ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Η επωνυμία του Πανεπιστημίου...

Διάβασα με πολλή προσοχή την πρόταση του τακτικού συνεργάτη του «Π.Λ.» κ. Μιχ. Παντούλα για την τοποθέτηση αναμνηστικής πλακός στο Πανεπιστήμιο, όπου να αναγράφονται τα ονόματα των πρωτεργατών για την παραχώρηση του ακινήτου της Ι.Μ. Δουρούτης - Περιστεράς για την ανέγερση της Πανεπιστημιουπόλεως. Αναντίρρητα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί αυτή η αναμνηστική πλαξ, για να γνωρίζουν οι Γιαννιώτες και όχι μόνον, αυτούς τους συντελεστές στην ανέγερσή της! Όμως, παράλληλα με την απόφαση αυτή της παραχωρήσεως, που ορθώς έγινε, έπρεπε να τιμηθούν και ο ιδιοκτήτης του κτήματος Γεώργιος Δουρούτης, με την ονομασία του, είτε του Πανεπιστημίου σε Δουρούτειον, είτε του Νοσοκομείου όπως και ο Μέγας Ευεργέτης Γ. Δομπόλης με ένα από τα δύο αυτά καθιδρύματα. Όλα τα Πανεπιστήμια φέρουν κάποιο όνομα, όπως: Δημοκρίτειον, Αριστοτέλειον, Καποδιστριακόν κ.λπ. εμείς αποφεύγουμε να τα ονομάσουμε, προφανώς, από το φόβο μη και μας πουν σκοταδιστές.

Επικίνδυνες οι σημαίες;

Αφουγκραστήκαμε τον Γέροντα Παρατατικό ή κατά κόσμον σ. Φώτη - Φανούριο Κουβέλη, ότι: Οι τοποθετήσεις σημαιών σε βραχονησίδες και νησίδες είναι λίγαν επικίνδυνη ενέργεια! Το αυτό αφουγκρασθήκαμε και από πληθώρα άλλων ομογάλακτων και ομοϊδεατών του Γέροντος Παρατατικού! Και το ερώτημα που ανακύπτει αδήριτο:
- Τις σημαίες οι νεαροί τις έβαλαν σε ελληνικές νησίδες και βραχονησίδες ή σε αμφισβητούμενες; Αν είναι ελληνικές όπως ο Μεγάλος Ανθρωποφάγος και ο Μικρός Ανθρωποφάγος, γιατί να είναι επικίνδυνες και να εκφράζουν εξωτερική πολιτική; Όταν τις αναρτούμε στα σπίτια μας, όσοι τις αναρτούμε εκφράζουν με εξωτερική πολιτική; Μα τόσο ψοφοδεείς έχουν καταντήσει οι πολιτικοί μας και μας βαυκαλίζουν, ότι δεν παραχωρούμε μία σπιθαμή εδάφους; Αν έχουν κότσια οι πολιτικοί μας ας πάνε ως τις Ύμια (Μικρή και Μεγάλη) να δείξουν εμπράκτως αυτό που εννοούν!

Σε καραντίνα!..

Συστάθηκε μία (αυτό το μία τι λόγο υπάρξεως έχει) επιτροπή για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή μας. Δεν γνωρίζουμε τις προτάσεις, αλλά θα είναι κοινές και τετριμμένες. Γνωστό στους Γιαννιώτες είναι ότι δεν συντελείται η γραμμή Μώλο - Νησί - Ντραμπάτοβα, όπου πήγαιναν οι Παλαιοί Γιαννιώτες για το κρύο το νερό και το φρέσκο λιμνίσιο ψάρι. Όμως βάσκανος μοίρα το δρομολόγιο αυτό διεκόπη για αγνώστους στο κοινό των γιαννιωτών λόγους αν και πολλοί τους υποπτεύονται. Ποια αρμοδία Υπηρεσία καθορίζει τα δρομολόγια στα «καραβούλια» όπως τα αποκαλούν οι Νησιώτες; Και γιατί διεκόπη αυτό το πολύχρονο δρομολόγιο; Είναι γνωστό το στοιχοπλάκι:
- Τράβα βαρκάρη τα κουπιά / και μη τα φέρης γύρα / Να πάμε στην Ντραμπάτοβα / και στα νερά τα κρύα.
Μέχρι και ποιητική έξαρση είχαν εκφράσει οι Γιαννιώτες για την Ντραμπάτοβα και αυτό το επιλεγμένο θέρετρο το στερούνται την σήμερον ημέραν!

Μεγ. Βρετανία και Σκόπια...

Μας καράφλιασαν οι δημοσιογραφούντες αυτές τις ημέρες με την αναφορά τους στην Μεγάλη Βρετανία, ότι κι αυτή συμμετείχε σε επιδρομές ρουκετών κατά του Άσαντ στη Συρία. Δεν γνωρίζουν οι αδαείς, ότι η Μεγάλη Βρετανία μετωνομάσθη από την εποχή του Ντε Γκωλ σε United Kingdom, δηλαδή Ηνωμένο Βασίλειο; Κάτι ανάλογο θα συμβαίνει μελλοντικώς, αν, τελικώς, συμπεριληφθεί στο σύνθετο όνομα των Σκοπίων και η λέξη Μακεδονία. Ποιος θα σκέφτεται να μην πει τη λέξη Μακεδονία κι αντί αυτής την Γορναμακεδονιja (Κυριλλική γραφή τρομάρα μας κακιά, ένα γράμμα το J δεν είναι ελληνικό). Όλοι οι δημοσιογραφούντες θα την αναφέρουν Μακεδονία σκέτη και απλή. Και ποιος θα επιβάλλει κυρώσεις; Ο Ούτις του Οδυσσέα! Γιατί, Αλεξάκη ανιστόρητε και αγεωγράφητε δεν προτείνεις μεταξύ σοβαρού και αστείου τη λέξη Δαρδάνια, που έτσι ονομαζόταν η περιοχή όπου σήμερα τα Σκόπια την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Όμορφη και ιστορική λέξη, ώστε να μάθουν και το παρελθόν τους!