Σ’ αυτήν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ακρίβεια που σαρώνει τη χώρα

«ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ» Η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ!

Τέσσερα μέτρα για την πάταξή της ανακοίνωσε χθες ο Κ. Σκρέκας

• Έρχονται μειώσεις τιμών 5% στο ράφι, αυστηροί έλεγχοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, παρακολούθηση οπωροκηπευτικών, πλατφόρμα για καταγγελίες

SUPER MARKET LAXANIKA FROYTA

• Σε απόγνωση έχουν έρθει τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής των μελών τους. 

Πέρα από τις φυσικές καταστροφές, η αισχροκέρδεια είναι εκείνη που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην ακρίβεια, η οποία κυριολεκτικά σαρώνει τελευταία τα ράφια των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα. Πρόκειται για φαινόμενο που είναι δύσκολο να παταχθεί, καθώς μοιάζει με «Λερναία Ύδρα». Ένα κεφάλι κόβει το Κράτος και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί, δύο καινούρια φυτρώνουν. Πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε χθες ένα νέο πακέτο με τέσσερα βασικά μέτρα που στόχο έχουν την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και των ανατιμήσεων. Μάλιστα, ο Κώστας Σκρέκας προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν πολύ αυστηρές τιμωρίες σε όσους εντοπιστούν να αυξάνουν παράνομα το κέρδος τους. Μειώσεις τιμών στο ράφι, στενή παρακολούθηση της πορείας των οπωροκηπευτικών, νέα πλατφόρμα για καταγγελίες και κυρίως αυστηρούς ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα βάζει στη «φαρέτρα» του το ΥΠΑΝ.

Σαρώνει η ακρίβεια…

Με μισοάδειες σακούλες βγαίνουν πλέον οι καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα, τα μανάβικα και τα υπόλοιπα καταστήματα που εμπορεύονται βασικά είδη διατροφής. Οι συνεχόμενες αυξήσεις στα τρόφιμα, έχουν κάνει αρκετά από αυτά σχεδόν… απλησίαστα για το μέσο νοικοκυριό, ο προϋπολογισμός του οποίου έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Η ακρίβεια, η οποία «φούντωσε» περαιτέρω μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, παρόλο που ακόμα στα ράφια βρίσκονται τα προϊόντα τα οποία μαζεύτηκαν πριν από αυτές, σαφώς και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, τα οποία έχουν διαχρονική παρουσία στην αγορά τροφίμων. Η… μπάλα χάνεται κάπου στη διαδρομή από την παραγωγή μέχρι το ράφι. Γιατί, δεν μπορεί κηπευτικά προϊόντα που δεν λείπουν από το ελληνικό τραπέζι, όπως για παράδειγμα τα φασολάκια, να ξεκινούν από τον παραγωγό με τιμή 3,80 ευρώ και ο καταναλωτής να τα αγοράζει με «καπέλο» έως και 8 ευρώ, ή τα κεράσια από τα 2 – 3 ευρώ στον παραγωγό να καταλήγουν στα 6 έως 8 ευρώ στο μανάβικο. Το ίδιο ισχύει και με άλλα προϊόντα. Τα βερίκοκα φεύγουν από το χωράφι στα 60 λεπτά το κιλό, αλλά ο καταναλωτής τα αγοράζει περίπου 2,5 ευρώ και οι πιπεριές από 1,20 φτάνουν στα 4 ευρώ. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί σύντομα και η τιμή του γάλακτος, ενώ άνθρωποι της αγοράς που ξέρουν, προειδοποιούν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα 7 - 8 ευρώ το λίτρο σήμερα ενδέχεται το επόμενο διάστημα να φτάσει έως και τα 15 ευρώ!

«Θα είμαστε αμείλικτοι…»

«Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών οικογενειών, γι’ αυτό και η μάχη θα είναι συνεχής. Καμιά εταιρεία, κανένας χονδρέμπορος, καμιά πολυεθνική, κανένας προμηθευτής δεν θα ξεφύγει, θα είμαστε αμείλικτοι με την αισχροκέρδεια», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας προαναγγέλλοντας την επιβολή τσουχτερών προστίμων σε όσους εντοπίστηκαν να παραβιάζουν το νόμο περί αθέμιτης κερδοφορίας.

Μάλιστα έκανε γνωστό πως τα κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ που βρίσκονται στη Θεσσαλία έχουν εντοπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας, κυρίως στο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο πωλείται σε διατίμηση και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους  δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Γενικότερα, το 2023 σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν διενεργηθεί 14.949 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί 5.156.132 ευρώ πρόστιμα, όπως επισημάνθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μείωση στο ράφι

Η εξασφάλιση μόνιμης μείωσης της τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση, είναι το πρώτο από τα μέτρα ενάντια στις ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια και με στόχο την προστασία του καταναλωτή, που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης. 

Όπως έκανε γνωστό, με ειδική πινακίδα θα αναδεικνύονται στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον έξι μηνών. Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη και ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν της 20/9/23 που ανακοινώθηκαν τα μέτρα.

Ο Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. «Στόχος μας είναι σε βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού η μόνιμη και ορατή μείωση τιμής στο ράφι και η τόνωση του ανταγωνισμού», τόνισε.

Αυστηροί έλεγχοι 

Δεύτερο μέτρο της Κυβέρνησης είναι οι αυστηροί έλεγχοι στους προμηθευτές, όπως και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Συγκεκριμένα, από την ψήφιση της αντίστοιχης διάταξης τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

Τα οπωροκηπευτικά

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης βάζει στο στόχαστρο τις τιμές των οπωροκηπευτικών, επιδιώκοντας διαφάνεια στις τιμές τους, οι οποίες, με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, έχουν… κυριολεκτικά εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά, οι οποίες εν συνεχεία θα αναρτώνται στον ιστότοπο «e-katanalotis» και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επικρατούσες τιμές στα οπωροκηπευτικά. «Στόχος μας είναι η τόνωση του ανταγωνισμού και η ενίσχυση της διαφάνειας στις τιμές των οπωροκηπευτικών», ξεκαθάρισε ο Κ. Σκρέκας. 

Πλατφόρμα καταγγελιών

Τέταρτο και τελευταίο μέτρο από όσα ανακοινώθηκαν χθες είναι η αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους. Εδώ ο καταναλωτής καλείται να καταστεί σύμμαχος στη μάχη κατά της ακρίβειας.

Για να επιτευχθεί αυτό το τελευταίο, αναβαθμίζεται το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών τόσο όσον αφορά στην τηλεφωνική γραμμή 1520, όσο και στον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες, ενώ θα σχεδιαστεί και θα ενεργοποιηθεί ειδική εφαρμογή (app) για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ολοκληρώνοντας τις εξαγγελίες, ο Υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε και πάλι ότι «βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στήριξη της Ελληνικής οικογένειας απέναντι στην παγκόσμια πληθωριστική κρίση αλλά και η αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας από αυτούς που αδιαφορούν για το νόμο και δεν σέβονται την Ελληνική κοινωνία». Προειδοποίησε δε και πάλι πως «όσοι παρανομήσουν θα το πληρώσουν ακριβά».