ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Και τι δεν άκουσε!..
*  Το τι άκουσε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης στην ημερίδα για τα ενεργειακά που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου (φωτό) δεν λέγεται. Άλλος, για παράδειγμα, του μίλησε για τον καπιταλισμό και την διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων (Όλυ Τσουμάνη), άλλος για την ανάγκη ενίσχυσης και των ανθρωπιστικών επιστημών (Γ. Καψάλης) άλλος έκανε λόγο για το… ξεπούλημα της «Δωδώνης» (Ν. Ζήκος) και δεν συμμαζεύεται! Ο ίδιος φυσικά επέλεξε τελικά να απαντήσει μόνο σε ό,τι αφορά τις έρευνες πετρελαίου και τους αγωγούς φυσικού αερίου. Και το κεφάλι του Υπουργού… καζάνι!
Κ.Α.
Δεν είναι ομηρία;
*  Διαβάζοντας την περιβόητη γνωμοδότηση Καπελίδη για τα ΑμεΑ της ΔΕΥΑΙ, η όλη ουσία είναι στο συμπέρασμα αυτής. Εκεί λοιπόν αναφέρεται ότι στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης είναι να προσλάβει νέα άτομα ή να ξαναπροσλάβει άτομα από εκείνα που απολύθηκαν στις 16/9/14, αρκεί αυτά να μη προσφύγουν στη Δικαιοσύνη! Στο ερώτημα πώς διασφαλίζεται η επαναπρόσληψη των ΑμεΑ από την ΔΕΥΑΙ για να μη προσφύγουν στη δικαιοσύνη, δεν γίνεται μνεία στην σχετική γνωμοδότηση κι αυτό αυτόματα δεν σημαίνει ομηρία για τα συγκεκριμένα πρόσωπα;
Δ.Μ.

Για την ποιότητα ζωής…
*  Δύο νέοι συμπολίτες μας ανέλαβαν ως Αντιδήμαρχοι Ποιότητας Ζωής. Ωραίο ακούγεται αλλά τι θα κάνουν ώστε να αλλάξει η τόσο υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας; Όταν σε μια πόλη η κυκλοφοριακή υπερφόρτωση προκαλεί τόσα προβλήματα στους κατοίκους τότε από εκεί θα έπρεπε να αρχίσουν τις παρεμβάσεις τους. Το πώς θα το κάνουν αυτό δεν λύνεται εμπειρικά αλλά χρειάζεται να ερωτηθούν οι ειδικοί. Και πρώτα απ όλα να ξέρουν ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα αν δεν ξεκινήσουν απ’ τη σωστή οργάνωση των ΜΜΜ που δεν προσφέρουν ελκυστικές υπηρεσίες στους κατοίκους ώστε να αφήσουν τα ΙΧ στα σπίτια τους…
Θ.
Για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση…
*  Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στην Περιφέρεια Ηπείρου, όσον αφορά διακρατικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται για διάφορα θέματα. Αρχές Οκτωβρίου μια τέτοια αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη έγινε μια ακόμη (φωτό) με θέμα την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Σχολή Management του Ιταλικού Πανεπιστημίου «Bocconi» και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την διακυβέρνηση, όπως τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στον δημόσιο τομέα κ.α.
Ε.

Δεν είναι και… άθλος!

*  Καλά, δεν είναι να… πανηγυρίζουμε κιόλας για το γεγονός ότι τα Γιάννενα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα! Ούτε... κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου έγινε αυτό, ούτε άθλος κανενός άλλου παράγοντα είναι! Ο Δήμος Ιωαννιτών επιλέχθηκε ως αντιπροσωπευτικός με βάση την κοινωνική του διαστρωμάτωση και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και να εφαρμοστεί στη συνέχεια το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα! Με άλλα λόγια, είμαστε… αρκετά φτωχοί για να γίνουμε «πιλότος» για το πρόγραμμα, η εφαρμογή του οποίου πάντως στα Γιάννενα είναι ένα θετικό γεγονός!..
Κ.Α.

Άλλα μέτρα και σταθμά!
*  Μεγάλη προσπάθεια κατέβαλαν οι ηγεσίες της Ευρωζώνης απαιτώντας από τους λαούς την ύπαρξη φορολογικής συνείδησης αλλά περιέργως οι ευρωβουλευτές έχουν ουσιαστικά φορολογικό άσυλο! Οι λαοί βιώνουν τα μέτρα λιτότητας με όλες τις συνέπειες και την αναγκαστική πληρωμή δυσβάστακτων φόρων ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σπαταλάει τους πόρους του. Το ότι συνεδριάζουν τρεις εβδομάδες στις Βρυξέλλες και μία στο Στρασβούργο και μετακινούνται όλοι οι εργαζόμενοι και οι ευρωβουλευτές από και προς τις δύο αυτές πόλεις δεν βρέθηκε κανένας να τους εμποδίσει να το κάνουν; Πόσο κοστίζουν οι δύο υποδομές σε γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων και τα οδοιπορικά έξοδα;

Έλληνας το έκανε…
*  Ιδιαίτερα ενοχλημένος απ’ αυτή την κατάσταση ένας Γερμανός ευρωβουλευτής, ελληνικής καταγωγής, τύπωσε Ευρώ και τα σκόρπιζε στο δρόμο από παράθυρο του Ευρωκοινοβουλίου για να αναδείξει τη σπατάλη που κάνουν πετώντας χρήματα που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν κάποιες απ’ τις μεγάλες ανάγκες των πολιτών. Αλλά εκεί δεν ακούγεται καμία διαφορετική φωνή. Εκεί η σπατάλη δεν ενοχλεί κανένα. Όλοι βολεύονται, όλοι ζουν σε ένα διαφορετικό κόσμο και  δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο της ανεργίας και της φτώχειας… Και περιέργως η Μέρκελ, ενώ ενοχλείται να δει ένα ευρώ παραπάνω στη δική μας τσέπη, ανέχεται την προκλητική σπατάλη στη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου.

Το… παλάτι του Εμίρη!
*  Κάποιοι παρομοίωσαν το Ευρωκοινοβούλιο με ένα πολυτελέστατο παλάτι που χρηματοδοτείται με τεράστια ποσά. Εκεί μέσα τα εργασιακά δικαιώματα οι αποδοχές κλπ είναι εκτός κάθε φαντασίας, όταν στην Ευρώπη της κρίσης οι πολίτες υποχρεούνται σε συνεχείς μειώσεις των μισθών και των εισοδημάτων τους, ενώ πληρώνουν τις θέσεις που προσφέρει κάθε ευρωβουλευτής στους κολλητούς του. Υπάρχουν και φωνές διαμαρτυρίας που τάχθηκαν υπέρ της προώθησης των μεταρρυθμίσεων και της αναδιοργάνωσης του ευρωπαϊκού συστήματος μισθοδοσίας και των άλλων προνομίων, αλλά οι μεταρρυθμίσεις ουδέποτε προχώρησαν. Επιδερμικά γίνονται κάποιες κινήσεις ώστε να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών για να μη τους πάρουν με τις πέτρες…

Οι πολίτες απαξιώνουν…
*  Κάποιοι υπολόγισαν τα έσοδα που έχει ένας ευρωβουλευτής και λένε πως, αν έχει και δύο παιδιά, τότε φθάνουν τις 41.000 ευρώ κάθε μήνα! Το ξέρουν όλοι οι ευρωβουλευτές πως αν δεν περιορίσουν τα χρήματα που περνάνε από τα χέρια τους και τα περιττά έξοδα που γίνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα κερδίσουν ποτέ την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το ότι κάνουν ότι δεν βλέπουν τη φθίνουσα συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές αυτό είναι ένα μήνυμα που όσο κι αν θέλουν να το παραβλέπουν, στέλνεται σε κάθε εκλογή. Γιατί αν το 1979 η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές ήταν 63% και είκοσι χρόνια αργότερα έπεσε στο 49,4% τότε ας σκεφθούν ότι η μεγάλη αποχή προκαλείται από αντίδραση στη σπατάλη που τροφοδοτεί τα πάσης φύσεως προκλητικά  προνόμια του Κοινοβουλίου…
Θεανώ Βλάχου