ΤΟΝ… ΚΑΚΟ ΚΑΙΡΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!

-Οι συνεχείς βροχοπτώσεις και το χαλάζι στην Ήπειρο δεν άφησαν να δέσουν οι καρποί των δέντρων, ενώ πολλά κηπευτικά και αμπέλια καταστράφηκαν…

- Οι αγρότες ζητούν άμεση καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων

GEORGOS TRAKTER XORAFI

• Τέλη Μαΐου και δε λέει ακόμη να σταθεροποιηθεί ο καιρός, που φέτος έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα κυρίως στη γεωργία, αλλά συνεπακόλουθα και στην κτηνοτροφία, καθώς, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, εντοπίζονται προβλήματα με την συγκομιδή τριφυλλιού που χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων τους χειμερινούς μήνες. 

Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στην Ήπειρο από τις καθημερινές σχεδόν μπόρες και τις περίεργες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, που σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, και τις επόμενες μέρες ο καιρός θα συνεχίσει να είναι άστατος. Μεγάλη χαμένη βγαίνει η γεωργία, καθώς η καλλιεργητική περίοδος έχει καθυστερήσει σημαντικά, ενώ οι επιπτώσεις στα οπωροκηπευτικά είναι ήδη εμφανείς! Λόγω της παρατεταμένης βροχερής περιόδου, οι καρποί στα οπωροφόρα δέντρα δεν έχουν καν δέσει, ενώ και όπου υπήρξε κάποια παραγωγή ήταν είτε μικρή, είτε προβληματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κερασιές, με τις ελλείψεις στα συνοικιακά μανάβικα, αλλά και τις λαϊκές να είναι ήδη εμφανείς, ενώ και οι τιμές των προϊόντων είναι αρκετά υψηλές. 

Σε απόγνωση!

Δεν είναι μόνο οι βροχοπτώσεις, που δημιουργούν προβλήματα, αλλά και οι κατά τόπους ισχυρές χαλαζοπτώσεις που εκδηλώνονται, με τις ζημιές σε κάποιες περιοχές να αγγίζουν το 100%! Όπως έλεγε στον «Π.Λ.» αγρότης της Ζίτσας μέσα σε δέκα λεπτά το χαλάζι μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στις καλλιέργειες, ενώ σε όλη την Ήπειρο υπάρχουν περιπτώσεις που οι γεωργοί αναγκάζονται να σπείρουν ξανά, καθώς η υγρασία έχει προκαλέσει διάφορες αρρώστιες, καταστρέφοντας τα περισσότερα φυτά. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής αυξάνεται δραματικά, χωρίς την ίδια στιγμή να μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η σπορά θα ευδοκιμήσει τη δεύτερη φορά. 

Οι αγρότες ζητούν να βγουν πάραυτα οι γεωπόνοι για καταγραφή των ζημιών, ώστε ο ΕΛΓΑ εγκαίρως να καταβάλλει τις όποιες αποζημιώσεις. 

Προβλήματα και στα αμπέλια!

Εκτός από τις υπαίθριες καλλιέργειες, μεγάλα προβλήματα δημιουργεί ο άστατος και βροχερός καιρός και στα αμπέλια, καθώς η ανάπτυξή τους έχει πάει πολύ πίσω, ενώ έχει κάνει την εμφάνισή του έντονα και ο περονόσπορος, με τους αγρότες να προχωρούν σε ψεκασμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα την ασθένεια, πριν καταστραφεί το αμπέλι.

Οι περισσότεροι αμπελουργοί πάντως κρατούν μικρό «καλάθι» για την φετινή χρονιά, καθώς οι ασταθείς καιρικές συνθήκες, μπορεί να επηρεάσουν και την ποσότητα, αλλά κυρίως την ποιότητα. 

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων περιόδου 2023/2024, με την προθεσμία υποβολής να λήγει στις 20 Ιουνίου. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων που είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, την προστασία των ντόπιων ποικιλιών (Ντεμπίνα, Βλάχικο, Μπεκάρι), την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και την εισαγωγή σύγχρονων αμπελουργικών καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη παλιών (καλλιέργεια σε αναβαθμίδες).

Τα μέτρα που ενισχύονται είναι: Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους – αναφύτευση, φύτευση νέων αμπελώνων και βελτίωση τεχνικών διαχείρισης. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση ένταξης στο ΥΠΑΑΤ, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα καθώς και η αίτηση ένταξης είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ Ψηφιακές υπηρεσίες - Αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης & Μετατροπής Αμπελώνων (http://e-services.minagric.gr) και με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540. Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σε αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

• Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Περιφέρεια Ηπείρου - ΠΕ Ιωαννίνων στο Διοικητήριο και στο γραφείο 114 και στο τηλέφωνο 2651364114.

Την ίδια στιγμή, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων που κάνουν λόγο για απότομη αύξηση της θερμοκρασίας το επόμενο διάστημα, τότε δεν θα μπορέσει τίποτα σωστά να αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί σχεδόν ολοκληρωτικά η καλλιεργητική χρονιά. Αυτό σημαίνει περισσότερες ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά, άρα και περαιτέρω αύξηση της τελικής τιμής τους. Χαμένοι λοιπόν από τον… κακό μας καιρό βγαίνουν όλοι, τόσο οι αγρότες, όσο και οι καταναλωτές…