ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Διαφυγόντα κέρδη…
*  Όταν οι πολίτες χάνουν έσοδα από την περιουσία τους λόγω της γραφειοκρατικής νοοτροπίας των δημοσίων υπαλλήλων και των καθυστερήσεων που τους επιβάλλονται τότε τι κάνουν; Συνηθίζεται ακόμη να δίνουν το γνωστό φακελάκι ή καταφεύγουν στις χρονοβόρες διαδικασίες των δικαστηρίων; Και όταν κάποτε δικαιωθούν από ποιους θα ζητήσουν τα διαφυγόντα κέρδη; Από τους υπαλλήλους της συγκεκριμένης υπηρεσίας που τους βάζουν τα εμπόδια και που μπορεί να έχουν αλλάξει υπηρεσιακά καθήκοντα ή μπορεί και να έχουν συνταξιοδοτηθεί ή από το απρόσωπο κράτος; Ας αναγκαστούν επιτέλους να κάνουν σωστά και γρήγορα τη δουλειά τους όλοι όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες. Αυτό θα πει διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Tα δικαιώματά τους!..
*  Με το που διακήρυξε η κυβέρνηση ότι ο δημόσιος τομέας πάσχει και χρειάζεται εξυγίανση ώστε να εξαρθρωθεί το γραφειοκρατικό σύστημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες, οι φορολογούμενοι έχουν άλλες απαιτήσεις. Διεκδικούν με περισσότερη επιμονή τα δικαιώματά τους. Ένας δημόσιος υπάλληλος πληρώνεται 35 χρόνια για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες και ανταμείβεται πάλι από τα δημόσια έσοδα, ως συνταξιούχος, για όσα χρόνια του χαρίσει ο Θεός. Αυτός ο γνωστός φορολογούμενος πολίτης που σήμερα πληρώνει τους δυσβάσταχτους φόρους  έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί από τις υπηρεσίες του κράτους να τον εξυπηρετούν σε κάθε νόμιμη διεκδίκησή του.

Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων!
*  Πολλοί  δημόσιοι υπάλληλοι δεν χρειάστηκαν τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτοί έκαναν πάντα το χρέος τους γιατί αναγνώριζαν ότι είχαν μια ιδιαίτερα προνομιακή θέση, πολύ διαφορετική απ’ αυτή που είχαν οι άλλοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Ήταν σίγουρη, είχε συγκεκριμένο ωράριο, ήταν περισσότερο χαλαρές οι εργασιακές σχέσεις εργαζομένων και προϊσταμένων, δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι με τις άδειες για να αποκτήσουν οικογένεια, όπως συνέβαινε με τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα που πολλές φορές δεν τολμούσαν να πουν ότι είναι έγγαμες, και όσοι κατάφερναν να πάρουν μια θέση στο δημόσιο δεν είχαν φόβο ότι θα τη χάσουν έστω κι αν δεν ανταποκρίνονταν  στα καθήκοντα για τα οποία προσλαμβάνονταν.

Αξιοκρατικά κριτήρια…
*  Ηρθε όμως η ώρα που όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι  έχουν όχι μόνο τα προσόντα για τη θέση που κατέχουν αλλά φροντίζουν να εξυπηρετούν οποιονδήποτε πολίτη φθάσει στο γραφείο τους είτε αυτός έχει «θείο» στη Βουλή, είτε είναι ο απλός πολίτης και ίσως ο αγράμματος που ζητάει από το κράτος να του λύσει κάποιο πρόβλημα. Όποιος δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών ας πάει σπίτι του κι ας αφήσει τη θέση του σε κάποιον άλλο πιο ικανό και πιο υπεύθυνο που θα ξέρει γιατί βρίσκεται εκεί. Δεν έχει κανένας πολίτης άλλες αντοχές για να παλέψει με τη γραφειοκρατία της Δημόσιας Διοίκησης.
Θεανώ Βλάχου

Το σπίτι της Τζαβέλλα!..
*  Επισκεύασε ο Δήμος το σπίτι που του πρόσφερε με τη διαθήκη της η Ισμήνη Τζαβέλλα.  Εκεί στεγάζονταν παλιότερα τα Αρχεία του Κράτους. Κάποια εποχή ο Ηπειρώτης διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Ανδρέας Παπασπύρου, που εκλέχτηκε πρόσφατα Δήμαρχος Κόνιτσας, ενδιαφέρθηκε να ιδρύσει σ’ αυτό το σπίτι παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου, αλλά οι τοπικοί παράγοντες δεν ενδιαφέρθηκαν. Έτσι ναυάγησε η προσπάθεια. Εκτός αυτού του σπιτιού υπάρχουν κι άλλα ακίνητα που προσφέρθηκαν στο Δήμο και μένουν κλειστά…
ΜΑΤ

Η Ανεξαρτησίας μέρα…
*  Λίγο μετά τις 9 χθες το πρωί στην οδό Ανεξαρτησίας, την εμπορική «καρδιά» άλλοτε αυτής εδώ της πόλης και  δεν έβλεπες πάνω από δύο – τρεις ανθρώπους να κυκλοφορούν! Όσο για τους καταστηματάρχες, εκείνοι τα’ λεγαν μεταξύ τους έξω απ’ τα μαγαζιά αφού δουλειά δεν είχαν. Αργότερα η κίνηση αυξήθηκε κάπως στον ιστορικό δρόμο, όμως τα βράδια είναι πια που «ζωντανεύει» για τα καλά η Ανεξαρτησίας. Κι αυτό χάρη στα μπαράκια και τις μπυραρίες που λειτουργούν κατά μήκος της ή στις παράπλευρες στοές…
Κ.Α.

Τι άλλο να πει κανείς;
*  Τη νοοτροπία των πολιτών που, αν και βλέπουν γεμάτους τους κάδους ανακύκλωσης, εξακολουθούν να ρίχνουν πάνω σ’ αυτούς ή γύρω τους σακούλες με ανακυκλώσιμα υλικά, σχολίαζε χθες η στήλη δημοσιεύοντας φωτό από προχθές. Στο ενδιάμεσο απορριμματοφόρο του Δήμου άδειασε τον εν λόγω κάδο και δείτε τι άφησαν κάποιοι… έξυπνοι πάλι χθες το πρωί δίπλα του (φωτό)! Ένα… βουνό από χαρτόνια, τα οποία δεν μπήκαν καν στον κόπο να διπλώσουν! Αυτοί είμαστε τελικά, τέτοιες εικόνες μας αξίζει να βλέπουμε γύρω μας…
Κ.Α.

Και τρίτη νεκρή χελώνα...
*  Μετά τον προβληματισμό που προκάλεσε ο εντοπισμός δυο νεκρών καρέτα – καρέτα που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο σε παραλίες στη Πρέβεζας και το σχολίαζε σχετικά η στήλη χθες, το νέο περιστατικό με μια ακόμη που εντόπισαν ψαράδες στο λιμανάκι Βαθύ Πρέβεζας το βράδυ της Δευτέρας, εντείνει πλέον τις ανησυχίες των τοπικών αρχών για το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Πρέβεζας.
Πρόκειται για τυχαία περιστατικά, κάποια ασθένεια, ή ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας; Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια σ’ αυτά τα δυσάρεστα συμβάντα…
Ε.

Το εισιτήριο παίζει ρόλο!

*  Κάθε μέρα και μία παράσταση αυτή την εβδομάδα στο Υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ., αν φυσικά ο καιρός επιτρέψει την πραγματοποίησή τους, τουλάχιστον σήμερα και αύριο. Ο κόσμος λοιπόν είναι φυσικό να κάνει επιλογή, αφού σ’ όλες δεν μπορεί να πάει κανείς. Και ποιες προτιμάει ο θεατής; Μα φυσικά αυτές που συνδυάζουν την ποιότητα με το χαμηλό εισιτήριο. Γιατί άλλο πράγμα είναι τα 10 ή 12 ευρώ ολόκληρο εισιτήριο και άλλο τα 18 που χρεώνουν κάποιοι θίασοι. Μπορεί αυτά να είναι λιγότερα απ’ τα 24 ευρώ που κόστιζαν στις καλές εποχές τα πιο πολλά θεατρικά εισιτήρια, όμως για το σήμερα είναι πολλά!
Κ.Α.

Επιδότηση εισιτηρίων…
*  Τεράστια ποσά πληρώνουν οι φορολογούμενοι για την επιδότηση των εισιτηρίων των Αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Θα λέγαμε ότι καλά κάνει το κράτος και τους επιδοτεί, αλλά γιατί να πληρώνουν ακριβό εισιτήριο οι Γιαννιώτες; Αυτοί δεν είναι πολίτες του ίδιου κράτους και δεν έχουν δικαίωμα να απαιτούν και ισότιμη μεταχείριση;
Θ.