ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Όσο κι αν μας στύψουν…
•  Συζητούν ακόμη για το πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου. Το ανεβοκατεβάζουν λες και είναι ασανσέρ! Ας κατάφερναν στο τέλος του χρόνου να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να είναι ευχαριστημένοι αλλά και αυτό μοιάζει απίθανο. Ήδη το πρώτο εξάμηνο χάθηκε, τα ταμεία άδειασαν, οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους φορείς απ’ τους οποίους αφαίρεσαν πόρους, ως εσωτερικό δάνειο, έγιναν υπέρογκες και αυτοί περιμένουν τα έσοδα του επομένου εξαμήνου για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους παλιές και τρέχουσες και να έχουν και περίσσευμα; Και μια νοικοκυρά να ρωτήσετε θα σας πει ότι αυτό μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Ας καταφέρουν να κλείσει η χρονιά με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πράγμα αδύνατο, και να είναι  ευχαριστημένοι.

Όλα εν αναμονή!
•  Τα νοσοκομεία περιμένουν πόρους για να μπορούν να λειτουργήσουν, ο ΟΓΑ δεν έδωσε ακόμη τα οικογενειακά επιδόματα και μας ενημερώνουν για το μεγάλο επίτευγμά τους να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις και τον επόμενο μήνα! Ακόμη υπάρχουν οφειλές από το επίδομα θέρμανσης! Από πού βρήκαν τα χρήματα για τις επαναπροσλήψεις στο δημόσιο εκείνων που αγωνίστηκαν μαζί τους για να τους δώσουν την εξουσία δεν μας το διευκρίνισαν. Έχουν κρυμμένους πόρους που τους εμφανίζουν για να καλύψουν προεκλογικές υποσχέσεις σε δικούς τους; Όμως οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα δεν είναι τα απόπαιδα του συστήματος. Αν τους εμποδίζουν οι ιδεολογικές τους αγκυλώσεις να δράσουν άμεσα αυτό θα συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα.

Γιατί αργούν;
•  Το ξέρουν πως αν προχωρούσαν με ταχείς ρυθμούς στο θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων και χρήματα θα εισέπραττε το κράτος και θα έβρισκαν δουλειά πάνω από 40.000 άνεργοι! Με αυτή την αναβλητικότητα θα δώσουν διεξόδους στις στρατιές των ανέργων; Εκτός κι αν σχεδιάζουν να τους απορροφήσουν όλους στο δημόσιο τομέα κάνοντας δημόσιο μαγαζί ό,τι βρίσκεται μπροστά τους. Δύσκολες οι αποφάσεις όταν υπάρχουν τέτοιες αγκυλώσεις. Αλλά η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση και περιμένει άμεσες λύσεις. Και όσο η αγορά βρίσκεται σε λήθαργο διέξοδοι δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Και αν καθυστερήσουν κι άλλο να δραστηριοποιηθούν, άσπρη μέρα δεν θα χαράξει…

Χάθηκε πολύς χρόνος…
•  Ας εξηγήσουν και σ’ εμάς από πού υπολογίζουν να βρουν πόρους για να λειτουργήσει το κράτος το επόμενο εξάμηνο. Το πρώτο πέταξε και δεν γυρίζει πίσω για να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Τα σχολεία θα ανοίξουν το φθινόπωρο και θα θέλουν νέους διορισμούς και πόρους. Τα πανεπιστήμια θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις στο ξεκίνημα του νέου ακαδημαϊκού χρόνου. Από δω και πέρα τι θα γίνει; Να περιμένουμε μεγαλύτερη φοροκαταιγίδα απ’ αυτή που καταδίκαζαν προεκλογικά; Και όσο περνάει ο καιρός τους ζητούν οι θεσμοί ακόμη περισσότερα. Άλλα τους ζητούσαν στην αρχή και σε άλλα επιμένουν τώρα. Έχασαν πολύτιμο χρόνο. Ο Θεός ας βάλει το χέρι του.
Θεανώ Βλάχου

«Συνωστισμός» για Βελουχιώτη!

•  Ούτε η πρώτη, ούτε όμως και η τελευταία είναι η σημερινή εκδήλωση στην Άρτα για τον Άρη Βελουχιώτη, που οργανώνει με πανηπειρωτική κινητοποίηση το ΚΚΕ. Έχουν προηγηθεί άλλες δύο, μία από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μια από το ΚΚΕ Μ-Λ και θα ακολουθήσει- καλώς εχόντων των πραγμάτων- και μία ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άντε τώρα να βρεθεί ποιος είναι ο... αυθεντικός συνεχιστής του Άρη Βελουχιώτη. Το ΚΚΕ πάντως δείχνει να υπερβάλλει, ίσως και από "τύψεις" που για δεκαετίες είχε αφήσει σε άλλους την "πολιτική ιδιοκτησία" του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, τον οποίο μόλις προ τεσσάρων χρόνων αποκατέστησε.
Ν.

Ένα χρόνο Μάξιμος...
• Την ερχόμενη Πέμπτη ο Μητροπολίτης  κ. Μάξιμος συμπληρώνει ένα χρόνο από την εκλογή του στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Η αύρα του, έντεκα μήνες μετά, εξακολουθεί να είναι θετική, τα πρώτα βήματα μετά από τα χρόνια "αδράνειας" του προκατόχου του έδωσαν μια διαφορετική πνοή στα εκκλησιαστικά δρώμενα της ιστορικής Μητρόπολης, αλλά από τα μισά της ως τώρα διαδρομής του και εντεύθεν, δίνεται η εντύπωση ότι τον έχουν απορροφήσει αναπτυξιακά θέματα (τουρισμός κυρίως). Δε λέμε, χρήσιμη η συνδρομή του στους τοπικούς φορείς που έχουν την αρμοδιότητα ή και τις ευθύνες ακόμη, αλλά υπάρχει εκκλησίασμα που τον θέλει να είναι το ίδιο δυναμικός και επικοινωνιακός και στα θρησκευτικά ζητήματα.
Α.
Ας υπάρχουν απινιδωτές…
•  Ωραία κίνηση η πρωτοβουλία τοποθέτησης απινιδωτών σε δημόσιους χώρους των Ιωαννίνων! Προχθές τοποθετήθηκε ένας και στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ αντίστοιχα μηχανήματα υπάρχουν σήμερα στο Αστυνομικό Μέγαρο και στη Μητρόπολη. Χθες μιλώντας στο Δημοτ. Ραδιόφωνο και τη Βίκυ Μιχέλη ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, τόνισε ότι «δεν υποκαθιστούμε το ΕΚΑΒ, αλλά, αν συμβεί κάτι, πρέπει να επέμβουμε μέχρι να έρθει ασθενοφόρο για να μη χαθεί χρόνος». Εξάλλου, μπροστά στην Περιφέρεια υπάρχει και μόνιμη θέση στάθμευσης για το ΕΚΑΒ! Εκείνο τώρα που επείγει είναι η εκπαίδευση ατόμων σε κάθε χώρο για τη χρήση των απινιδωτών…
Κ.Α.
Νέα δημοσιότητα…
•  Μήνυση υπέβαλε η Ραχήλ Μακρή στον Γιάννη Στουρνάρα! Δεν καταλάβαμε το λόγο αυτής της αντίδρασης. Τον μήνυσε γιατί είπε τη γνώμη του και μάλιστα γραπτώς, όπως συνηθίζεται πάντα, ή γιατί την παρέδωσε σε στικάκι και δεν την έγραψε με το χέρι ή τουλάχιστον στη γραφομηχανή; Τόση αλληλεγγύη προς τη Ζωή που φαίνεται ότι  δεν ξέρει και αυτή καλύτερους τρόπους για να βρίσκεται στην επικαιρότητα… Νοσταλγικά κάποιοι μνημόνευσαν το ήθος του Λεωνίδα Κύρκου. Τι σχέση είχε εκείνη η αριστερά με τη σημερινή ας το σκεφτούμε όλοι…            
ΜΑΤ

Σημειώσατε… 2!
•  Μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί σημειώσατε 2! Μνημονιακός ο Κωνσταντινόπουλος που δεν ήταν πολιτικός όταν ψηφιζόταν το μνημόνιο αλλά αντιμνημονιακή η Κατσέλη, ο Ρουμελιώτης, η Τζάκρη και άλλοι που κατείχαν καλοπληρωμένες θέσεις κατά την επιδρομή του πρώτου μνημονίου στην Ελλάδα. Αν πεις και για την Παναρίτη, αυτή συμβούλευε από πολύ κοντά τον Παπανδρέου υποστηρίζοντας τη συμμετοχή και του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Πώς θα τα ξεμπερδέψουν εκείνοι που στέγασαν στο χώρο τους, όσους δεν ζουν χωρίς τη στήριξη των κέντρων εξουσίας,  αυτοί ξέρουν…
Θ.

Κι άλλοι πεζόδρομοι!..
•  Καιρός ήταν να πεζοδρομηθούν οδοί του ιστορικού κέντρου όπως η Ζάππα (φωτό) και οι παράπλευρές της. Μιλάμε για στενούς δρόμους και σοκάκια που δεν εξυπηρετούν ιδιαίτερα την κυκλοφορία αυτοκινήτων, ενώ σ’ αυτούς υπάρχουν γραφικά σπίτια και με την πεζοδρόμηση θα αναδειχθούν. Η αλήθεια, εξάλλου, είναι ότι τόσα χρόνια η συγκεκριμένη περιοχή παρέμενε παραμελημένη και… περιφρονημένη από πλευράς του Δήμου Ιωαννιτών κι ας είναι τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης!
Κ.Α.