καταναλωτών. Οι διάφορες πρωτοβουλίες («καλάθι του νοικοκυριού, market pass κ.α.), αλλά και οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά, προκειμένου να μπει φρένο σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, αναμφίβολα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, για τους περισσότερους πολίτες το διαθέσιμο εισόδημα των οποίων βρίσκεται διαρκώς υπό πίεση, μοιάζουν σαν… σταγόνα στον ωκεανό, καθώς το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί! Γιατί δεν είναι μόνο το ράλι τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά υπάρχουν και μια σειρά από υποχρεώσεις και έξοδα που τινάζουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς!

Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το «καλάθι του νοικοκυριού» και τις προσθήκες ενόψει Πάσχα, παρενέβη η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, τονίζοντας πως «θέση της αποτελεί ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού, η μείωση των συνεπειών της ακρίβειας στην αγορά, αλλά και ο έλεγχος των στρεβλώσεων πρέπει να συνεχιστεί από την κυβέρνηση. Το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί σημαντική ανησυχία για τις επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας, οι οποίες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας».

Ισχυρές πιέσεις…

Καθώς στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου έγινε εκτενής αναφορά στον πληθωρισμό και τη σειρά μέτρων που ελήφθησαν στην προσπάθεια να… τιθασευτεί, η Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωσή της: «Μπορεί ο πληθωρισμός να αποκλιμακώνεται στην Ευρώπη και στη χώρα μας, αλλά οι πιέσεις στην αγορά και στην κοινωνία παραμένουν ισχυρές. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα απορροφούν ένα μέρος των επιπτώσεων της κρίσης – οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, η διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά από υπηρεσίες, η αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές, τα μέτρα για τη ρύθμιση οφειλών, οι οποίες συσσωρεύθηκαν  κατά τη διάρκεια της πανδημικής και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και μια σειρά από έκτακτα και μόνιμα μέτρα, για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών. Η ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας από την κυβέρνηση, με μέτρα και ουσιαστικές παρεμβάσεις, είναι επιτακτική και πρέπει να συνεχιστεί».

Το Υπ. Ανάπτυξης…

Την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού» εξέφρασε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, μέτρο το οποίο, όπως είπε, συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του πληθωρισμού. 

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν δυο νέα «καλάθια» ενόψει Πάσχα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ 29 Μαρτίου και 4 Απριλίου.

Αρχικά ο υπουργός αναφερόμενος στα χθεσινά στοιχεία, έκανε γνωστό ότι από τα 1.134 προϊόντα που έχει το καλάθι, τα 60 (5,29%) παρουσίασαν αύξηση, τα 68 (6%) μείωση και τα 1.006 (88,71%) παρέμειναν σταθερά, ενώ εξέφρασε την προσδοκία του ότι η μείωση στις τιμές ενέργειας θα οδηγήσει τελικά σε αρκετές μειώσεις στο ράφι μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα επικαλέστηκε μελέτη που εκπόνησαν το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Philips της Κύπρου και η οποία παρουσιάστηκε χθες από τους καθηγητές. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η αξία του καλαθιού όλων των εταιριών από την 1η εβδομάδα εφαρμογής του έως και την 15η εβδομάδα, έχει μειωθεί για όλες τις εταιρίες, με μεγαλύτερη μεταβολή για την περίοδο να είναι -22,18%, ενώ από τις 12 εταιρίες οι 11 είχαν μείωση πάνω από -7% και μία είχε μείωση -3,34%.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η λειτουργία του «καλαθιού» υπήρξε επιτυχής, πως πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας το οποίο λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών και δεν δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας.

«Ανάχωμα» στην ακρίβεια 

Από την πλευρά του ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης, σημείωσε ότι το καλάθι περιλαμβάνει ήδη 60 είδη και αποτελεί ένα εργαλείο «ανάχωμα απέναντι στην ακρίβεια». 

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα άλλα συμπληρωματικά μέτρα, όπως η Κάρτα αγορών, και ο e -καταναλωτής όπου μπορεί κανείς να δει όλες τις τιμές των προϊόντων. 

Μάλιστα, όπως είπε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 4.000 έλεγχοι κι έχουν επιδοθεί πάνω από 3,5 εκατ. πρόστιμα.

Σε ό,τι αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο.

Τα δύο νέα «καλάθια»

Όσον αφορά τα δυο νέα εορταστικά «καλάθια» που ετοιμάζει το Υπουργείο, αυτά θα τεθούν σε ισχύ, του «νονού» την ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου και του «Πάσχα» στις 4 Απριλίου. Το πρώτο θα περιλαμβάνει είδη που σχετίζονται με τα δώρα που κάνουν συνήθως οι νονοί (παιχνίδια και λαμπάδες), ενώ το δεύτερο θα καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών στις αγορές τροφίμων για το πασχαλινό τους τραπέζι.