ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Όσοι χρωστούν λίγα…
Δεν είναι λίγοι οι 3.300 «αιώνιοι φοιτητές» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου των φοιτητών στο ίδρυμα, οπότε πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και όσοι δεν σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους να διαγραφούν. Πάντως, όπως ανέφερε χθες στο Δημοτ. Ραδιόφωνο ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πάνω από τους μισούς «αιώνιους» χρωστούν για πτυχίο ένα έως πέντε μαθήματα!  Αυτούς καλό θα ήταν να μην τους πάρει η «σκούπα», όπως εκείνους που έχουν χρόνια να πατήσουν πόδι στο Πανεπιστήμιο. Μπορεί να υπάρξει μια ρύθμιση για να προλάβουν να αποφοιτήσουν!
Κ.Α.

«Ζεματάει» ο καφές!
Όσο κοντά στην Παμβώτιδα και να είσαι, όσο ωραία κι αν είναι η θέα απ’ το μαγαζί σου, όσο καλό καφέ κι αν κάνεις, δεν δικαιολογείσαι να τον χρεώνεις 3,5 ευρώ σε μια εποχή οικονομικά δύσκολη όπως η σημερινή! Ορισμένοι Γιαννιώτες επιχειρηματίες δεν εννοούν να καταλάβουν ότι η κρίση θέλει προσαρμογή και κοιτούν μόνο πώς θα μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Οι πολίτες όμως ξέρουν, κρίνουν κι επιλέγουν…
Κ.Α.

Για να γίνεται λόγος…
Πολιτικοί που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όταν τους δίνεται ευκαιρία να πουν λίγα λόγια από τηλεοράσεως καταγγέλλουν το κόμμα τους γιατί συνεργάζεται με τον κομματικό του αντίπαλο! Ακόμη καθυστερημένοι είναι οι πολιτικοί μας! Δεν κατάλαβαν ότι τις αυτοδυναμίες τις απέρριψε ο λαός και οφείλουν όλοι να συνεργάζονται για να δίνουν βιώσιμες κυβερνήσεις. Όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη άνοιξαν αυτούς τους δρόμους εδώ και πολλά χρόνια, έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και πορεύονται. Οι δικοί μας θα εξακολουθούν να παίζουν τους Βόρειους και τους Νότιους; Επιτέλους! Εμείς πόσα παραπάνω θα ξοδεύουμε για εκλογικές αναμετρήσεις; Γιατί κάθε φορά πετάμε πόρους απ’ αυτούς που δεν έχουμε..
Θ.
Ενδυματολογικές επιλογές…
Οι επιλογές στο ντύσιμο πολλών γυναικών-βουλευτών ανάγκασαν τη Βουλή να συμπεριλάβει στον κανονισμό της το πώς πρέπει να ντύνονται  κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μήπως όμως θάπρεπε αυτός ο κανονισμός να ισχύει και για όλους τους προϊσταμένους των δημοσίων υπηρεσιών; Είναι αστείο να ντύνονται σε ώρα υπηρεσίας ή να δίνουν και συνεντεύξεις γυναίκες με αξιώματα φορώντας ρούχα που ταιριάζουν περισσότερο στην πλαζ ή σε κέντρο διασκέδασης ή να χτενίζονται με ακαλαίσθητο τρόπο. Όταν η κυβέρνηση τις διορίζει ας τους δίνει και γραπτές υποδείξεις για την εμφάνισή τους. Στην ιδιωτική τους ζωή ας εμφανιστούν όπως τους αρέσει…Τα αξιώματα απαιτούν άλλες επιλογές.
ΜΑΤ

Οι δημοσιογράφοι απήργησαν!
Καθολική σχεδόν ήταν η συμμετοχή του δημοσιογραφικού κόσμου των Ιωαννίνων στην προχθεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις Συντακτών με αφορμή τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τα ΜΜΕ. Τηλεοπτικές ειδήσεις δεν υπήρξαν, ραδιοφωνικές ούτε, ενώ χθες δεν κυκλοφόρησε καμία ημερήσια εφημερίδα στα Γιάννενα. Όσον αφορά τα sites, άλλα απήργησαν και δεν ανέβασαν καθόλου ειδήσεις κι άλλα όχι! Βλέπεις, δεν υπάρχουν σ’ όλα επαγγελματίες δημοσιογράφοι! Κι ας αυτοχαρακτηρίζονται ως «ενημερωτικά»!
Κ.Α.

Περιοδειών συνέχεια…

Και θα μας απασχολεί πολύ συχνά και θα μας δίνει… δημοσιογραφική τροφή ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του κυρό Θεόκλητο που σπάνια έκανε δημόσιες εμφανίσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια! Ακάθεκτος λοιπόν ο Μάξιμος συνεχίζει τις περιοδείες και επισκέψεις του σε ενορίες και μοναστήρια της περιοχής μας και η αλήθεια είναι ότι γίνεται δεκτός με ιδιαίτερη ευσέβεια απ’ τους πιστούς, οι οποίοι είχαν πολύ καιρό να δουν Μητροπολίτη από κοντά! Η φωτό απ’ την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ναό της του Θεού Σοφίας Ανατολής…
Κ.Α.

* * *

Αυτό τι σημαίνει;
Ακούμε για τη μεταβολή τη φύσης του Ελληνικού χρέους με την εισαγωγή του αγγλικού δικαίου και των ξένων δικαστηρίων αλλά και για τη μετατροπή του από χρέος σε ιδιώτες σε χρέος προς κράτη και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Ακόμη δεν καταλαβαίνουμε τη σημασία των νέων δηλώσεων περί πτώχευσης της Ελλάδας! Τι θέλουν να πετύχουν τρομοκρατώντας μας για μια φορά ακόμη; Έχουν κάποια σχέδια και προχωρούν στην υλοποίηση τους; Τι θα κάνουν με το κούρεμα του χρέους; Γιατί δεν επιλέγουν τις ίδιες λύσεις που χρησιμοποίησαν κάποτε όταν άλλα κράτη αδυνατούσαν να πληρώσουν; Γιατί απομονώνουν το Ελληνικό χρέος και συνεχώς γι’ αυτό μιλάνε ενώ  είναι πολύ μικρότερο από τα χρέη άλλων γειτονικών χωρών;

Προβληματισμός…
Φαίνεται ότι, τουλάχιστον τυπικά, διατηρείται ακόμη το ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, διατηρείται το κοινοβούλιο και ο θεσμός των εκλογών αλλά μάλλον έχουμε χάσει τα μέσα άσκησης της πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια  ενεργούν και νομοθετούν μέσα στα πλαίσια επιλογών τρίτων και υπό τον όλο και ασφυκτικότερο έλεγχό τους! Το ότι διαθέτουμε άθλιο δημόσιο δεν είναι λόγος να μην έχουμε καθόλου κράτος. Το αν δίνονταν μαϊμού συντάξεις δεν είναι λόγος να καταδικάσουμε τους πραγματικούς αναπήρους σε σύντομο θάνατο καταργώντας το κοινωνικό κράτος ούτε να τους υποχρεώνουμε να συνωστίζονται στα ΚΕΠΑ για να πάρουν ύστερα από μεγάλη αναμονή την πιστοποίηση της αναπηρίας ακόμη και για περιπτώσεις που δεν χωράνε βελτίωσης…

Ελλάδα και Κύπρος…
Έμειναν μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος υπό την καθοδήγηση της τρόικας! Και τα δύο χειμαζόμενα κράτη είναι μέλη της Ε.Ε  με ίσα δικαιώματα. Δεν θα ‘πρεπε αυτή η Ευρώπη να αποφασίσει το συντομότερο αν θέλει να είναι μια ένωση κρατών με σκοπό την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της και όχι μία ένωση διεθνών τοκογλύφων μετατρεπόμενη σε δημοσιονομική αστυνομία; Και είναι τώρα η πιο κατάλληλη ώρα για να αποφασίσει η Ευρώπη αν μαζί με τα δικαιώματα και τις εξουσίες που απέκτησαν τα όργανά της πάνε και οι υποχρεώσεις τους προς τους ευρωπαίους πολίτες. Και αυτά το κάθε κράτος χωριστά οφείλει να τα παρέχει στους πολίτες του συνεπικουρούμενο από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Όχι τόσο δύσκολες!..
Φαίνεται ότι οι καταστάσεις δεν είναι τόσο δύσκολες όσο τις παρουσιάζουν. Δεν λέμε ότι είναι εύκολες, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι τα περιπλέκουν επίτηδες γιατί στην πραγματικότητα δεν θέλουν να δώσουν τις ενδεδειγμένες λύσεις. Δεν μπορεί αυτοί που σπούδασαν σε μεγάλα πανεπιστήμια, αυτοί που θήτευσαν σε μεγάλα οικονομικά κέντρα, αυτοί που διαχειρίστηκαν τεράστιους πόρους να μη μπορούν να βρουν λύση για το χρέος ενός κράτους που δημιουργήθηκε πριν από  αρκετά χρόνια. Γιατί δεν έκανε ούτε μία υπόδειξη η Ευρώπη στα  μέλη της για τον τρόπο που έπαιρναν δάνεια και για τον τρόπο που διαχειρίζονταν τους ευρωπαϊκούς πόρους; Τους ήρθε ξαφνική η είδηση ότι τα κράτη μέλη έχουν χρέη; Όλα τα ήξεραν αλλά άφηναν τις εξελίξεις να τρέχουν με σκοπό την επιβολή της λιτότητας…
Θεανώ Βλάχου