Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Μια άλλη αντίληψη…

*  Η ευεργεσία πριν και μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ήταν μια  πράξη που έδειχνε πόσο δεμένοι ήταν οι Έλληνες μεταξύ τους και ποια σημασία έδιναν στην έννοια της πατρίδας. Έτσι, πολλά χρήματα διατέθηκαν για εθνικά έργα, για την παιδεία, τον πολιτισμό, για έργα στις ιδιαίτερες πατρίδες, για υποτροφίες, για προικοδότηση κοριτσιών και γενικά για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών. Και οι ευεργέτες, όπως είχαν το δικαίωμα, όρισαν εκτελεστές εκείνους στους οποίους είχαν περισσότερη εμπιστοσύνη. Άλλοι τις παραχώρησαν στο κράτος, άλλοι στην εκκλησία, άλλοι στην αυτοδιοίκηση, άλλοι στα πανεπιστήμια και  άλλοι όριζαν τα πρόσωπα που διαχρονικά θα εναλλάσσονταν στη διαχείριση των κληροδοτημάτων  Και το δικαίωμα αυτής της επιλογής  δεν έχουμε δικαίωμα να το αμφισβητήσουμε…

Η έννοια των ελέγχων...

*  Για να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες των ευεργετών έπρεπε να τηρούνται  όλες οι διαδικασίες που θα μας βεβαίωναν ότι υπάρχει χρηστή διαχείριση επειδή πράγματι οι περιουσίες των ευεργετών έλυσαν και λύνουν και σήμερα πολλά κοινωνικά προβλήματα. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που οι επιθυμίες των ευεργετών δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν γιατί στην πορεία του χρόνου καταργήθηκαν για παράδειγμα τα σχολεία στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, όπου με τη διαθήκη δίνονταν βοήθημα ή άλλαξαν οι κοινωνικές συνθήκες. Γι’ αυτό, σε πολλές διαθήκες γινόταν τροποποίηση του σκοπού. Όμως σε κάθε περίπτωση υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για τη   διαχείριση της περιουσίας που μας άφησαν.

Ποιοι έκαναν καλύτερη δουλειά;

*  Δεν ξέρω αν είναι σε θέση το ελληνικό κράτος να γνωρίζει πόσα κληροδοτήματα υπάρχουν σε όλη την επικράτεια, ποια ήταν η πορεία τους, πόσα είναι ανενεργά και πόσα έχουν αλλάξει σκοπό. Δεν ξέρω εάν υπάρχει έστω και μία συγκεκριμένη υπηρεσία που να έχει υποχρεώσει κάθε διαχειριστική επιτροπή κληροδοτήματος να αναρτήσει στο διαδίκτυο κάθε κληροδότημα ώστε να γνωρίζουμε ότι οι διαχειριστές τους έκαναν χρηστή διαχείριση. Για παράδειγμα, σε τοπικό επίπεδο ακούγαμε ότι έκλεισε το Δημοτικό Νοσοκομείο, που ήταν δωρεά της Ελένης Ζωγράφου, αλλά πολλά χρόνια αργότερα έγινε, τελικά, Οίκος Ευγηρίας. Γιατί έπαιρνε ο Δήμος δάνεια από αυτό το κληροδότημα και τα έδινε σε άλλα κληροδοτήματα, εάν τελικά επιστράφηκαν ολόκληρα τα ποσά και με τους τόκους στο Ζωγράφειο και αν έχει σήμερα τους πόρους για να λειτουργήσει ο Οίκος Ευγηρίας δεν το γνωρίζουμε…

Απαιτείται διαφάνεια!..

*  Ένας μόνο δρόμος υπάρχει! Η πλήρης διαφάνεια στη διαχείρισή τους,  οποιοσδήποτε κι αν είναι ο εκτελεστής της διαθήκης, ώστε να μπουν εμπόδια σε κάθε επίδοξο καταχραστή. Ο εξονυχιστικός έλεγχος, η τήρηση πρακτικών στα οποία να αιτιολογείται κάθε απόφαση που παίρνεται, η ανάρτηση στο διαδίκτυο των περιουσιακών στοιχείων κάθε κληροδοτήματος, οι προϋπολογισμοί και οι απολογισμοί,  τα ονόματα των υποτρόφων και όλων των αποδεκτών οποιουδήποτε βοηθήματος από κάθε κληροδότημα και τα ποσά που διατίθενται σε κάθε περίπτωση, η τήρηση αποδείξεων για κάθε έξοδο ακόμη και για τη γραμματειακή υποστήριξη κληροδοτημάτων που λειτουργούν με ειδικούς όρους. Όλα στο φως και στον έλεγχο των πολιτών ώστε να συνεχιστεί η πολιτική των ευεργεσιών. Αλλιώς κανένας δεν θα έχει εμπιστοσύνη σε κανένα και η ευεργεσία θα λάβει τέλος…
Θεανώ Βλάχου

Πίσω από τα γεγονότα…

*  Έπρεπε να σκοτωθεί το παιδάκι στον λεγόμενο παιδότοπο και να τραυματιστεί σοβαρά η αδελφούλα του για να ξυπνήσουν οι κρατικοί φορείς και οι παράγοντες του Δήμου εκείνης της περιοχής. Ο εν λόγω επιχειρηματίας, Ιταλικής καταγωγής, πέρασε και από την πόλη μας! Με ποιες άδειες και ποιους ελέγχους προσέφερε τις υπηρεσίες του δεν το ξέρουμε. Καλά που δεν το μάθαμε με τον ίδιο τρόπο που το έμαθαν και στo Ελληνικό! Έκλεβε και ρεύμα από τις κολώνες των Δήμων και κανένας δεν τον ήλεγξε! Και τώρα το συζητάνε, όχι για να λύσουν μια και καλή τέτοια θέματα, αλλά απλά για να καλύπτουν με ένα ακόμη θέμα την επικαιρότητα. Κάπως έτσι ενεργούν ακόμη και για τα εθνικά θέματα. Τα χρησιμοποιούν κατά περίπτωση όχι όμως και για να τα λύσουν! Μιλάμε για …μεγάλη υπευθυνότητα.
Θ.

Και νέος και με εμπειρία!..

*  Είναι νέος, κατάγεται από το Μεγάλο Περιστέρι, έχει καλές σπουδές (Οικονομικές Επιστήμες), εργάζεται σε μεγάλη τράπεζα και, το κυριότερο, αγαπάει τον τόπο του και παλεύει γι’ αυτόν! Ο λόγος για τον Κώστα Γκούμα, εκλεγμένο δημοτ. σύμβουλο και νυν πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μετσόβου, ο οποίος κατεβαίνει ως εκ νέου υποψήφιος με τον Νίκο Τσομπίκο. Ο κ. Γκούμας στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με τα κοινά, έχει αναπτύξει πλούσια δράση την τελευταία δεκαετία και ως Πρόεδρος της Αδελφότητας Μεγ. Περιστερίου. Άλλα διαπιστευτήρια δεν χρειάζεται για να τύχει της προτίμησης των συνδημοτών του!
Κ.Α.

Από άλλο… πλανήτη!

*  Μια… ειδυλλιακή εικόνα παρουσίασε για το Εργοτάξιο και τις αποθήκες του Δήμου ο υποψ. δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών» και υπεύθυνος ως τώρα για τις υποδομές αυτές Λευτέρης Δοβανάς. «Όλα τα νοικοκυρέψαμε, όλα τα βάλαμε σε τάξη», υποστήριξε, μιλώντας χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο! Και ίσως έπεισε όσους δεν είχαν την… τύχη να επισκεφθούν, για παράδειγμα το Εργοτάξιο, για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια την κατάσταση που επικρατούσε σ’ αυτό μέχρι πολύ πρόσφατα (φωτό)! Όσο για τα περί καθαριότητας που είπε, εδώ τα σχόλια περιττεύουν. Ξέρουμε όλοι μας πώς έχει το πράγμα στα Γιάννενα!..
Α.

Δίπλα στους Ηπειρώτες!..

*  Συνεχείς είναι οι επαφές του Ηπειρώτη υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Δημητρίου, ο οποίος τις τελευταίες μέρες περιοδεύει στην περιοχή μας. Όπως δηλώνει, είναι αποφασισμένος να ακουστούν δυνατά τα προβλήματα της Ηπείρου μέχρι την Ευρωβουλή! Μάλιστα, εάν καταφέρει να εκλεγεί, θα ανοίξει γραφείο και στα Γιάννενα,  για να είναι κοντά στους Ηπειρώτες, καταγράφοντας τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής, με σκοπό να προωθούνται πάραυτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ε, πώς να το κάνουμε, είναι μεγάλη υπόθεση να έχει η Ήπειρος τον δικό της εκπρόσωπο στην Ευρωβουλή.
(Η φωτό από την χθεσινή επίσκεψη του κ. Δημητρίου στα γραφεία του «Π.Λ.» με τον Βασ. Κουτσολιόντο).
Α.

Χορτολίβαδο το Πάρκο!

*  Ωραία εικόνα παρουσιάζει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής! Νομίζεις ότι βρίσκεσαι στη... ζούγκλα! Με αυτά τα μάλλον ειρωνικά σχόλια οι πολίτες καυτηριάζουν την κατάσταση που επικρατεί στο Πάρκο του Δήμου, με τα χόρτα να έχουν υψωθεί σαν φράχτες, σ’ έναν χώρο μάλιστα όπου συχνάζουν μικρά παιδιά. Σε λίγο θα βγουν τα φίδια, ελπίζουμε ο Δήμος να βρει λίγο χρόνο από τα προεκλογικά τρεξίματα, να κόψει τα χόρτα, είπε χαρακτηριστικά αναγνώστης μας…
Β. Στ.

Μπορεί να προσφέρει…

*  Η κ. Σταυρούλα Τσιάρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι καταξιωμένη επιστήμονας της πόλης μας (γιατρός), με σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα (αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και πλούσια συνδικαλιστική δράση ως μέλος του Δ.Σ. παλιότερα και Πρόεδρος την τελευταία διετία του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου. Τώρα φιλοδοξεί να δουλέψει για τον τόπο μας ως περιφερειακή σύμβουλος, στο πλευρό του Αλέκου Καχριμάνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχει τα προσόντα να προσφέρει καλές υπηρεσίες. Οπότε, αξίζει να της δοθεί μία ευκαιρία!..
Κ.Α.