ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Δασική μονομανία!..

 Σε καθημερινή βάση οι ρεπόρτερς μας πληροφορούν, ότι μαίνονται πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και κυρίως καταστρέφονται πευκοδάση!
Οι δασικές υπηρεσίες κυριαρχούνται από δύο προτιμήσεις:
α’ αυτή της προτιμήσεως ρητινοφόρων δένδρων (πεύκων, ελάτων, κυπαρισσιών κ.λπ.) για αναδάσωση των γυμνών περιοχών, αντί να προτιμηθούν δένδρα βραδύκαυστα όπως δρεις, φιλύρες, αγριοκαργιές (αείλανθοι υψηλότατοι), καστανιές, μουριές κ.ά.. Ώστε να μην υπάρχει πρόσφορο έδαφος για έκρηξη πυρκαϊών και
β’ να επιτραπεί η ελεύθερη και ελεγχόμενη αιγοπροβατοτροφία, ώστε τα ζώα αυτά να καθαρίζουν δάση από τα αγριόχορτα, που συμβάλλουν αποφασιστικά στην έκρηξη και επέκταση των πυρκαγιών!..

Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας!

 Κάθε χρόνο στις 24 Ιουλίου γιορτάζεται στους χλωρούς και δροσερούς κήπους του Προεδρικού Μεγάρου η αποκατασταση της Δημοκρατίας με καλεσμένους ασχέτους με αυτήν την αποκατάσταση και από την οποία λείπουν γονείς και συγγενείς των πεσόντων στο πραξικόπημα που προκάλεσε η Αθήνα με τους εγκαθέτους της στην μαρτυρική Κύπρο. Τι θα στοίχιζε είτε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, είτε στο κρατικό ταμείο μία πρόσκληση σε 20-30 μαυροφορεμένους γονείς ή συγγενείς αυτών που έπεσαν καταπροδομένοι, υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια της Πατρίδος. Και όμως αυτοί καλούνται οσάκις η Κύπρος μας αποστέλλει τα οστά όσων ταυτοποιούνται ως πεσόντες να παραλάβουν τα λείψανα των δικών τους ανθρώπων!.. Αυτών που ως σήμερα θεωρούνται αγνοούμενοι αλλά από καιρού εις καιρόν ανακαλύπτονται τα οστά τους. Σήμερα δεν γλυτώνει κανείς στην «φίλη» και «σύμμαχο» Τουρκία, θα γλύτωνε μπροστά από 43 χρόνια;
«Εμνήσθην αρχαίων ημερών»

 Βλέποντας την φωτογραφία στον «Π.Λ.» με τους γλεντζέδες να επιστρέφουν με βαρκαρόλα από την Τραμπάτοβα ή Κρυονέρι και το τετράστιχο: -Τράβα βαρκάρη τα κουπιά / και μην τα φέρνεις γύρα / να πάμε στην Τραμπάτοβα / και στα νερά τα κρύα... Τέτοια εποχή, αλλά και όλο το χρόνο οι Γιαννιώτες εκτός από προσκυνητές στον άγιο Παντελεήμονα (27/7), τον οποίο εμείς τον κάναμε μουσείο Αλή πασά, φτου, να μην βασκαθούμε, και στις 6/8 του Σωτήρος και απ’ εκεί κατευθείαν στην Τραμπάτοβα σε τέτοιο σημείο που υπήρχε και αστυνομικός για αποφυγή υπεραρίθμων επιβατών μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, ακόμη και την εποχή του εμφυλίου (sic). Αυτό το δρομολόγιο Μώλος - Νησί - Τραμπάτοβα έχει γίνει μόνον ανάμνηση και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία του. Το αποφεύγουν οι «λεμβούχοι» για λόγους συμφερόντων των καταστημάτων εστίας του Νησιού!..

Η υποκρισία σε περίοδο νηστείας!..
 Περίοδος 15αύγουστου, περίοδος νηστείας, και όμως η κοινωνική ζωή δεν διακόπτεται. Έτσι έχουμε συνεστιάσεις, επισκέψεις σε γνωστούς, συγγενείς και φίλους, προσκλήσεις σε δείπνα κ.λπ. Σ’ αυτές τις εκδηλώσεις δεν λείπουν οι υποκριτικές εκρήξεις, όπως: - Εγώ σήμερα νηστεύω, δεν θα τιμήσω το τραπέζι σας!
Αυτό έρχεται σ’ αντίθεση με όσα ο Απόστολος Παύλος στην προς Κορινθίους Α’ Επιστολή του κεφ. Ι’ εδάφ. 27, όπου συμβουλεύει: «Όταν κάποιος σας καλεί σε γεύμα και θέλετε να πάτε, ό,τι σας παραθέτουν να το τρώτε, χωρίς να εξετάζετε και να δημιουργείτε πρόβλημα συνειδήσεως». Αν όμως κάποιος στο τραπέζι σας πει: «Αυτό είναι κρέας που προέρχεται από θυσία στα είδωλα, μην το τρώτε για χάρη εκείνου που σας έδωσε την πληροφορία και για χάρη της συνειδήσεως, αν και στον Κύριο ανήκει η Γη και κάθε τι πάνω σ’ αυτή. Και όταν μιλάω για συνείδηση δεν εννοώ την δική σας συνείδηση, αλλά την συνείδηση του άλλου»!