ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ

on . Posted in Αθλητικά Λόγια

Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

• Δεν προξένησε ιδιαίτερες «εντυπώσεις» η απόφαση του Γ. Χρηστοβασίλη ν’ ανανεώσει τη συνεργασία με τον τεχνικό Γιάννη Πετράκη. Όσοι γνωρίζουν «πρόσωπα και πράγματα» γύρω απ’ την ομάδα, διατράνωναν εδώ και καιρό τη σιγουριά τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Ο Ρεθυμνιώτης κόουτς, ο οποίος ουσιαστικά είχε... αυτοπροταθεί μέσω διαφόρων ιστοσελίδων μετά την παραίτηση του Σάκη Τσιώλη, ήρθε στα Γιάννινα σε μια δύσκολη συγκυρία για τους «κυανόλευκους».
Τα «όνειρα» που είχαν δημιουργηθεί για επανάληψη της συμμετοχής στα PLAY-OFF, γρήγορα «εξασθένησαν», δίνοντας τη θέση τους... σ’ εφιαλτικά σενάρια παραμονής στη Super League μέχρι δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου.
Ευτυχώς η νίκη επί του Ολυμπιακού, σ’ ένα παιχνίδι που συνοδεύτηκε από ποικίλα σχόλια και «ψιθύρους», οριστικοποίησε τη σωτηρία του ΠΑΣ, όμως από όποια σκοπιά κι αν εξετάσει κανείς τη φετινή πορεία του στο πρωτάθλημα, το μοναδικό συμπέρασμα που προκύπτει περιγράφεται κάλλιστα με μια λέξη. Πισωγύρισμα.
Το ντόπιο συγκρότημα έδειξε να μη κατορθώνει να διαχειριστεί τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν στην αρχή της χρονιάς, τ’ αγωνιστικά πλάνα του ήταν εντελώς προβλέψιμα και όλοι οι αντίπαλοι ήξεραν πολύ καλά πως ν’ ανακόψουν τις «αρετές» του. Κανένας απ’ τους τρεις τεχνικούς που έκατσαν στον πάγκο δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης, αλλά οι «εξάρσεις» κάποιων ποδοσφαιριστών αποδείχθηκαν πολύτιμες για τη συγκέντρωση βαθμών σε καθοριστικά παιχνίδια.
Όμως η ουσία που καταλήγουμε εξετάζοντας τα δεδομένα είναι ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα χρειάζεται πλήρη ανανέωση στον αγωνιστικό του σχεδιασμό ενόψει της νέας περιόδου.
Ο «αυτόματος πιλότος» απ’ τον Χριστόπουλο... πέρασε στην ιστορία και οι «κυανόλευκοι» με ταλαιπωρημένη την ψυχοσύνθεσή τους απ’ τις πολλές μεταπτώσεις που εμφάνισαν στην απόδοσή τους, χρειάζονται οπωσδήποτε «μετάγγιση» νέων ιδεών εντός γηπέδου.
Ο Γιάννης Πετράκης λοιπόν καλείται να λειτουργήσει ως «αιμοδότης» στον συγκεκριμένο τομέα, όμως το «παλμαρέ» του δεν μπορεί να μας «εμπνεύσει» για κάτι τέτοιο.
Στα 54 του έφυγε απ’ την Κρήτη πρώτη φορά για να έρθει στα Γιάννινα και με όση «καλοπιστία» να κριτικάρουμε το μέχρι τώρα έργο του στον ΠΑΣ, δεν νομίζω ότι είδαμε «θελκτικά» σημάδια που ν’ αποτελούν εγγύηση για το μέλλον.
Το άγχος για την επίτευξη της παραμονής μας ανάγκασε πολλές φορές να «θυσιάσουμε» τα «κακώς κείμενα» που βλέπαμε, αφού ο στόχος απαιτούσε ομοψυχία αλλά τώρα που είναι νωρίς οφείλουμε να καταθέσουμε τον «αντίλογο».
Φάνηκε άλλωστε στις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των Γιαννιωτών φιλάθλων ότι ο κ. Πετράκης δεν κάνει το «γκελ», χωρίς πάντως να πρόκειται για... ανοσιούργημα τύπου «Παντελίδη»...
Ο «κορμός» των παικτών που υπάρχει είναι αβαντάζ με την προϋπόθεση ότι ο προπονητής γνωρίζει πως να τον εκμεταλλευθεί.
Φέτος πολλές φορές είδαμε κάποιους «βασικούς» χωρίς το πάθος και τη διάθεση που μας είχαν συνηθίσει. Ήταν άραγε λόγοι κούρασης ή «βαρεμάρας»;
Παρ’ όλα αυτά σ’ ελάχιστες περιπτώσεις «τόλμησε» ο προπονητής ν’ αφήσει κάποιον στον πάγκο, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.
Ο κ. Πετράκης «φημίζεται» για τη δουλειά του με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, όμως πρέπει να τους δώσει τις ανάλογες ευκαιρίες να δείξουν την αξία τους εντός αγωνιστικού χώρου.
Αν υπάρχει η αντίληψη στ’ αποδυτήρια ότι κάποιοι έχουν «εξασφαλισμένη» θέση στην ενδεκάδα με... 108, τότε όλα τα υπόλοιπα πάνε... περίπατο...
Όπως και νάχει μακάρι ο κ. Πετράκης και οι συνεργάτες που... χρεώθηκε απ’ τη διοίκηση, να μπορέσουν να διορθώσουν τις αδυναμίες της ομάδας γιατί το επόμενο πρωτάθλημα προμηνύεται εξαιρετικά «δύσβατο», αφού θα υποβιβαστούν απ’ ευθείας τέσσερις ομάδες στη Football League...
Κι επειδή δικαιολογίες για... έλλειψη ξεκούρασης φέτος δεν μπαίνουν στον... κατάλογο, θα περιμένουμε να δούμε τ’ αποτελέσματα του σχεδιασμού που θα γίνει...