ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Bγήκε το ψήφισμα!
*  Αρχικά αρνήθηκε ο Θωμάς Μπέγκας την πρόταση του Νίκου Γκόντα κατά το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο να εκδοθεί ψήφισμα που να καταδικάζει τα επεισόδια που προκάλεσαν Αλβανοί εθνικιστές σε βάρος Ελλήνων μειονοτικών στην Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, λέγοντας πως το θέμα είναι… μικρό. Τελικά, άλλαξε γνώμη και πολύ σωστά έκανε! Το ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου εκδόθηκε και είναι μάλιστα ξεκάθαρο ως προς την καταδίκη των απαράδεκτων αυτών γεγονότων. Δεν μπορεί την στιγμή που ασχολούνται Υπουργεία, Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις κ.λπ. φορείς με τα συγκεκριμένα επεισόδια, η πρωτεύουσα της Ηπείρου να επιλέγει να τα «αγνοήσει»!
Κ.Α.

Θέλει εκστρατεία!..
*  Ξέρουμε ότι ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας έχει αναλάβει το σημαντικότερο ίσως καθήκον: Το να κρατήσει την πόλη μας καθαρή! Νομίζει όμως ότι είναι αρκετό να οργανώσει τις υπηρεσίες καθαριότητας χωρίς να διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες; Όσες φορές την ημέρα και αν συλλέξουν τα απορρίμματα, αν δεν συνεργαστούν οι πολίτες, οι σακούλες θα είναι ανοιχτές και έξω από τους κάδους (φωτό)! Κι αν δεν γίνει εκστρατεία για την ενημέρωση της συλλογής των μεγάλων αντικειμένων θα συνεχίζουμε να βλέπουμε βρώμικα στρώματα στα πεζοδρόμια! Χωρίς μια μεγάλη εκστρατεία διαπαιδαγώγησης των πολιτών, αρχίζοντας από τους μαθητές, όσο κόπο κι αν καταβάλουν το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Αλλά αυτά θέλουν οργάνωση και πολλή δουλειά. Τουλάχιστον μέχρι να μπει το νερό στο αυλάκι…
Θ.
Τα ΙΧ στις... ταράτσες!
*  Πού θα παρκάρουν τα αυτοκίνητα που εκδιώχθηκαν από τους πεζόδρομους;  Όσοι δεν είχαν χώρο στάθμευσης ώστε να πάρουν κάρτα εισόδου στους πεζόδρομους απλά θα τα παρκάρουν στις …ταράτσες τους! Γιατί προβληματίζονται οι αντιδήμαρχοι και ψάχνουν για θέσεις στάθμευσης εκτός των πεζόδρομων; Όμως όσο και να ψάξουν θέσεις δεν θα βρουν. Οι εκτός πεζοδρόμων οδοί είναι τόσο φορτωμένοι που δεν χωράνε  άλλα αυτοκίνητα. Μένει η λύση των υπόγειων γκαράζ και οι αναβατήρες για να τα παρκάρουν στις ταράτσες… Τελευταία λύση; Να τα πουλήσουν οι ιδιοκτήτες τους για να  απαλλαγούν και από τα κυκλοφοριακά άγχη αυτής της τόσο βαρυφορτωμένης πόλης με τα ΙΧ, αφού δεν τους εξυπηρετούν τα ΜΜΜ…
ΜΑΤ

Να μη ξεχνάμε τους ήρωες...

* Πολλοί οι ήρωες του Πολέμου του ’40, αρκετοί απ’ αυτούς άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Ένας τέτοιος είναι ο Ταγματάρχης Τζανής Αλιβιζάτος (ένθετη φωτό), ο πρώτος Έλληνας ανώτερος αξιωματικός που σκοτώθηκε τις πρώτες μέρες του Πολέμου, όπως μας πληροφορεί φίλος αναγνώστης! Ο τάφος του (φωτό) βρίσκεται στα Δολιανά, στον ανατολικό περίβολο της κεντρικής εκκλησίας του χωριού και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αναγνώστης μας, «χρόνια τώρα γίνονται οι εκδηλώσεις των ‘Καλπακίων’ κι ούτε ένα λουλούδι στο τάφο αυτών που πολέμησαν με πραγματικά πυρά και όχι με τηλεγραφήματα. Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κάνει ο Δήμος Πωγωνίου ας το κάνει η Περιφέρεια. Ας το κάνουν οι αξιωματικοί». Δεν έχει κι άδικο. Πάντως, αν δεν ασχοληθεί κανείς επίσημος, η Τοπ. Κοινότητα και οι κάτοικοι Δολιανών μπορούν να τιμήσουν με τον τρόπο τους τον πεσόντα αξιωματικό που «φιλοξενούν» στο χωριό τους…
Κ.Α.
Ο Δήμος…. xορηγός;
*  Αυτό είναι απ’ τα ανήκουστα! Να ζητάει η «Λαϊκή Συσπείρωση» από τον Δήμο Ιωαννιτών ή τον οποιοδήποτε Δήμο να μπει… χορηγός για να συμμετάσχουν πολίτες, δηλαδή μέλη του ΠΑΜΕ, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Πανεργατικό Μέτωπο και το ΚΚΕ στην Αθήνα την 1η Νοεμβρίου! Την μετάβαση στην πρωτεύουσα διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων αλλά και πάλι δεν νομιμοποιείται ένα τέτοιο αίτημα! Η πλάκα δε, είναι ότι ο Δήμαρχος δεν είπε ξεκάθαρα όχι, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει! Θα τρελαθούμε τελείως σ’ αυτήν εδώ την πόλη…
Κ.Α.

To Eλληνικό μυαλό…
*  Ανδρέας Φλουρής το όνομά του. Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας. Ανέλαβε να εκπονήσει με τους φοιτητές του ένα πρόγραμμα προετοιμασίας των αστροναυτών για τη ζωή στο διάστημα! Και να ήταν μόνο αυτός; Ακόμη και μαθητές Γυμνασίου διακρίνονται σε καινοτόμες δράσεις. Αν όμως δεν  βάλουμε στην άκρη τα βαρίδια που μας εμποδίζουν να δώσουμε και στην πατρίδα όσα πετυχαίνουμε εκτός των τειχών, τότε μόνο στο εξωτερικό θα διαπρέπουν οι Έλληνες τόσο στις επιστήμες, όσο και στην επιχειρηματικότητα. Ακόμη και στην πολιτική διακρίνονται  σημαντικές προσωπικότητες… Αλλά εδώ δεν μας αφήνουν οι κομματικές αντιπαλότητες. Οι αντιλήψεις τους, όπου επιβάλλονται, είναι παράγοντες οπισθοδρόμησης…

Τώρα αναθεωρούν!..
* Το θέμα του επιπέδου των σπουδών δεν φαίνεται να απασχολεί ούτε την πολιτική τάξη, ούτε τους εκπαιδευτικούς, αλλά ούτε την πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας! Ο χρόνος που διαθέτουν οι μαθητές για το σχολείο και τα φροντιστήρια δεν συζητείται από καμία πτέρυγα της Βουλής. Το κόστος του λεγομένου δημοσίου σχολείου είναι δυσβάστακτο για την οικογένεια. Εκείνοι που έχουν την ευθύνη να τους δώσουν μία πραγματικά δημόσια παιδεία ασχολούνται με ανούσιες συζητήσεις. Κονταροχτυπήθηκαν τα κόμματα για την ίδρυση και ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ όλοι δέχονται και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και την ιδιωτική Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση. Αλλά στα πανεπιστήμια είπαν όχι! Και τώρα που τους επιβλήθηκαν τα Κολλέγια αναθεωρούν τις απόψεις τους… Αργά δεν είναι;

Θα τολμούσε φοιτητής;
* Οι αντιδράσεις πολλών οργανώσεων έχουν στην Ελλάδα την πρωτοτυπία τους. Κανένας απ’ εκείνους που αναστατώνουν τις σπουδές των φοιτητών δεν θα συμπεριφερόταν με αυτό τον τρόπο αν φοιτούσε σε κάποιο πανεπιστήμιο ευρωπαϊκής χώρας ή στην Αμερική. Εκεί πηγαίνουν για να σπουδάσουν τα παιδιά των εχόντων και δεν τους ενοχλεί ούτε αν τους ζητούν ταυτότητα για να μπουν στο πανεπιστήμιο,  στο εστιατόριο ή στις φοιτητικές εστίες. Τι είναι εκείνο που τους προτρέπει να δημιουργούν μόνο εδώ την αναστάτωση; Θα σκεφτόταν Έλληνας φοιτητής στο εξωτερικό να χτίσει την πόρτα του πρύτανη; Θα μπορούσε φοιτητής να κρατάει ομήρους τους καθηγητές του ή θα σήκωνε πανό πίσω από την πλάτη του Πρύτανη μέσα στο γραφείο του;  

Δεδομένοι κανόνες…
* Οι κανόνες των ξένων πανεπιστημίων είναι δεδομένοι και τους αποδέχεται κάθε Έλληνας φοιτητής που πηγαίνει στο εξωτερικό. Γιατί, αν δεν τους δεχθεί, απλά θα του δείξουν την έξοδο! Είναι άραγε πιο δημοκρατικοί οι κανόνες των ξένων πανεπιστημίων; Κι αν είναι γιατί δεν εφαρμόζονται και εδώ; Έκλεισαν ποτέ πανεπιστημιακές σχολές στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, γιατί τις κατέλαβαν οι φοιτητές;  Χάθηκαν εξεταστικές περίοδοι έτσι για… χαβαλέ; Αρνήθηκε Έλληνας φοιτητής να δείξει την ταυτότητά του για να εισέλθει στο πανεπιστήμιο; Ποια κατάρα έπεσε επάνω μας και βλέπουμε ακόμη και βουλευτές να εισέρχονται στα πανεπιστήμια για να δείξουν την επαναστατική τους διάθεση ακολουθούμενοι από φοιτητές και εργαζόμενους που ..συμπτωματικά ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο;    
Θεανώ Βλάχου