ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Πάντα πολύ πρόθυμοι!

Στη γειτονική Βουλγαρία ο εκεί Τούρκος πρέσβυς ζήτησε από την βουλγαρική κυβέρνηση να καθιερώσει ως δεύτερη γλώσσα στα δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων την τουρκική γλώσσα! Αυτό το αίτημα θεωρήθηκε από τους Βουλγάρους ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και ζητήθηκε η απέλασή του! Εδώ, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, χωρίς να μας το ζητήσει ουδείς, εμείς καλοπροαίρετα και διαχρονικά έχουμε καθιερώσει την διδασκαλία σ’ όλους τους μουσουλμάνους στη Θράκη μας, τσουβαλιάζοντας Πομάκους, Ρομά και Τουρκογενείς και εξαναγκάζοντάς τους να διδάσκονται όχι μόνον την τουρκική γλώσσα αλλά και τα αραβικά για να διαβάζουν και να κατανοούν το Κοράνιο! Είμαστε πρόθυμοι ή είμαστε ηλίθιοι, χρήσιμοι ηλίθιοι; Α, η Βουλγαρία απαγόρευσε την κάθε χρηματοδότηση σ’ όλες τις θρησκευτικές δραστηριότητες όλων των δογμάτων που δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό και μόνον η βουλγαρική κυβέρνηση διά του Υπουργείου Θρησκευμάτων θα τα χρηματοδοτεί. Εμείς έχουμε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή που οργιάζει με τις χρηματοδοτήσεις του!

Τα καραβούλια ως ΙΧ!

Ένα από τα ωραιότερα και δημοφιλέστερα εξοχικά είναι η Ντραμπάτοβα, παραφθορά του σλαβικού Ντομπράβοντα – καλό νερό. Σ’ αυτό το εξοχικό πήγαιναν οι Γιαννιώτες, από τα παλιά μάλιστα είχαν συνθέσει και ένα τετράστιχο:
- Τράβα βαρκάρη τα κουπιά / και μην τα φέρνεις γύρα / να πάμε στη Ντραμπάτοβα / και στα νερά τα κρύα. Με τη δρομολόγηση των νέων σκαφών ή καραβούλια όπως τα λένε οι Νησιώτες, τα δρομολόγια προς το εξοχικό αυτό διεκόπησαν για να μην υπάρξει διαρροή πελατών από τις ταβέρνες του Νησιού. Τα καραβούλια αυτά όμως είναι δημοσίας χρήσεως και όχι Ι.Χ. γιοτ ώστε να καθορίζουν οι ναύκληροι που θα πηγαίνουν και που όχι. Ας το προσέξουν αυτό οι αρμόδιοι, καλοκαίρι έχουμε και φέρνει επισκέπτες!

Υπερθεματιστές των Σκοπιανών!

Στις Σέρρες κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο για αναγνώριση συλλόγου με την επωνυμία «Κύριλλος και Μεθόδιος» καταστατικό με το οποίο θα προωθούν τις παραδόσεις τους, τα ήθη και την τοπική Μακεδονική ντόπια λαλιά τους! Στην πρωτοβουλία αυτή και στην προσπάθειά τους αντέδρασαν οι Παμμακεδονικός Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος Μακεδονικός Πολιτιστικός Σύλλογος, προσφεύγοντες στο Πρωτοδικείο, αιτούντες την ακύρωση της αιτήσεως των φιλοσκοπιανών. Αυτοί για στήριξη των απόψεών τους πρότειναν δύο μάρτυρες καθηγητές του Α.Π.Θ. και την Αλεξάνδρα Ιωαννίδου της Παντείου, η οποία καταθέτοντας τόνισε, ότι περιήλθε 50 χωριά των Σερρών και αφουγκράσθηκε την ντοπιολαλιά. Σε ερώτηση του Εισαγγελέως της έδρας: Ποιά χωριά επισκεφθήκατε; Η μάρτυς αδυνατούσε να θυμηθεί έστω και ένα. Το Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση για αναγνώριση αυτού του Συλλόγου!

Ποιός φροντίζει;

Παλαιότερα στο Δήμο δεν υπήρχε αυτή η πολυτέλεια με την πληθώρα των Αντιδημάρχων. Τότε, στη 10ετία του ’60 (1951-1960), το πράσινο το είχε αναλάβει ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτριος Μακρής. Και ήταν άοκνος περιφερόμενος την μικρή μας (τότε) πόλη, φροντίζοντας όσο μπορούσε το «πράσινο». Σήμερα το πράσινο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του! Οι φιλύρες (τιλιές) που σχηματίζουν τις αλέες στη λεωφόρο Δωδώνης έμειναν ακλάδευτες δίνοντας την εντύπωση ζούγκλας! Η είσοδος της πόλης από τα νοτιοανατολικά έχει την ίδια όψη. Ο λόφος Βελισσαρίου το ίδιο. Το πάρκο των Ηρώων Πολυτεχνείου όψη πάρκου δεν έχει.