ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ανάγκη για έλεγχο!..
•  Απ’ όσα ακούμε και απ’ όσα μαθαίνουμε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κάποιοι Ευρωπαίοι μεγαλόσχημοι νιώθουν επιτακτική την ανάγκη να ελέγχουν τις ζωές των πολιτών όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.! Αυτός ο έλεγχος δεν ξέρουμε ποια κενά τους καλύπτει! Για να επιμένουν σ’ αυτή τη στάση ενώ ξέρουν ότι  οδηγούν τους λαούς σε τραγικά αδιέξοδα θα ικανοποιούν κάποια εσωτερική τους ανάγκη! Εκτός κι αν έχουν άλλου είδους οικονομίστικες επιδιώξεις. Γιατί, με το να υπάρχουν μέσα στην Ευρώπη εκατομμύρια φτωχοί πολίτες που η καθημερινότητα τους οδηγεί στην απόγνωση και εσύ που αποφασίζεις γι’ αυτούς απλά να τους αγνοείς και να επιβάλλεις τα σχέδιά σου τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τους λαούς.

Μια στο καρφί…
•  Μια στο καρφί και μια στο πέταλο! Κάποιος αξιωματούχος βγάζει λόγο  θέλοντας να δείξει αλληλέγγυος προς τους χειμαζόμενους λαούς και την ίδια ώρα κάποιος άλλος δυναμιτίζει το κλίμα από φόβο ότι μπορεί κάποιοι να μαλακώσουν και να ανατρέψουν τα σχέδια του. Έτσι προτιμάει να μένει ανυποχώρητος στις αποφάσεις του λες και δεν ξέρει ότι οι λαοί υποφέρουν και έχει την υποχρέωση αλλά και την ευθύνη να δείξει και αλληλέγγυος και να υποδείξει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην υποφέρουν οι λαοί από τους σχεδιασμούς των οικονομικών παραγόντων που έχουν στο επίκεντρό τους το κέρδος. Κι όταν κάποιοι λαοί αντιστέκονται, τότε η προσφορότερη πρακτική εναντίον τους είναι η πρόκληση οικονομικής ασφυξίας.

Στερνή μου γνώση…
•  Κι ενώ αυτό τον καιρό οι πιέσεις από το εξωτερικό γίνονταν ανυπόφορες, τώρα κατάλαβε ο Τσίπρας πόσο πιέστηκαν οι προκάτοχοί του από τους «θεσμούς», που τους έλεγαν τρόικα! Χρειάστηκε να το βιώσει πρώτα ο ίδιος. Πιέστηκαν υπερβολικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις,  ομολόγησε κατά την συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του ΟΟΣΑ, τον οποίο κάλεσε να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση της Ελλάδας. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο ΟΟΣΑ βοηθούσε τριτοκοσμικές χώρες να ορθοποδήσουν. Θα μου πεις, αυτό το μπλέξιμο των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους θέλει και τους κατάλληλους σχεδιαστές για να μπει σε κανονική τροχιά. Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα για να κρίνουμε  τις επιλογές Τσίπρα.

Πάλι η κομματοκρατία;
•  Έλεγχο ασκούν στην κυβέρνηση οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τον έλεγχο εντός των συνόρων επιδιώκει και η νέα κυβέρνηση. Έτσι, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Να υποθέσουμε ότι λειτουργούν κάτω από τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ και εκείνος τους υπαγορεύει να επιλέξουν τους κομματικούς φίλους για να έχουν ασφαλισμένα τα νώτα τους; Γιατί, ενώ ξεφυτρώνουν μία-μία οι νέες διοικήσεις των κρατικών οργάνων δεν βλέπουμε να τηρούνται οι κανόνες της αξιοκρατίας! Πώς γίνεται η επιλογή των προσώπων; Με αδιαφανείς διαδικασίες δεν προχωράμε στο καινούργιο αλλά κάνουμε βήματα πίσω και απλά άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς! Πάντως, η αξιοκρατία ξεχνιέται για μια φορά ακόμη στα αζήτητα. Κρίμα…
Θεανώ Βλάχου

Τα «φάλτσα» του Δημάρχου!..
•  Όση καλή διάθεση και αν είχε ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας για την υπόθεση Γιακουμάκη, τα «φάλτσα» δεν ήταν και λίγα στο χειρισμό της. Και δεν μιλάμε μόνο για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση που επιχειρήθηκε -έστω και αν αυτό μπορεί να μην ήταν στις προθέσεις του- ούτε και για τη δημόσια αντιπαράθεση με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης για το κλείσιμο των σχολείων. Εκείνο το περί «ιδιαιτερότητας» που έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων το οποίο είχε ανοιχθεί έξω από το Δημαρχείο, το σκέφτηκε πολύ πριν το γράψει; Και κάτι τελευταίο: Η  αυτοχειρία -όσες  δικαιολογίες, όσες αιτίες και αν υπάρχουν- δεν είναι πράξη γενναιότητας και σε κάθε περίπτωση κάθε τέτοιο περιστατικό πρέπει να προβάλλεται για αποτροπή ανάλογων συμβάντων και όχι για μιμητισμό!
Α.

Θα είχε… λόξυγκα!
•  Δύο φορές ο Δήμαρχος και μια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών, στην πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος αναφέρθηκαν στην απώλεια του Ευρυπίδη... Στυλιανίδη, εννοώντας προφανώς τον αθλητή Κωπηλασίας Ευρυπίδη Σκλιβανίτη! Το διόρθωσαν μεν στη συνέχεια, αλλά αυτό δεν πρέπει να... σταμάτησε τον λόξυγκα που μάλλον θα είχε πιάσει τον πρώην Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας Ευρ. Στυλιανίδη.
Α.

Σε τι διαφέρουν...
•  Με αφορμή τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων των κατοίκων του Διστόμου και την αντίδραση του Σόιμπλε ακούμε ότι τότε έσφαξαν όλους τους κατοίκους του χωριού! Ακόμη και μικρά παιδιά αλλά και μωρά μπροστά στις μανάδες τους. Το βρέφος που αποκεφάλισαν την ώρα που θήλαζε και μαζί το μαστό της μάνας του μόνο αποτροπιασμό μας προκαλεί! Θα μου πεις θα έρθουν πίσω οι σφαγιασθέντες εάν οι συγγενείς τους εισπράξουν την  οικονομική αποζημίωση; Θα είναι όμως μια παραδοχή ότι οι σημερινοί Γερμανοί καταδικάζουν εκείνες τις ενέργειες που δεν διαφέρουν από αυτές των σημερινών Τζιχαντιστών…
Θ.
Πρώτα οι πολιτικοί...
•  Μετά τη συνάντηση των εφτά βγήκε καπνός! Αν υπάρχει και φλόγα που θα μας ζεστάνει θα το δούμε!  Φαίνεται ότι η Μέρκελ συγκινήθηκε από προηγούμενη δήλωση του Τσίπρα,  που τη χαρακτήρισε ως ένα ευγενικό άνθρωπο και μαλάκωσε. Αν η απόφαση ενόχλησε το Σόιμπλε μπορεί και να το μάθουμε. Και τώρα οι δικοί μας έχουν πολλή δουλειά! Ας βγάλουν τα χέρια από τις τσέπες κι ας περιορίσουν τις συνεντεύξεις. Μας έφθασαν στην άκρη του γκρεμού! Ήδη οι ουρές στις τράπεζες τις προηγούμενες μέρες τους έστειλαν το μήνυμα. Ας αρχίσουν να επιστρέφουν στην Ελλάδα οι καταθέσεις πρώτα των πολιτικών και μετά όλων εκείνων που κατοικούν εδώ αλλά τα συμφέροντά τους είναι έξω απ’ εδώ. Η πατρίδα για να επιβιώσει χρειάζεται την υποστήριξη όλων όχι μόνο εκείνων που πάντα πληρώνουν φόρους.
ΜΑΤ 

Πρώτα το καθεστώς!..

•  Ο Δήμος εννοείται ότι θέλει να μισθώσει ξανά το «Γιαννιώτικο Σαλόνι», όμως ποιος επιχειρηματίας θα αποφασίσει να… ρισκάρει όσο ακόμα παραμένει διαφιλονικούμενο το ιδιοκτησιακό του καθεστώς; H σχετική νομική γνωμοδότηση αναφέρει πως αν ο Δήμος Ιωαννιτών εκμισθώσει τον χώρο, το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να εκδώσει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, το οποίο  θα ακυρωθεί στη συνέχεια δικαστικά. Ωστόσο, για τον επιχειρηματία που θα μπορούσε να ενδιαφερθεί, μια τέτοια διαδικασία πιθανώς να λειτουργήσει αποτρεπτικά! Οπότε, ο Δήμος πρώτα πρέπει να δει πώς θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση με το ιδιοκτησιακό και μετά όλα τ’ άλλα…
Κ.Α.

Ενδιαφέρουσα ομιλία…
•  Οι ομιλίες της Ελένης Κουρμαντζή έχουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως εξάλλου και τα βιβλία που έχει δημοσιεύσει. Κι αυτό γιατί καταπιάνεται και ερευνά σε βάθος θέματα που λίγοι τολμούν να… αγγίξουν, όπως το έργο του Γιοσέφ Ελιγιά, το ολοκαύτωμα των Εβραίων, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, οι εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού στη «μικρή μας πόλη» κ.α.. Κάπως έτσι κράτησε αμείωτη την προσοχή του κοινού που έσπευσε προχθές στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής»  να την ακούσει (στην ένθετη φωτό δεξιά) να μιλάει για την σημαντική προσφορά των Ηπειρωτών Φιλικών στον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας!
Κ.Α.